1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Prvi M-ov karavan
AR pijaca klasika: Prvi M-ov karavan

AR pijaca klasika: Prvi M-ov karavan

92
1
Podelite sa prijateljima:

Sjedinjene Američke Države već duži broj godina važe za jedno od najvećih globalnih tržišta za BMW. Protekle godine je isporučeno 362.244 primerka „preko bare“ i većina najboljih modela nemačkog brenda su bili rezervisani baš za Jenkije (barem dok se Kina nije umešala u celu priču).

Ali ako bismo se vratili dovoljno daleko u istoriju, videli bismo da je nekada situacija bila drugačija. Ako bismo morali da izaberemo jedan model za kojim Amerikanci najviše žale, to je svakako M5 iz generacije E34. Ne samo zato što na njihovom tržištu nikada nije bio ponuđen opcioni 3,8-litarski motor, već je BMW uobrazio da Amerikance ne zanimaju ni karavani.

Ipak, zahvaljujući zakonu prema kojem je dozvoljeno uvoziti sve automobile starije od 25 godina, pošto se vode kao klasici, E34 je danas moguće pronaći „preko bare“. Ovo je jedan od takvih primeraka.

E34 je bio druga generacija M5 i proizvodio se od 1988. do 1995. godine. Originalno se nudio samo kao limuzina, ali je BMW vremenom primetio da postoje i kupci koji bi potrošili novac na moćni karavan.

M5 Touring je postao deo ponude 1992. godine i ručno će se proizvoditi samo tri godine (E34 je inače bio poslednji model divizije M koji se proizvodio ručno). Ukupna prodaja ove generacije M5 je iznosila 12.254 primerka, od čega je tek 891 kupac izabrao karavan.

Originalno se nudio sa 3,5-litarskim benzincem sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji sa 311 konjskih snaga, ali je zapremina motora povećana na 3,8 litara krajem 1991. godine. To je rezultiralo sa dodatna 24 „grla“, a M5 je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 5,9 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Petostepeni manuelni menjač je bio jedina opcija sve do poslednje dve godine proizvodnje kada je u ponudu učvršćen moderni šestostepeni manuelni menjač.

Međutim, Jenkiji nisu mogli da kupe M5 sve do 1991. godine, a čak i tada se nudio samo sa 3,5-litarskim motorom i u limuzinskom izdanju. Nemački gigant je smatrao da većina Amerikanaca, kojima je bitan prostor, više vole terence i moraće da prođe mnogo godina pre nego što karavanski M stigne na njihovo tržište.

Ovaj konkretni primerak je iz 1992. godine i nalazi se u gradu Krovli unutar američke savezne države Teksas. Poseduje svo ono „zabranjeno voće“ za Amerikance kao što su karavansko izdanje i 3,8-litarski motor, ali je fabriku napustio sa starijim petostepenim manuelnim menjačem.

Do sada je prešao 225.760 kilometara i originalno je prodat u Norveškoj. U rukama sadašnjeg vlasnika je od 2023. godine i pretrpeo je određeni broj modifikacija na račun ogibljenja i enterijera.

Aukcija je donela 47 ponuda, a najviša je iznosila 36.750 dolara.

Zoran Tomasović

(92)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo karavanče.