1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi model Volkswagena razvijen u „koprodukciji“ s Xpengom će biti SUV
Prvi model Volkswagena razvijen u „koprodukciji“ s Xpengom će biti SUV
3

Prvi model Volkswagena razvijen u „koprodukciji“ s Xpengom će biti SUV

159
3
Podelite sa prijateljima:

Dogovor koji su postigli nemački koncern Volkswagen i kineski proizvođač Xpeng je zvanično najavljen još tokom prošlogodišnjeg leta, konačno je utanačen krajem prethodne godine. Tako Nemci postadoše, kao posledica dogovora, suvlasnici Xpenga sa nepunih pet procenata učešća u kapitalu Xpenga, dok sporazum pretpostavlja i zajednički razvoj dva elektromobila srednje veličine, a koji će se nuditi na kineskom tržištu počev od 2026. godine, i to pod znamenjem Volkswagena.

Budući SUV je već „raskrinkan“ i poznato je da će počivati na arhitekturi Xpenga, uostalom kao i drugi najavljen adut. Kinezi će se postarati da tehnološki aspekt noviteta bude privlačan kupcima, dok će Nemci brinuti o tome kako će napredovati inženjerski razvoj, dizajn i sama proizvodnja. Ovom prilikom izveštavamo da su strane iz ove priče produbile saradnju i potpisale zaseban ugovor o tehničkoj saradnji.

Xpeng G9

Istovremeno, najavljen je i prvi od predstojećih električnih automobila, i kako od naslova sugerišemo, biće to krosover. Kinesko odeljenje Volkswagena je čak distribuiralo prvi crtež koji nam daje prvi uvid u budući dizajn. Ali ime još nije otkriveno, kao ni karakteristike vozila što nisu.

U međuvremenu, u prošlogodišnjem saopštenju kompanije Xpeng, posvećenom saradnji s Volkswagenom, pominje se arhitektura na kojoj počiva kineski SUV s indeksom G9 (slike iznad i ispod). Neki kineski mediji s tim u vezi, u jučerašnjim publikacijama su počeli da upoređuju budući električni automobil Volkswagena s odnosnim modelom Xpenga. Profili automobila su zaista slični, ali biće da je teško da ovde imamo posla s trivijalni preimenovanjem vozila. To bi značilo da je Nemcima trebalo previše vremena da samo malo promene dizajn i okače drugačiji amblem.

Za sada ne znamo hoće li i drugi najavljeni zajednički razvijen baterijski model biti krosover, ili pak predstavnik neke druge automobilske klase. Jedino što znamo na temelju poslednjeg saopštenja za javnost koje je izdao koncern iz Volfzburga je to da će novajlija krenuti u prodaju, navedne 2026. godine.

Zgodno je mesto da ovde podsetimo da je ranije još jedan veliki igrač automobilske industrije najavio aktivaciju ortakluka s Kinezima. Jasno, koncern Stellantis je ušao u posao sa Leapmotorom. Ali, ako znamo VW ima za cilj da poboljša svoju poziciju u Narodnoj Republici Kini, onda da kažemo i da je Stellantis u priči otišao korak dalje. Leapmotor bi pod okriljem Stellantisa trebalo da se pretvori u globalni brend, a prvi „svetski“ model će biti krosover s oznakom C10.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mislim da ni veštačka inteligencija ne može više pohvatati i povezati nazive ovih kineskih modela … 😀

igi

Xpeng – čita se Šaopang, jedva da nađem na netu.

Matija

„Prvi model Volkswagena razvijen u „koprodukciji“ s Xpengom će biti SUV“ – kakvo iznenadjenje – SUV! 🙂 Zivo me interesuje kako ce ova kooperacija da funkcionise. Ovo je teska blamaza za VW, bilo bi bolje da je cutao i razvijao svoje vozilo.