1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najveće želja Jenkija je na aukciji
Najveće želja Jenkija je na aukciji

Najveće želja Jenkija je na aukciji

267
0
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da je najslađe ono šta je zabranjeno, a u automobilskom svetu takva rečenica bi se mogla primeniti na one četvorotočkaše koji se nikada nisu prodavali na određenim tržištima. U slučaju Sjedinjenih Američkih Država izbor bi uglavnom padao na neke modele u hot heč kategoriji jer, ruku na srce, za njih su uvek i bila zainteresovana samo oni iz male grupe kupaca.

Ali, predmet današnje priče je automobil za kojim je ceo svet zapravo patio, pošto se nikada nije prodavao izvan par azijskih država. Reč je o generaciji R34 čuvenog modela Nissan Skyline GT-R za koji su Jenkiji nekako pronašli način da uvezu „preko bare“. Jedan od njih se nedavno pojavio na sajtu za preprodaju klasika „Bring a Trailer“.


Prvi GT-R je stigao u izložbeno-prodajne salone još 1969. godine, ali je generacija R34 od 1999. do 2002. godine bila ona koja ga je pokazala u najboljem svetlu. Takvoj popularnosti je pomogao serijal filmova „Fast & Furious“ gde je lik Brajan Okoner (igra ga Pol Voker) vozio upravo ovakav primerak, ali je i dalje misterija kako je završio u Americi, zar ne?

On se ipak nikada nije prodavao u ovoj državi što znači da vlasnici moraju da čekaju da bude star minimalno 25 godina, kada zvanično postaje klasik.

Ali kao i svako drugo pravilo, i ovo ima „rupu u zakonu“, a ona se odnosi na takozvani na uvoz zarad prikazivanja, odnosno izlaganja (show or display). Naime, takvo izuzeće je moguće dobiti uz specijalnu dozvolu za uvoz automobila čak i ako je mlađi, ali vlasnik potpisuje dokoment da je namera uvoza vezana samo za učešće na izložbama, i da godišnje neće prevaliti više od četiri hiljade kilometara na javnim putevima.

Iako je Nissan proizveo 12.175 primeraka modela R34 tokom četiri godine proizvodnje, samo dva su završila u Americi preko programa „show or display“, a firma MotoRex je uvezla još 14 do 16 jedinica i preradila ih da odgovaraju odredbama američkih zakona.

Prema informacijama dostupnim na internetu, američka automobilska federacija je odobrila samo 65 četvorotočkaša od 1999. godine kada je program „show or display“ krenuo sa radom, pa je ovaj GT-R iz iste godine svakako specijalan.

Kao i svaki drugi R34, i ovaj pokreće 2,8-litarski turbobenzinac u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara, a na papiru razvija 276 konjskih snaga. Kažemo „na papiru“ pošto je u Japanu tada postojao „džentlemenski dogovor“ da nijedan automobil neće imati više snage, ali ja javna tajna ona da je GT-R za oko 60 „grla“ moćniji.

Snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača, a fabrički podatci kažu da mu je potrebno 4,9 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 266 km/h. Naravno, snaga ovog automobila nikada nije ležala u mogućnosti trkanja na pravcu, već njegova podešavanja i vožnja na stazama punim oštrih krivina.

Ovaj konkretni primerak se nalazi u Denveru (američka savezna država Kolorado) i do sada je prešao nešto manje od 65 hiljada kilometara. Vlasnik napominje da je reč je sportskom izdanju V-Spec, sa više implementiranih laganih materijala, a samo 282 vlasnika se odlučila za ovu boju, koja je nazvana „ponoćna šljiva“.

Automobil je inače stigao u Ameriku u decembru protekle godine i od tada detaljno osvežen tako što je zamenjeno ulje u svim sklopovima koja ga trebaju, kao i prateći filteri, a i pneumatici. Felne su 18-inčne, a kočnice naravno nose marku Brembo. Detalj koji se možda najviše izdvaja jeste volan montiran s desne strane, a takvih vozila je jako malo „preko bare“ čak i među klasicima.

Osam dana pre kraja aukcije najviša od 25 ponuda iznosi 250 hiljada američkih dolara. Nema sumnje da će na kraju neko debelo odrešiti kesu i potrošiti nekoliko miliona najmanjih zelenih novčanica da postane vlasnik ovog zaista retkog Japanca.

To zna i sam vlasnik koji ima relativno kratak vremenski period da unovči slavu, pošto za samo tri godine R34 postaje legalan za uvoz, a na tržištu već postoji nekoliko firmi koji će vam ga kupiti već sada i onda zadržati u hangaru do 2024. godine.

Prenos vlasništva preko programa „show or display“ programa takođe može da potraje godinama, pa će neki reći da R34 ipak nije vredan kupovine.

Ali kao i za sve drugo u životu, i ovaj put na svetu ima dovoljno bogataša koji žele da potroše, prosto da se otarase novca, pa makar im investicija u vidu GT-R-a ostala parkirana u garaži…

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments