1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najvažniji Ferrari GTO upravo prodat za rekordnih 51,7 miliona dolara
AR pijaca klasika: Najvažniji Ferrari GTO upravo prodat za rekordnih 51,7 miliona dolara

AR pijaca klasika: Najvažniji Ferrari GTO upravo prodat za rekordnih 51,7 miliona dolara

311
1
Podelite sa prijateljima:

Sinoć je bila održana aukcija u organizaciji kuće koja se bavi javnim nadmetanjem RM Sotheby’s, na kojoj je ponuđen najvažniji primerak modela po imenu Ferrari GTO (Tipo 1962). Izlicitirana cena ovog, ispostaviće se najskupljeg ikada prodatog Ferrarije je bila 47 miliona američkih dolara, ali je zbog dodavanja raznoraznih provizija ona narasla na 51,7 miliona iz naslova. To je drastično manja suma od procenjene vrednosti vozila koja je dosezala cifru od 60 miliona zelembaća.

Rekord s najvišom postignutom cenom na aukciji drži model Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe s neverovatnih 143 miliona američkih dolara koji je postignut na događaju zatvorenog tipa u 2022. godine, dok je ranije najskuplji prodati Ferrari bio onaj proizveden 1962. godine s oznakom 250 GTO i nadograđen od strane firme Scaglietti kao jedan od samo četiri takva komada. Isto je prodat preko kuće RM Sotheby’s, dok smo svojevremeno pisali o tome da je cena bila na nivou od 48,4 miliona (takođe u američkoj moneti).

Svi ikada proizvedeni primerci modela 250 GTO su zaista izuzetni automobili, ali je posebno važan jedini Tipo 1962 koji je bio u kampanji fabričkog trkačkog tima. Konkretna mašina je završila na pobedničkom mestu u klasi, na trci iz 1962. godine koja se održala pod imenom Hiljadu kilometara Nirburgringa. Međutim, usled pregrevanja, ovaj Ferrari nije uspeo da završi nadmetanje na čuvenih 24 časa Le Mana.

Ovaj Ferrari je originalno posedovao motor tipa V12 s četri litra zapremine, što je jedina trkačka Scuderia GTO s takvim agregatom. Nakon neuspeha na Le Manu, taj motor je izvađen da bi bio ubačen uobičajeni serijski trolitarski blok, što je zahvat koji je obaveljen direktno u fabrici. Fizičko lice je potom pazarilo vozilo kako bi ga vratilo na staze već 1963. godine.

Naposletku, glavni junak ove priče, Ferrari 250 GTO je dospeo na tlo Sjedinjenih Američkih Država gde ga je dojučerašnji vlasnik držao u posedu od 1985. godine. Automobil je koristio za takmičenje na trkama oldtajmera, a pride je pobedito i na manifestaciji Konkurs elegancije održanoj 2011. godine na ostrvu Amelija.

Na aukciji je uz sam automobil, kupac licitirao i kako bi pazario zvanične konstrukcione specifikacije za pripremu automobila za trku na Nirburgringu, Le Manu i fabrički izvedenu konverziju 250 GTO-a. Ova obimna dokumentacija potvrđuje istorijsko poreklo automobila i može povećati vrednost vozila.

AutoRepublika

(311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

AC Kobra kosta manje a efekat je isti, estetski i brzinski! 🙂