1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će Lordstown Endurance promeniti tržište pikap kamioneta u Americi?
Da li će Lordstown Endurance promeniti tržište pikap kamioneta u Americi?
0

Da li će Lordstown Endurance promeniti tržište pikap kamioneta u Americi?

142
0
Podelite sa prijateljima:

Pre dve godine, General Motors je ušao u duge pregovore s predstavnicima zvanične sindikalne organizacije, a kako se dve strane nisu mogle dogovoriti, tako je proces rezultirao „dugometražnim“ štrajkom. Na kraju dana, najveći američki proizvođač je pristao na mnoge zahteve, a jedan od njih je bio da se proda fabrika u gradu Lordstaun (američka savezna država Ohajo), koja je i inače bila u planu za zatvaranje.

Potencijalni kupac bi mogao biti onaj ko je zainteresovan da produži proizvodnju. Kao ozbiljan kandidat za pazar se našla firma Workhorse Group, pa sada vlasnik kompanije Lordstown Motors preti takozvanim „Big 3“ američkim proizvođačima (General Motors, Ford i Chrysler) u kategoriji većih pikap kamioneta u Americi.


Vlasnik i predsednik kompanija Stiv Barns je nedavno popričao sa novinarima iz lista „Detroit Free Press“ i izjavio da Lordstown planira da postane najveći proizvođač električnih kamioneta na svetu. Dok se Ilon Mask sigurno neće složiti sa takvom tvrdnjom, ali Barns ipak kaže da se Tesla neće orijentisati samo na pikape kao njegova kompanija i da tu leži najveća snaga Lordstowna.

Proizvođač je planirao da predstavi serijsku verziju modela Endurance na Salonu automobila u Detroitu narednog meseca, ali je odustao kada je događaj otkazan zbog poznate epidemije virusa korone. Debi će se ipak desiti krajem juna, ali preko virtualnog sveta. Barns smatra da će dobiti oko 20.000 narudžbi posle toga i da će ti primerci biti isporučeni kupcima u toku naredne godine.


Prošle godine u Americi je prodato oko 2,5 miliona najvećih pikapa i još oko 550.000 onih u srednjoj kategoriji. Ako su reči Barnsa istinite, Lordstown će biti prvi koji će ponuditi serijsku verziju, ali ni konkurencija ne sedi skrštenih ruku. Pored već spomenute Tesle, do 2022. godine u serijskoj proizvodnji svoje modele će imati i Ford i Ram, a tri godine kasnije i Chevrolet i GMC.

Barns ne vidi takav podatak kao pozitivan i dodaje da modeli kao što su Ford F-Series, Chevrolet Silverado i Ram Pickup rizikuju da upropaste svoj imidž iz prošlosti dok Lordstown nema takav problem. Možda njegov najveći rival je Rivian R1T, koji će moći da prevali oko 640 kilometara između punjenja baterija, i pojaviće se u prodaji takođe naredne godine.

U poređenju sa modelima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, model Endurance bi trebalo da ima značajnu prednost na papiru. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 5,5 sekundi, dok će kompjuterska tehnologija omogućavati da se lako izvuče iz svih terenskih zamki, zahvaljujući mogućnosti da prebaci dovoljan broj „grla“ na svaki točak ponaosob.

Barks kaže da tradicionalni pikap ima oko 1.000 pokretnih delova dok će Endurance posedovati samo četiri pokretne komponente i tu misli na točkove. Ostatak vozila će kontrolisati kompjuterski softver, a sa jednim punjenjem Endurance će moći da jezdi oko 400 kilometara, što i nije baš impresivna cifra.

Naravno, on će biti značajno skuplji od rivala sa početnom cenom od 52.500 američkih dolara, što je oko 34.000 zelenih novčanica više nego što prodavci traže za primerak modela Ford F-150 ili Chevrolet Silverado.

Dok će neki reći da Barns „skače pre nego što je naučio da hoda“ i da „ne možes u ring protiv Mohameda Alija samo zato što misliš da znaš da boksuješ“, njegov otpimizam je, barem na papiru, potpuno opravdan.

Ipak, postoji i ona rečenica „ko visoko leti nisko pada“, tako da videćemo. Uglavnom, „lopta je u igri“.

AutoRepublika

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments