1. Home
  2. Life
  3. Istraživači uspeli da ostvare induktivno punjenje snage 100 kW sa efikasnošću od 96 procenata
Istraživači uspeli da ostvare induktivno punjenje snage 100 kW sa efikasnošću od 96 procenata

Istraživači uspeli da ostvare induktivno punjenje snage 100 kW sa efikasnošću od 96 procenata

126
0
Podelite sa prijateljima:

Tim istraživača iz Nacionalne laboratorije Oak Ridž (Oak Ridge National Laboratory – ORNL) u Tenesiju uspeo je da induktivno, odnosno bežično, napuni električni automobil sa snagom punjenja od 100 kW i efikasnošću od 96 odsto.

Efikasnost ovog sistema je u rasponu od onoga što je moguće i pri punjenju putem kabla i mogao bi da još malo doprinese da induktivno punjenje uskoro postane pristupačno rešenje za široku grupu korisnika. Do sada, širenje bežičnog punjenja nije uspelo zbog neoptimalne efikasnosti i troškova takvog sistema.

ORNL-ov već patentirani sistem preneo je energiju na Hyundai Konu EV kroz vazdušni razmak od pet inča (oko 13 centimetara), prema nedavnom izdanju. „Postigli smo najveću gustinu snage na svetu za sistem bežičnog punjenja za ovu klasu vozila“, rekao je Omer Onar iz ORNL-a, koji više od deset godina radi na tehnologijama električnih automobila kao što su induktivno punjenje i V2G (Vehicle to Grid) i ističe da je tehnologija na kraju krajeva ista kao ona koja se koristi za bežično punjenje malih elektronskih uređaja – samo mnogo veća i moćnija.

U ORNL-u je korišćen novi sistem sa više zavojnica: „Naša tehnologija postiže gustinu snage koja je 8 puta veća od konvencionalne tehnologije zavojnica i može povećati nivo napunjenosti baterije za 50 procenata za manje od 20 minuta“, nastavio je Onar.

Lagani i mali dizajn ove višefazne elektromagnetne spojnice prečnika nešto više od 36 centimetara, koja generiše više rotirajućih magnetnih polja, omogućava najveću gustinu snage unutar najmanjih mogućih kalemova, prema istraživačkoj grupi. „Ovo je revolucionarno dostignuće i otvara vrata brzom i efikasnom bežičnom punjenju za električna putnička vozila“, kaže Onar.

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments