1. Home
  2. Vesti
  3. Seat bi mogao da koristi platformu svojih rivala za sledeće električne automobile
Seat bi mogao da koristi platformu svojih rivala za sledeće električne automobile
3

Seat bi mogao da koristi platformu svojih rivala za sledeće električne automobile

127
3
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila zadnjih godina imaju sve više problema sa sve strožim propisima koje na kraju plaćaju kupci. Mali i jeftini električni automobili su potrebni, ali navodno nisu isplativi. Da bi bili, neophodno je potpisati ugovore sa drugim proizvođačima, a to bi moglo značiti radikalnu promenu pravca za Seat. Španska kompanija bi mogla da koristi platforme od dva svoja najveća rivala.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Seatova budućnost je visila o koncu zbog impresivnog napretka brendova kao što su Cupra i Škoda. Obe kompanije postižu veći uspeh u odnosu na Seat, a spekulacije su bile brojne i različite. Od nestanka kompanije do preuzimanja sasvim druge uloge. Najnovija glasina koja kruži kroz industrijske kancelarije je da će Seat postati kompanija za električnu mobilnost Volkswagen grupe. Nudiće jeftine i funkcionalne električne automobile u najčistijem stilu Seata Mii Electric. Međutim, ova pozicija će zahtevati važan savez.

Evropski političari žele da njihovi proizvođači sarađuju jedni sa drugima kako bi popunili najmanju prazninu na tržištu električnihe. Već nedeljama kruže detalji o mogućem savezu između Renaulta, Stellantisa i Volkswagen grupe. Brak iz koristi koji će se fokusirati na podelu troškova za razvoj malih električnih automobila. Čini se da kompanija koju vodi Karlos Tavareš ima svoje planove. Stellantis je u svakom pogledu preduzeo prave korake da izbegne da zavisi od bilo koga i zato nije oduševljen zajedničkim poduhvatom. Međutim, generalni direktor Renaulta Luka de Meo već je potvrdio prve kontakte sa Nemcima.

U Volfsburgu veruju da bi ih strategija mogla zanimati i svu pažnju su usmerili na Seat. Kompanija iz Barselone bi još uvek mogla da bude „živa“ i da proizvodi i prodaje najmanje električne automobile u asortimanu. Oni bi, prema prikupljenim izveštajima i izjavama, mogli da koriste novu platformu AmpR Small koju su Francuzi predstavili lansiranjem novog Renaulta 5. Ovo je struktura fokusirana isključivo na male automobile na baterije po razumnoj ceni. Očigledno, Renault je pronašao formulu da manje električne automobile učini profitabilnim.

Partnerstvo sa velikim konglomeratom kao što je nemački bio bi snažan korak napred u strategiji. Markusa Gosena, šefa Seata i Cupre u Velikoj Britaniji, potvrdio je da će Seat nastaviti sa prodajom automobila do kraja decenije i takođe je dao naznake o svom budućem pozicioniranju: „Seat mora biti dostupan. To bi trebalo da bude početni nivo u grupi. Imamo zanimljive vesti za Seat“. Za sada nema ništa potvrđeno u vezi sa tim, ali se u bliskoj budućnosti očekuju važne najave. Seat neće postati Volkswagenova Dacia, ali bi mogao da centralizuje razvoj malog i jeftinog automobila sa cenom manjom od 20.000 evra.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Razuman stav EU industrije – ujedinjena investicija u zajednicku platformu za mala vozila. To je ipak samo jedan kolosek u evoluciji EU industrije. Drugi, jos vazniji, jeste poboljsanje interne efikasnosti u korporacijama, smanjenje personala na neophodni minimum i stimulisanje kreativnosti inzinjerskog i ostalog kadra. Treci kolosek jeste interna politika u EU – smanjenje parazitskih opterecenja u vidu poreza, cene energije, oslobadjanje od eko-poreza svih vrsta, itd. Sumarno posmatrano, EU trziste je u navedenim oblastima bar 10 godina u zaostatku za Kinom i USA, i to pod uslovom da ovog momenta donesu sve potrebne odluke!!! S obzirom da von der Lajen… Pročitaj više »

S mile

Cini mi se da VW polako ali sigurno gubi korak, tj poziciju. Od kineza uzima jedno, od konkurencije drugo. Sta li oni rade, i kakva im je buducnost…..

Matija

Tako je, VW se ocajnicki bori da ostane na povrsini. Drze ga gorivni motori. 🙂