1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai u jednoj evropskoj fabrici obustavio sklapanje ručnih menjača
Hyundai u jednoj evropskoj fabrici obustavio sklapanje ručnih menjača
5

Hyundai u jednoj evropskoj fabrici obustavio sklapanje ručnih menjača

1.01K
5
Podelite sa prijateljima:

Da se jednoj eri automobilske industrije bliži definitivan kraj, to je jasno svima. Pa čak i ako pomislite da ovde aludiramo na kraj motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, ne biste bili daleko od istine, jer električni automobili uglavnom nemaju potrebu za višestepenim, pa samim tim ni manuelnim menjačima. U prilog tome govori i situacija u kojoj iz Češke Republike stiže vest koja otkriva da je fabrika Hyundaija izgrađena u gradu po imenu Nošovice, obustavila proizvodnju ručnih transmisija.

Dakle, automobili s manuelnim menjačem i tri papučice su definitivno u defanzivi. Kompanija Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) sa sedištem u Nošovicama, gde se od avgusta prošle godine sklapa i Kona Electric, prošle nedelje je objavila da se obustavlja proizvodnja ove komponente koja je ranije obavljana u prvoj hali (Převodovkárna No. 1).

Na sličan način kako je to već urađeno i s halom broj 2, i ova će biti prilagođena proizvodnom procesu po imenu Mobis, a koji je usredsređen na sklapanje baterijskih sistema za električna vozila.

Postoji samo jedan razlog za ovako nešto. Tražnja za automobilima sa ručnim menjačem, prema rečima predstavnika automobilske kompanije, već duže vreme opada. Ako je još 2018. godine oko 59% automobila proizvedenih u Nošovicama posedovalo ručni menjač, prošle godine je to bilo samo 24%. Naprotiv, raste udeo električnih automobila koji u principu nemaju manuelni menjač.

„Obnova još jedne proizvodne hale za električnu budućnost je važna investicija za fabriku u Nošovicama je, posebno na duži rok. Zahvaljujući prilagođavanju razvoju elektromobilnosti, ona će nastaviti da u budućnosti igra važnu ulogu za celu grupu Hyundaija“, rekao je Jan Rodek iz odeljenja za komunikacije automobilske kompanije.

U HMMC-u je tokom 2023. godine proizvedeno preko 186 hiljada šestostepenih manuelnih menjača, od kojih je oko 120 hiljada komada otišlo u fabrike Kije u Slovačkoj i Hyundaija u Turskoj. To je bio pad od petnaest posto u odnosu na prethodnu godinu. Slovačka fabrika takođe učestvuje u proizvodnji Mobisa u Nošovicama, za sada za hibridne i plug-in hibridne automobile marke Kia.

Proizvodnja baterijskih sistema je počela u industrijskoj zoni Nošovice krajem 2022. godine. „Od prošle godine tamo se sklapaju i baterije za novu električnu Konu. Građevinski radovi u hali Prevodovkarna 1, kojoj je sada istekao vek trajanja, će početi nakon što se prostorije oslobode najkasnije na leto. Transformacija u novu baterijsku halu bi trebalo da bude završena na proleće sledeće godine“, dodao je Rodek.

Manuelni menjači će stizati jedino iz Azije

Približno 90% od oko 200 zaposlenih u Prevodovkarni, različitih profesija, naći će zamenu na drugom radnom mestu. „Kompanija očekuje da zadrži dodatno osoblje nekoliko meseci, što će im olakšati obuku na novim radnim mestima. Nove prilike za zapošljavanje će se pojaviti i u predstojećem poslovanju Mobisa“, dodao je Rodek.

Obustava rada u Hali za izradu menjačkih kutija TM1, nikako ne znači i da kupci više neće moći da dobiju automobil iz Nošovica sa ručnim menjačem. Nove transmisije ove tehnologije će nastaviti da budu isporučivane iz Azije. Tokom petnaest godina rada je u Nošovicama ukupno proizvedeno oko 5,26 miliona ručnih menjača.

AutoRepublika

(1005)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Bar ih ne ukidaju iz ponude. A to je za kupce najbitnije.

s mile

da li je moguće da samo 24% su manuelci

MRN

A u USA jedna polovina prodatih BMW M2 ima manuelni menjač 😀

s mile

Nemam tvoje iskustvo, ali ja za grad bih prihvatio automatic, za sportski auto bih ipak manual, ima nešto u tom šaltanju…..

BB

Još malo, ko želi da ima tri papučice – moraće da svira klavir… 💩🤣