1. Home
  2. Vesti
  3. Opelovi Grandland i Corsa postadoše raznovrsniji hibridi
Opelovi Grandland i Corsa postadoše raznovrsniji hibridi
3

Opelovi Grandland i Corsa postadoše raznovrsniji hibridi

151
3
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija automobila u Evropi, prožetoj strogim standardima emisije CO 2 i odgovarajućim porezima, postaje važnija nego ikad. Stoga, čak su i palete ostalih, a ne samo najnovijih modela primorane da budu obogaćivane hibridnim verzijama, sve kako bi proizvođači bili u skladu sa duhom vremena.

Upravo to se dogodilo sa Opelovim krosoverom Grandlandom, koji je u proizvodnji od 2017. godine, i hečbekom Corsom (sklapana od 2019. godine). Oba modela od sada pružaju i hibridni pogonski sklop.

Opel Grandland, strogo govoreći nudi hibridne modifikacije od 2019. godine, ali to su prilično skupe dopunjive opcije sa pogonskim sklopom od 224 konjske snage i s prednjim pogonom, ili sa čak i 300 „konjića“, s tim da je u ovom izvođenj pogon na sva četiri točka, koji su uvek bili u vrhu ponude.

Novi Grandland Hybrid je mnogo jednostavniji i pristupačniji i ne donosi mogućnost povezivanja vozila s kućnim, niti bilo kojim drugim strujnim priključkom. Pogonska jedinica je ista ona koja je debitovala na ko-platformskim krosoverima Peugeota još 2022. godine. Uključuje 1,2-litarski turbobenzinski motor i 48-voltni elektromotor od 28 konjskih snaga, a koji je ugrađen u šestostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom. Maksimalna snaga pogonskog sklopa je 136 konjskih snaga.

Kao rezultat toga, potrošnja goriva i emisija CO 2 su smanjeni za 15% u poređenju sa standardnom verzijom s indeksom 1.2 Turbo i s osmostepenim automatskim menjačem, ali bez hibridnog dodatka (za sada ostaje u paleti).

Kada je mala litijum-jonske baterija puna, onda je to dovoljno za tek jedan jedini kilometar električnog dometa, ali takva baterija je lagana i ne zauzima korisni prostor u kabini ili u prtljažniku, jer se nalazi ispod levog prednjeg sedišta. Ostala ažuriranja uključuju pojavu nove digitalne instrumentacione table „prečnika“ 12 inča, a koja prikazuje konkretne „hibridne“ podatke i režime rada.

Opel Corsa je od samog početka nudio čisto električnu verziju, ali ovo je prvi put da se i hibrid pojavio. Pogon je isti kao kod Grandlanda, ali u dve opcije snage. Dolazi sa 100 ili 136 konjskih snaga. Hibridizacija je omogućila smanjenje potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida za 18%, plus hečbek može da pređe i do jedan kilometara u električnom režimu.

Novi virtuelni uređaj može da prikaže dodatne režime rada hibridnog pogonskog sklopa. Istovremeno, Corsa i dalje ima verzije sa istim 1,2-litarskim turbobenzinskim motorom (100 ili 130 KS) i osmostepenim automatskim menjačem, ali bez hibridnog dodatka.

U Nemačkoj su već otvorene porudžbine za nove „mekane“ hibride. Osnovna Opel Corsa Hybrid košta od 26,1 hiljadu evra, što je za 1.700 evra više nego što ovi traže za hečbek od 100 konjskih snaga sa automatskim menjačem.
Najmoćnija Corsa GS Hybrid (136 KS) procenjena je na 30.190 evra. Opel Grandland Hybrid je, naravno, još skuplji, pa tako košta najmanje 36.120 evra, odnosno doplata za verziju od 130 konjskih snaga, ali bez elektromotora iznosiće 1.800 evra.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Corsa od 26 do 30 hiljada evra ? Ko su ti ludaci koji će to da prate ?

BB

Nemo’ rako…

To je vrhunac njemačke tehnologije 😜🤣😂

MRN

MHEV koji u EV modu može da pređe 1 km ???

A ova Corsa MHEV je skuplja nego kod nas Jeep Compass MHEV (29k).