1. Home
  2. Istorija
  3. Besmrtni Trabant kao klasik rastuće vrednosti
Besmrtni Trabant kao klasik rastuće vrednosti
4

Besmrtni Trabant kao klasik rastuće vrednosti

322
4
Podelite sa prijateljima:

Zlato? Akcije prosperitetnih kompanija ili perspektivnih novoosnovanih firmi? Umetnička dela? Povrh svega, mnogi Nemci su uzeli nešto što je nekada zvučalo kao nešto iz domena fantazije. Da, to je Trabant! Vozilo iz socijalizma kao profitabilna investicija u današnje vreme.

Plastični automobili sa dvotaktnim motorom, nekada ismevani kao bakelitno čudo, plastični jaguar, smola koja uranja, besni usisivač, BMW (bakelitno motorno vozilo) ili Honekerova osveta (kao referenca ka Erihu Honekeru vođi bivše komunističke države DDR-a), trenutno se nude u proseku za oko 7,3 hiljada evra.

„Redovno analiziramo tržište klasičnih i starinskih automobila u Nemačkoj. To je suludo: naknade od 25 pa čak više hiljada evra se traže na internetu za neke posebne varijante Trabija“, govori za Bild Gerd Hajneman iz konsultantske kuće BBE Automotive. Ovo se može tumačiti kao ludost na tržištu, posebno znajući da ima i električnih novih vozila koja staju manje, dodaje ovo novinsko izdanje.

„Jedno je jasno: cene će nastaviti da rastu“, ocenjuje Hajneman i dodaje da rast cene od 5% godišnje smatra sasvim realnim za kultno vozilo, simbol nekadašnje Istočne Nemačke. Na primer, dvadeset primeraka modela Trabant 1.1 Tramp, koji je trebalo da se proizvodi i nakon ujedinjenja dve Nemačke, je s proizvodnih traka sišlo da bi ih vlasnici oduvek tretirali kao nacionalno blago. Teško je ovde ne napraviti paralelu sa spoznajom da mi ne znamo ni gde su jedinstveni prototipovi Crvene zastave…

„Trabi sam kupio 2014. godine“, kaže Danijel Šajbel iz Demina u istočnonemačkoj pokrajini Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji. Izjava je objavljena u novinama po imenu Nordkurie. Moram reći da danas ima kultni status, to je automobil na koji se možete osloniti. To je besmrtno“, ističe on.

Dvotaktni motor sa početnom snagom od 23 „konja“, vazdušnim hlađenjem, maksimalnom brzinom od 100 km/h i kućištem od ojačanog sintetičkog vlakna zvanog duroplast. Kompanija VEB Sachsenring Automobilwerke je pre šezdeset godina predstavila Trabant 601, dok je međunarodna javnost mogla da ga vidi na prolećnom sajmu u Lajpcigu – pored Horcha izrađenog 1911. godine, sve s ciljm da se istakne ponosna automobilska tradicija regiona. Zamenio je prethodne modele nazvan Trabant 500 (P 50) i 600 (P 60).

Proizvođač automobila u Cvikauu je do ponovnog ujedinjenja u oktobru 1990. godine proizveo više od 2,8 miliona jedinica ovog kultnog Trabanta, što ga čini najprodavanijim modelom marke Trabant. San o posedovanju automobila mnogim građanima Demokratske Republike Nemačke ostvario se tek posle izuzetnog strpljenja – periodi čekanja su bili duži od deset godina.

„Mali automobil iz Cvikaua, poznat kao Trabi, bio je stoga predmet želje mnogih. Međutim, nakon ujedinjenja, tehnički zastareli Trabant je izgledao loše pored zapadnih modela, postao je meta šala i skoro svi su ga smatrali retkošću na putevima“, navodi Bild.

Nakon ujedinjenja dve Nemačke, potražnja za njim kao prevoznim sredstvom pala je skoro na nulu, ali je još više iznenadio jer je bio filmska zvezda u ostvarenjima Go Trabi Go ili Trabbi odlazi u Holivud sa Tomasom Gotšalkom. Jedno od bakelitskih čuda je čak ušlo u spot kultnog benda U2-a.

Prokleti i obožavani simbol DDR-a… Automobil kog se većina vlasnika rado otarasila, ali niko od njih nikada nije poricao izdržljivost sa kojom se malo koji automobil može meriti. Ostaje činjenica da broj registracija u Saveznoj Republici Nemačkoj ponovo raste već nekoliko godina. Prema podacima Saveznog zavoda za automobilski saobraćaj, prag od 40 hiljada je ponovo pao 2023. godine – od čega je skoro 32 hiljade bilo na istoku i dobrih 8,3 hiljada na zapadu.

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Trabant je cista emotivna nostalgija, sto se tehnike tice absolutna periferija. Jednom sam vec pisao i ponavljam pitanje: cudi me da VW nije preuzeo ni Trabant ni Wartburg! Trabant bi mogao da bude simpatican moderan gradski auto a Wartburg jednostavan, robustan SUV.

Milan Grozdanović

Nije li Opel preuzeo fabriku Trabanta, a VW Wartburga?

Matija

Da, preuzeo je da bi proizvodio Opele a ne Trabante.
Isto vazi za VW.
Procitaj jos jednom moj komentar – jasno sam rekao da bi Trabant i Wartburg mogli da nastave svoj zivot kao marke.

Zoca

Koliko se secam u pogonima u Ajzenahu (Vartburg)se pocela sklapati Vectra.