1. Home
  2. Vesti
  3. Chery predstavio hibridnu jedinicu efikasniju od one u Toyoti Prius
Chery predstavio hibridnu jedinicu efikasniju od one u Toyoti Prius
1

Chery predstavio hibridnu jedinicu efikasniju od one u Toyoti Prius

412
1
Podelite sa prijateljima:

Chery se počeo baviti hibridima pre nekih petnaestak godina. Tokom ekonomski čuvene 2008. godine, Kinezi su predstavili kontigent sedana s oznakom Chery A5 ISG Hybrid (na nekim tržištima poput ruskog poznat i pod imonom Fora). Limuzina je specifična po tome što je ponudila električnu asistenciju agregatu, dok se u 2016. godini pojavio i prvi dopunjivi hibrid Chery Arrizo 7e, iako je njegov elektromotor proizvodio skromnih 34 „grla“.

Sada je kompanija proglasila početak masovne proizvodnje nove generacije hibridnih pogonskih sklopova. Povrh toga, navedeno je da konkretan sistem nema pandana u globalnim razmerama automobilske industrije!

Avaj, dostupnih pojedinosti je i dalje veoma mali broj. Cherijevi paralelni hibridi će posedovati dva motora koja će silu slati na prednju osovinu, i to električni, ali i onaj s unutrašnjim sagorevanjem, dok je zaseban električni motor  montiran na zadnjoj osovini.

Jedna od najvažnijih stavki pogonskog sklopa je svakako menjačka kutija koju je azijski konstruktor nazvao DHT (Dedicated Hybrid Transmission). Zadatak ove jedinice za transmisiju jeste da uskladi uloge menjača s harmoničnim angažmanom električnih i SUS motora.

Kinezi tvrde da transisija nudi jedanaest stepena prenosa i devet režima rada, ali dalje od toga nisu hteli da idu u javnost s preciznijim informacijama.

Prvi hibridni model nove generacije će biti krosover iz segmenta plug-in hibrida, i zvaće se Chery Tiggo 8 Plus. Predserijska verzija istog je prezentovana u aprilu na Salonu automobila u Šangaju, prvom velikom događaju tog tipa nakon što smo se živo zainteresovali za novi korona virus.

Pod haubom noviteta se našao turbobenzinski motor zapremine 1,5 litra, što su čarobne brojke za one koji žele da plate nižu sumu na ime poreza u Kini, a ta jedinica razvija dovoljnih 170 konjskih snaga uz 252 Nm najvišeg obrtnog momenta. Deklarisana termalna efikasnost je zavidna i iznosi 41%. Koliko je to impresivno, evo da pokažemo i na svima znanom primeru. Naime, atmosferska Toyota Prius hybrid (1.8), nudi toplotnu efikasnost od „samo“ 40%.

Teničke specifikacije električnih motora na prednjoj i zadnoj osovini još uvek nisu obznanjene, ali su najimpresivniji detalji već pred nama. Najviši obrtni moment celog eko sistema motora iznosi čak 510 njutn metara (BMW M340i xDrive nudi 500 njutn metara), dok ubrzanje do „stotke“ traje manje od pet sekundi. Pritom, Kinezi navode podatak za nevericu, a on govori o potrošnji benzina od 1,3 litra na svakih prevaljenih 100 kilometara. To praktično znači da prisustvo trakcione baterije, koja je inače locirana ispod poda putničke kabine, nikako ne može biti samo nominalno, već da je ona zavidne veličine.

Početak prodaje hibridnog krosovera Chery Tiggo 8 Plus, u lokalu je zakazan za septembar, što nam kaže da ćemo pune specifikacije videti tokom leta. Chery pride obećava da će ponuditi celu paletu različitih hibrida s pomenutom transmisijom DHT, što opet znači da će biti verzija s prednjim pogonom, ali i onih obično označenih sa AWD. Očekujte i dopunjive, ali i „obične“ hibride. Moguće je da će Kinezi ponuditi ove krosovere i Rusima, kao što su to do sada i činili.

AutoRepublika

(412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne znam … Sve ovo zvuči bajno i krasno, ali … Mene nešto baš strah toga brenda. Jer je, koliko znam, uvoznik za Srbiju naknadno bio „nestao“ (nakon što je napravio ekspanziju pre 10-ak godina). A ako ne grešim, čak je i komunalna policija bila nabavila njihova vozila. A kakav je to kvalitet bio, vidi se iz ovog komentara ispod (starog skoro 9 godina ), koji sam sada skinuo sa jednog domaćeg foruma: „Od kako sam kupio Tigga (jun 2010) pa do danas (decembar 2012), sve zajedno je u servisu proveo skoro 6 meseci, a presao sam oko 54000 km!… Pročitaj više »