1. Home
  2. Vesti
  3. Ferrari na sudu skrušenog stava
Ferrari na sudu skrušenog stava
3

Ferrari na sudu skrušenog stava

127
3
Podelite sa prijateljima:

Vlasnik Ferrarija iz Amerike je tužio romanskog proizvođača automobila. Tužbeni zahtev je podnet Okružnom sudu u SAD uz navođenje da nadležni u kompaniji nisu uspeli da na adekvatan način osposobe kočni sistem. U tužbi se još navodi da je proizvođač egzotičnih automobila bio u stanju da obezbedi samo „privremeno” rešenje za problem, a da je sada ostavljeno vlasnicima vozila da koriste nebezbedne propete konjiće.

Čovek koji je 2010. godine kupio model Ferrari 458 Italia se zove Ilija Nečev. On kaže da je imao probleme sa kočnicama još od prvog dana. U tužbi se opisuje jedan incident u kojem je Nečev pokušao da skrene za 90 stepeni dok je vozio nizbrdo, ali automobil nije usporio kada je pritisnuo kočnicu. Kada je situaciju opisao distributeru Ferrarija, ovaj mu je uzvratio da je to „normalno“, navodi se u pismenu predatom sudu.

Ferrari je prvobitno dobrovoljno s tržišta u oktobru 2021. godine povukao pogođene primerke modela 458 Italia, 458 Speciale (na naslovnoj slici), 458 Speciale Aperta, 458 Spider, 488 GTB i 488 Spider. Kompanija je otkrila da kočna tečnost, tačnije ulje za kočnice može da iscuri iz sistema i da izazove delimičan ili potpuni gubitak snage kočenja, ali u to vreme, Ferrari nije znao uzrok problema.

Nakon toga je italijanska kompanija izdala novi poziv na korektivnu intervenciju što se zbilo sredinom 2022. godine zbog gubitka funkcije kočnice koji je uticao na više od 23 hiljada automobila koji datiraju iz 2005. godine. Ferrari je otkrio da poklopac rezervoara za tečnost na pogođenim vozilima možda nije omogućavao adekvatno provetravanje. Ovo bi moglo da izazove vakuum unutar rezervoara, što dalje može da dovede do curenja ulja za kočnice.

Inženjeri Ferrarija su problem rešili novim poklopcem rezervoara i ažuriranim softverom. Opoziv je uticao na sve, od modela po imenu 612 Scaglietti, pa sve do Rome, ali nije uključivao linije vozila s indeksima 458 ili 488 iz ranije proglašene kampanje.

Tužbeni zahtev koji je podne Nečev sadrži tvrdnju da je Ferrari mogao da reši problem, samo zamenom glavnog cilindra. Takođe kaže da Ferrari nije obavestio kupce o stepenu neispravnosti kočnog sistema.

Sve što je glasnogovornik Ferrarija mogao da kaže ovom prilikom je bilo u rangu odgovora predsednika Srbije, u veoma retkim situacijama kada je suočen s tim da ne može da izbegne nenaručeno pitanje:

„Bezbednosti i dobrobit naših klijenata je nama najvažnija. Poslujemo u skladu s veoma visokim bezbednosnim standardima i poštujemo sve preporuke kako bi naša vozia uvek bila u skladu sa specifikacijama iz dokumenta o homologaciji.“

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Ferrari je otkrio da poklopac rezervoara za tečnost na pogođenim vozilima možda nije omogućavao adekvatno provetravanje. Ovo bi moglo da izazove vakuum unutar rezervoara, što dalje može da dovede do curenja ulja za kočnice.“

Vrlo neobičan i nelogičan uzročno posledični sled.

S mile

Vakuum u rezervoaru = vakum u sistemu, stoga je logicno da vazduh bude usisan u sistem, a ne da kociona tecnost curi.
Druga stvar, poklopac rezervoara treba da „diše“, tj da dozvoli lagane promene nivoa ulja. Nije neka nauka napraviti takav poklopac, barem ne za vrhunski inženjering Ferrarija….

BB

Kako ne razumiješ… Pa piše ti ovdje „Inženjeri Ferrarija su problem rešili novim poklopcem rezervoara i ažuriranim softverom.“

Vidiš da piše da se softverom rješava curenje ulja 😜