1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW i Ford u pregovorima oko saradnje u oblasti autonomne vožnje i električnih vozila
VW i Ford u pregovorima oko saradnje u oblasti autonomne vožnje i električnih vozila
0

VW i Ford u pregovorima oko saradnje u oblasti autonomne vožnje i električnih vozila

119
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa i Ford Motor su u „istraživačkim razgovorima“ u vezi sa zajedničkim razvojem autonomnih električnih vozila. Reč je o dugoročnom strateškom savezu koji bi trebalo kompanijama da uštedi milijarde dolara, javlja neimenovani izvor .

Očekuje se da nemačka i američka firma saopšte dokle su stigle sa pregovorima pre isteka godine, kaže osoba koja nije želela da bude imenovana.

Portparoli obe kompanije samo ponavljaju ono što su izrekli ranije, vezano za saradnju u oblasti komercijalnih vozila.

„Naš memorandum o razumevanju sa Volkswagenom pokriva razgovore u vezi sa potencijalnom saradnjom u brojnim oblastima. Prerano je deliti dodatne detalje trenutno“, rekao je Alen Hol, glasnogovornik Forda.

Proizvođači automobila pregovaraju o udruživanjima na globalnom planu. Razlog je jasan, a radi se o uštedi troškova u razvoju autonomnih i električnih vozila. Partnerstva vezana za autonomnu tehnologiju se razlijuju od regije do regije.

Honda je ovog meseca saopštila da će investirati 2,75 milijardi dolara i otkupiti deo General Motorsovog Cruise Automation sektora koji se bavi autonomnom vožnjom, u cilju zajedničkog razvoja autonomnih vozila za potrebe uslužnog prevoza na globalnom planu.

Volkswagen i Ford su pod pritiskom da lansiraju više električnih modela u Evropi, gde oštrija ekološka regulativa guši proizvođače.

Šef finansija u Volkswagenu, Frank Viter, rekao je utorak da je nemački proizvođač otvoren za dublje saveze sa drugim kompanijama, posebno u oblasti autonomne vožnje.

Viter je rekao da je deljenje MEB platforme (za električne modele) sa Fordom moguće teoretski, mada je VW trenutno fokusiran na razvoj tehnologija za električna vozila u okviru svojih marki.

Rukovodioci nemačke kompanije nastavljaju da naglašavaju da je jedini način da se od električnih automobila napravi proizvod masovne potrošnje je da njihova cena bude na nivou dizel modela ili niža.

VW grupa će investirati 34 milijarde evra u električni pogon i sisteme autonomne vožnje do 2022., a planira da proizvede 2 do 3 miliona čisto električnih vozila do 2025. godine. MEB projekat već sada uključuje 50 milijardi evra u nabavku baterijskih ćelija do 2025.

Čelnici Forda, kao i neki drugi izvori, ranije su saopštili za Rojters da su ova dva konglomerata u razgovorima u vezi sa proširenjem saradnje.

VW i Ford su već sada deo zajedničkog projekta pod imenom „IONITY“, u okviru kojeg sa BMW-om i Daimlerom razvijaju mrežu stanica za ultrabrzo punjenje širom Evrope.

U julu, Ford je kreirao zasebnu jedinicu vrednu 4 milijarde dolara, zaduženu za automnu vožnju, uz dozvolu da se traže spoljni investitori, u sličnom maniru kao što je to GM uradio sa Cruiseom.

Frod je saopštio nakon toga da će investirati 4 milijarde do 2023 u novoformirani Ford Autonomous Vehicles LLC entitet, uključujući milijardu dolara koje je prethodno namenio za Argo AI, „startup“ projekat iz Pitsburga, kojeg je kompanija pripojila 2017.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

 

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments