1. Home
  2. Vesti
  3. Baterijska Mazda 6e menja vremešnu ugljovodoničnu limuzinu
Baterijska Mazda 6e menja vremešnu ugljovodoničnu limuzinu
0

Baterijska Mazda 6e menja vremešnu ugljovodoničnu limuzinu

500
0
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna Mazda6 iz trećeg pokolenja je debitovala još 2012. godine i uskoro će, posle više od decenije, da napustiti automobilsku scenu. Ne bi trebalo previše tugovati, naslednik se krčka, pa su Japanci objavili da će novi model Mazde6 koristiti indeks 6e. Aluzija je jasna, novajlija će promovisati električni pogonski sklop.

Mazda je počela da razmišlja o zameni sadašnje „treće“ Mazde6 sredinom prošle decenije, pa je kao vesnik demonstriran koncept po imenu Mazda Vision Coupe sa četvoro vrata (na poslednjoj slici u članku). To se zbilo 2017. godine. Najpre je planirano da četvrta generacija Mazde6 bude izrađena na platformi Skyactiv Multi Solution Scalable Architecture s uzdužno postavljenim motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva i osnovnim pogonom na zadnje točkove. Međutim, 2022. godine je otkazana nova ugljovodonična „šestica“, i to iz ekonomskih razloga. Na ključnim tržištima je postojao stalni pad interesovanja potrošača za tradicionalne limuzine i karavane, pa je Mazda odlučila da se fokusira na krosovere.

Sadašnja Mazda6 sa poprečno ugrađenim motorom SUS je već napustila većinu tržišta – SAD, Evropu i Kinu. Proizvodnja ove Mazde će se završiti u Japanu u aprilu, nakon čega neće biti na trakama, sve dok se ne pojavi naslednik. Koliko će ova pauza trajati još uvek nije poznato, ali je kanadski časopis AutoGuide nedavno izvestio da je Mazda podnela zahtev Evropskom zavodu za zaštitu intelektualne svojine (European Union Intellectual Property Office – EUIPO) da registruje indeks 6e za novi model električnog automobila. Očigledno je da se radi o novoj „šestici“.

Osim toga, u kineskim medijima se šuška da japanska Mazda sprema novu „šesticu“ u partnerstvu sa Changanom, ali još nije jasno da li će to biti ista Mazda 6e koja se razvija za kupce na evropskom tlu, ili će to pak biti neka vrsta ekskluzive. modela rađenog isključivo za tžište Narodne Republike Kine.

Dodajmo da Mazda, koju od prošle godine vodi novi izvršni direktor Masahiro Moro, još uvek nema jasnu strategiju u pogledu električnih vozila i objavljeni raspored za puštanje novih modela na tržište. Znamo samo da je Masahiro Moro odobrio razvoj novih hibridnih automobila s rotacionim klipnim motorom (RPM), a električni modeli na potpuno novoj platformi Skyactiv EV Scalable Architecture su u planu da se pojave krajem tekuće decenije. Električni automobili proizvedeni u partnerstvu sa Toyotom mogu i ranije ući na tržište.

Sve u svemu, Mazda očekuje da će električna vozila činiti 25 – 40% prodajnog miksa marke, negde do 2030. godine. Nadležni u japanskom društvu žele da Mazda postane potpuno ugljenično neutralna kompanija do 2050. godine, a očekuje se da će sve njene fabrike postati neto neutralne po pitanju emisije ugljenika do 2035. godine.

AutoRepublika

(500)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments