1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se par Fordova Mustanga u čast Olimpijskih igara
Prodaje se par Fordova Mustanga u čast Olimpijskih igara

Prodaje se par Fordova Mustanga u čast Olimpijskih igara

168
0
Podelite sa prijateljima:

U poslednjih 57 godina smo imali prilike da vidimo razna specijalna izdanja Forda Mustanga. Sigurno svi pamtimo modele kao što su Shelby, Boss 302, 429 i 351, Cobra i mnogobrojne druge, ali jedno od retkih izdanja za koje su verovatno čuli samo najveći ljubitelji ovog automobila se zove „Sprint USA“ i bilo je deo ponude samo tokom 1972. godine.

Spomenute godine su održane letnje Olimpijske igre u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj na kojima su Jenkiji osvojili 94 medalje (pet manje od lidera Sovjetskog Saveza).

Na ideju Edsela Forda II, tada direktora za marketing u Fordu, američki proizvođač vozila je premijerno izložio posebno izdanje Sprint USA  koje je darivano modelima Pinto, Maverick i Mustang.

Oni se nisu značajno razlikovali od ostatka ponude i bili su dostupni samo u beloj boji, sa plavim trkačkim trakama i američkim grafikama na zadnjem delu automobila, Magnum 500 felnama, nešto modifikovanim ogibljenjem, kožnim sedištima i branicima u beloj boji, umesto standardnih hromiranih.

Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti samo 347 američkih dolara (oko 2.220 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) preko standardne cene Mustanga, a Ford je prodao 9.383 primeraka. Narednog meseca na javnom nadmetanju koje će upriličiti čuvena aukcijska kuća Mecum će se pojaviti dva primerka, i to po jedan fastbek i kabriolet.

U spomenutom vremenu Ford je za fastbek koristio značku „SportsRoof“, ili u prevodu „sportski krov“, a reč je o definitivno najpoželjnijem izdanju od svih klasičnih Mustanga.

Tokom 1972. godine se već slutio kraj takozvanih mišićavih automobila pa su u takvom izdanju debitovali zahvaljujući sve strožijim zakonima po pitanju izduvnih gasova i bezbednosti, a samim tim i Mustang je bio samo senka prethodnika.

Značajno je dobio na dimenzijama i masi i moraće proći dugo godina pre nego što ponovo stekne status žive legende u kojoj uživa do današnjeg dana.

Ovaj konkretni SportsRoof pokreće V8 motor zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara). Razvijao je 177 konjskih snaga i maksimalnih 385 Nm obrtnog momenta. Do sada je prešao 105 hiljada kilometara, a Mecum smatra da će zahvaljujući restuariranom stanju dostići cenu od 55 hiljada dolara.

 

Pored SportsRoofa, Sprint je bio dostupan i kao kabriolet, a proizvedeno je samo pedeset jedinica. Oni se zapravo nisu odmah pojavili u slobodnoj prodaji već ih je Ford isporučio raznim gradovima za potrebe učešća na paradama, a tek kada je takva karijera istekla, ti primerci su prodavani kao korišćeni automobili.

Kabriolet je pružao sve dizajnerske izmene koje je nudio i SportsRoof, ali ga je pokretao nešto manji V8 motor zapremine 302 kubna inča (5,0 litara). Razvijao je 140 „konja“ i maksimalnih 323 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući malom broju proizvedenih jedinica, novi vlasnik će za njega morati da izdvoji oko 85 hiljada „zelembaća“ ukoliko želi da ovaj Sprint USA završi u njegovoj garaži.

Možemo zaključiti da su čak i oni primerci i serije Mustanga, koje se nisu proslavili u svoje vreme, da su danas skupoceni klasici, pa će vlasnike ova dva Sprinta sigurno obradovati, to što su ih „neki dobri ljudi“ sačuvali i restaurirali.

 

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments