1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se izuzetno poseban Aston Martin DB4
Prodaje se izuzetno poseban Aston Martin DB4

Prodaje se izuzetno poseban Aston Martin DB4

224
0
Podelite sa prijateljima:

Aston Martinov serijal pod oznakom DB je jedan od najpoznatijih u svetu egozotičnih „gran turismo“ automobila. Sa kombinacijom moćnih agregata sa osam i dvanaest cilindara, prelepog dizajna i čuvene britanske prefinjenosti po pitanju enterijera, DB dominira svetskim tržištima još od 1948. godine, kada je svetslost dana ugledao prvi model pod oznakom Aston Martin 2-Litre Sports. Ali, da li ste se ikada pitali šta ova dva legendarna slova označavaju?

Pa verovali ili ne, ona se odnose na nekadašnjeg vlasnika Dejvida Brauna, koji je spasio firmu od sigurnog bankrota u posleratnom periodu, a sada će jedan s(p)retkovih sa dubokim džepom biti u stanju da postane vlasnik jednog primerka koji je legendarni industrijalac lično posedovao.

Aston Martin je osnovan još 1913. godine, ali je najveću pažnju privlačio u periodu od 1947. do 1972. godine kada je njime lično upravljao spomenuti Braun. On je ranije stekao imperiju sa mašinskim proizvodima, a u britanskom gigantu je predstavio novu liniju „gran turismo“ automobila.

 

Primerak iz ove priče je DB4 iz 1960. godine i trenutno se nalazi u Australiji, a kako prenosi trgovačka kuća Octane, život je započeo u Velikoj Britaniji kao privatno vozilo Brauna.

Tadašnji predsednik kompanije je imao običaj da svake godine menja vozilo, pa se ovaj DB4 u njegovom vlasništvu zadržao izuzetno kratko pre nego što je završio u državi kengura. Od tada je promenio nekoliko vlasnika, a poslednji put je vožen još 1990. godine.

Octane kaže da na satu trenutno stoji cifra od 96.000 milja (153.600 kilometara) i da je potrebna kompletna restauracija, a prema priloženim slikama možemo zaključiti da školjka pokazuje znakove korozije i da je enterijer praktično uništen. Takođe se čini da je neko u jednom momentu započeo restauraciju, ali se iz nepoznatnog razloga predomislio (verovatno kada je saznao troškove popravki klasičnih britanskih automobila), pa je veliki broj delova „složen“ u prtljažniku.


Kao i svaki drugi DB4, i ovaj primerak pokreće 3,7-litarski agregat u konfiguraciji sa linijskih šest cilindara koji razvija 240 konjskih snaga i omogućava maksimalnu brzinu od 224 km/h.

DB4 je takođe bio prvi Aston Martin koji je kompletno dizajniran u Italiji od strane samostalne stilske kuće Carrozzeria Touring, pa je danas izuzetno poželjan kao klasični proizvod na četiri točka. U šest godina proizvodnje, odnosno od njenog početka 1958. pa sve do kraja iz 1963. godine, isporučeno je svega 1.204 primerka.

AutoRepublika

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments