1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. „Procureli“ koncept BMW Neue Klasse X vraća klasične bubrege
„Procureli“ koncept BMW Neue Klasse X vraća klasične bubrege
3

„Procureli“ koncept BMW Neue Klasse X vraća klasične bubrege

471
3
Podelite sa prijateljima:

Koncept BMW Vision Neue Klasse X procureo je uoči njegovog zvaničnog predstavljanja, otkrivajući radikalno novi izgled sledeće generacije SUV-ova ove kompanije – sa povratkom klasične rešetke poznate kao bubrezi.

SUV sa pet sedišta bi trebalo da nasledi postojeći iX3 kao blisko tehnički povezanog automobila sa novom limuzinom i3, koja je predstavljena kao koncept Neue Klasse na sajmu u Minhenu prošlog septembra.

Sa snagom od blizu 600 KS u svom najsnažnijem obliku, druga generacija iX3, kodnog naziva NA5, prodavaće se paralelno sa benzinskim, dizel i hibridnim plug-in verzijama pete generacije X3, kodnog naziva G45.

Slike SUV-a objavljene su na različitim platformama društvenih medija i forumima, sa dizajnom koji spaja futurističke i revolucionarne naznake sa novim interpretacijama nekih od najistaknutijih BMW-ovih dizajna. To uključuje uspravne rešetke za bubrege po uzoru na one iz prve generacije automobila Neue Klasse iz šezdesetih.Manji bubrezi predstavljaju veliki odmak od trenutne ponude nemačkog brenda i podseća na one na modelima poput limuzine iz serije 02 i 3.0 CSL-a.

Nova rešetka je postavljena u sredini ekspanzivnog omotača, poput one na ranijem konceptu limuzine Neue Klasse.

Njegovi retrovizori su zamenjeni kamerama, a bočna linija, što je do sada bila odlika dizajna BMW-a, pomerena je u podnožje vrata, ali je Hofmajsterov pregib ispred C stuba zadržan.

Dizajn kabine je manje jasan, ali izgleda da unutrašnjost pruža prozračno i svetlo okruženje na sličan način kao koncept sedana, uz pomoć nisko postavljene prozorske linije, panoramskog krova i presvlake jarkih boja. Izgleda da je paralelogramski ekran osetljiv na dodir prenet iz sedana, a očekuje se da će se pojaviti i hedap ekran pune širine.

Detalji o pogonskom sistemu su i dalje oskudni, ali novi iX3 će biti jedan od prvih automobila koji će se nalaziti na BMW-ovoj novoj platformi Neue Klasse specifičnoj za EV i biće dostupan u rasporedu sa pogonom na zadnje i sve točkove u standardnim i „M“ verzijama. Vodeći iX3 M60 sa pogonom na sva četiri točka, za koji se očekuje da će proizvoditi 600 KS, trebalo bi da se pojavi 2026. godine.

Očekuje se da će ovaj i drugi modeli Neue Klasse moći da prihvate snagu punjača jednosmernom strujom (DC) i do 350 kW uz značajno skraćeno vreme punjenja. Imaće novu litijum-jonsku bateriju šeste generacije koja je razvijena u kompaniji BMW, čiji će hemijski sastav omogućiti da se obezbedi veći domet od baterija iste veličine kao one koje koriste trenutni električni modeli BMW-a. Sa prelaskom sa 400-voltne električne arhitekture koja se koristi u svim postojećim električnim BMW-ima na napredniji sistem od 800V, nova baterija bi trebalo da se puni 30% brže od jedinice koju zamenjuje.

Proizvodnja bi trebalo da se odvija u novoj fabrici u Debrecinu, u Mađarskoj, od 2025. godine.

AutoRepublika

(471)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Opet, tužno je da BMW, koji je bio prepoznatljiv po tim bubrezima i farovima sa duplim svetlećim prstenovima, mora da ih osvetli („bubrege“) kako bi se u mraku znalo ko ti ide u susret.

Ozbiljno su zalutali sa dizajnom.

Matija

Dobro je sto su se bubrezi vratili ali ne u ovoj formi – geometrija je ocajna a velicina takodje. U ovom dizajnu zapravo nema niceg novog – ovo je stil iz 70-80-tih, nedostaju samo farovi. Konkretno, BMW je napravio veliki korak unazad, 40-50 godina!

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Balkanboj

Nek vrate i kvalitet ako ćemo pravo.