1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prva Honda na četiri točka
Zanimljivost dana: Prva Honda na četiri točka

Zanimljivost dana: Prva Honda na četiri točka

234
3
Podelite sa prijateljima:

Kada pogledamo koliko je Honda velika globalna firma danas, i kakve sve proizvode u toliko različitih privrednih grana ima, teško je zamisliti koliko su sami počeci bili teški. Zapravo, nije bilo toliko teško ubediti kupce da potroše novac na modele marke, koliko je misterija bila ubediti japansku vladu da Hondi uopšte dozvoli da ih napravi.

Ovo je priča o buntovniku po imenu Soičćiro Honda i kako je jedan mali kompaktni pikap kamionet omogućio budućnost firme.

Sama istorija Honde je započela daleko pre nego što je Soićiro uopšte osnovao. U periodu pre Drugog svetskog rata je posedovao malu fabriku za proizvodnju delova, a najveća mušterija je bila Toyota. Istim tempom je nastavio i u posleratnom periodu kada je primetio da u razrušenom Japanu postoji velika potražnja za jeftinim prevoznim sredstvom.

Uzeo je bicikl, na njega ugradio mali motor i počeo da ga prodaje. Biznis je cvetao do te mere da je 1946. godine uspeo da osnuje firmu kojoj dade ime Honda Motor Co u Tokiju. Dugi niz godina će kompanija proizvoditi samo motocikle za kojima je potražnja bila velika, ali takođe i iz razloga što je vlada još uvek kontrolisala proizvodnju četvorotočkaša. Većina onih koji su silazili sa proizvodnih traka je bila namenjena vojsci i vladinim organizacijama, a Soićira to nije previše brinulo pošto je postao bogataš zahvaljujući motociklima.

Ipak, nekada razrušeni Japan se u velikoj meri oporavio do kasnih pedesetih godina i Honda osniva poseban tim od pedeset radnika sa ciljem da naprave prototip prvog automobila. Plan je bio napraviti sportski dvosed i pikap kamionet, a zanimljivo je da su inženjeri uglavnom koristili mehaniku sa motocikala u njihovom razvoju.

Nažalost za Hondu, japanska vladina organizacija za industriju MITI donosi novo pravilo 1961. godine po kome bi drumska proizvodnja četvorotočkaša bila ograničena na samo tri firme. Honda nije bila među njima i besni Soićiro je nekoliko puta je ulagao žalbe.

Kada one nisu urodile plodom, odlučio je da ipak sklopi dva sportska modela (S360 i S500) i pikap kamionet (T360) pre nego što takvo pravilo stigne do vrhovnog suda. Tvrdio je da mu niko ne može zabraniti da pravi automobile i čak optužio čelnike MITI-a da primaju veliki mito od Toyote i još jednog proizvođača.

Spomenuti modeli S360, S500 i T360 su po ubrzanom postupku gurnuti u serijsku proizvodnju i na kraju će se ispostaviti bez razloga, pošto spomenuti planirani zakon MITI-ja nikada nije odobren.

S360 i S500 su svakako zanimljiviji automobili i njihovu istoriju ćemo ispričati jednog dana, ali je T360 debitovao prvi i samim tim dobio čast da postane prva Honda na četiri točka. Pojavio se u prodaji u junu 1963. godine ili oko četiri meseca pre S360-a.

T360 je delio šasiju sa S360, a bio je dugačak nešto manje od tri metra i mogao da ponese masu do 400 kilograma. Ono što ga je razlikovalo od konkurencije je njegov aluminijumski motor koji je više podsećao na motocikl nego na pikap kamionet.

Naime, razvijao je 30 „konja“ iz radne zapremine 360 kubika, a maksimalnu snagu je dostizao na veoma visokih 8.500 obrtaja radilice. To mu je davalo neverovatnih 84,5 „konja“ po litri zapremine, a takav rezultat je impresivan čak i u današnja vremena, pa možemo zamisliti koliko je T360 bio revolucionaran te 1962. godine. Spomenućemo da je menjač bio četvorostepeni manuelni, kočnice doboš, rezervoar zapremine dvadeset litara, a kamionet je bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 100 km/h.

Proizvodnja će trajati do 1967. godine i u tom periodu će biti prodato 108.920 primeraka, a zanimljivo je da su svi bili ofarbani u plavu boju. Japanski proizvođač vozila će takođe ponuditi i model T500 sa istom kabinom, ali nešto dužom prikolicom za 20 centimetara.

Pružao je motor radne zapremine 531 kubika za maksimalnih 38 „konja“, dok je bio i nešto brži sa cifrom od 105 km/h. T500 se nudio samo u zelenoj boji, a Honda će da proizvede svega 10.226 primeraka u periodu od 1964. do 1967. godine.

T360/T500 će da zameni model TN360, a Honda je do tada postala veliki igrač i krenula sa izvozom na svetska tržišta. Modeli kao što su N600 i S600 se nisu prodavali u velikim brojkama, ali su bili dovoljno popularni da finansiraju razvoj novog Civica.

I kao što znamo, nakon lansiranja čuvenog Civica, automobilski svet u kategoriji kompaktnih modela nikada više nije bio isti…

Zoran Tomasović

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Trebalo je da ovog „monstruma“ izvoze u USA 😀

Matija

Posle rata, Amerikanci su dugo drzali japansku industriju pod kontrolom – to je bio razlog za administrativne prepreke. Malisa je veoma simpatican! Sada znam odakle potice dizajn male Honde 360! 🙂

comment image

S mile