1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Audi Scorpion iz 2013. je dizel hibridni superautomobil do danas čuvan u tajnosti
Audi Scorpion iz 2013. je dizel hibridni superautomobil do danas čuvan u tajnosti

Audi Scorpion iz 2013. je dizel hibridni superautomobil do danas čuvan u tajnosti

1.50K
1
Podelite sa prijateljima:

Posle dve generacije, Audi R8 trenutno peva labudovu pesmu. Supersportski automobil sa V10 motorom (i V8 jedno vreme) bio je na vrhu asortimana brenda osamnaest godina.

U tajnosti, proizvođač automobila je zamislio još ekstremniji superautomobil početkom prošle decenije. Razvijan je pod kodnim imenom Scorpion između 2010. i 2013. (ili Skorpion na nemačkom), ovaj automobil juče je prvi put otkriven.

Projekat Skorpion se može posmatrati kao putnička verzija Audija R18 e-tron Quattro koji je tri puta zaredom pobedio na 24 sata Le Mana između 2012. i 2014. godine, poslednjih godina u dugoj vladavini ovog brenda u trkama izdržljivosti.

Skorpion se pridružio Muzeju Augusta Horha u Cvikauu u Nemačkoj, čiji je firma iz Ingolštata suvlasnik u jednakim udelima sa gradom Cvikau gde ju je osnovao inženjer i preduzetnik August Horh 1909. godine. U mestu se trenutno održava izložba posvećena aerodinamici.

Dvosed ima izgled jedva „omekšanog“ trkačkog automobila sa svojim zjapećim prednjim usisnicima za vazduh, malim kokpitom u obliku suze, vratima sa „galebovim krilima“ i impozantnim spojlerom. Njegov obimniji luk, međutim, podseća na onaj kod R8. Prema rečima muzeja, njegov stil ga približava R18, ali aerodinamička rešenja koja ugrađuje su prilično izvedena iz onih koje je koristio Audi na svojim „DTM“ modelima A4 i A5 u to vreme. Mobilni elementi su se pojavili u specifikacijama.

Ipak, razmatrano je nekoliko mehaničkih rešenja: benzinski ili dizel motori, hibridizacija ili čisto termički pogon na dva ili četiri točka. Pominje se snaga od 400 do 550 KS. Ali, već 2013. godine američki novinari iz Car And Drivera otkrili su informacije o automobilu, uključujući i njegovo kodno ime.

Anonimni izvor u Audiju im je navodno rekao: „Ne bi imalo smisla koristiti bilo šta drugo osim trkačkog motora R18 u Skorpionu“. Superautomobil je stoga trebalo da pokreće centralno nazad postavljeni V6 turbo dizel 3.7 povezan sa elektromotorom koji pokreće prednje točkove, što je dovoljno da ponudi pogon na sve točkove i skoro 700 KS bez regulatornih ograničenja konkurencije.

Monokok šasija od ugljeničnih vlakana R18 poslužila bi kao osnova za drumski model, što potvrđuje i model izložen u Cvikauu. Ipak, očekivalo se da će biti neophodne modifikacije, kao što je novo aluminijumsko vešanje među ostalim revidiranim spojevima. Proizvodnja je mogla biti ograničena na 333 primerka, kao što je A1 Quattro i dve generacije R8 GT.

Istorija (još uvek) ne kaže zašto je ovaj projekat otkazan. Skandal Dizelgejt, koji je otkriven u septembru 2015, srušio je mnoge projekte u okviru VW grupe i ovaj bi mogao biti jedan od njih.

AutoRepublika

(1501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Za naseg druga M.M.-a … 😀