1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođači automobila pozivaju ekološku grupu da učestvuje na IAA
Proizvođači automobila pozivaju ekološku grupu da učestvuje na IAA

Proizvođači automobila pozivaju ekološku grupu da učestvuje na IAA

100
2
Podelite sa prijateljima:

Oni koji se ne slažu s delovanjem automobilske industrije današnjice bivaju sve više organizovani. Sada je Asocijacija automobilske industrije (VDA) učinila korak u smeru boljeg razumevanja, uputivši pozivnicu za razgovor onima koji su nezadovoljni aktivnostima predstavnika ovog dela privrede a okupljenih pod okriljem ekološke grupe zvane „Poslednja generacija“. Apel uključujue i pozivnicu za prisustvo na predstojećem Salonu automobila u Minhenu (IAA). Taj potez bi trebalo dobrano proračunati.

Do sada su se ljubitelji automobila i nezadovoljni aktivisti uglavnom sastajali kada su se ovi zaglavili ispred automobila prvih. Sada su se, međutim, istaknuti predstavnici automobilske industrije okrenuli članovima protesta, iznenađujuće voljni da razgovaraju. Udruženje automobilske industrije – a samim tim i nešto poput vrhunskog lobija privatnog motornog transporta u Nemačkoj – pozvalo je grupu protestanata na manifestaciju koja će se održati u Minhenu pod imenom IAA Mobility.

Portparol nemačke organizacije VDA je rekao da bi aktivisti mogli postaviti štand na predstojećem sajmu, preneo je dnevni list Die Welt. U tom smislu je stigla i sledeća izjava: „Možemo da potvrdimo da su predstavnici Poslednje organizacije dobili pozivnicu za učešće na IAA.“ Glasnogovornik nije komentarisao na temu eventualnog prihvatanja pozivnice.

Poziv, međutim, treba dobro proračunati. Da li je moguće bar delimično kanalisati protest ili čak uključiti kritičare u sam IAA? Na kraju krajeva, protivnici IAA-a i motorizovanog privatnog prevoza već su pozvali na demonstracije velikih razmera „#BlockIAA!“ za 10. septembar.

Kreće se od Luitpoldparka, gde se od 5. septembra očekuje oko 1.500 aktivista u protestnom kampu. „U centru grada, direktno na izložbenim mestima na IAA, suprotstavićemo se u skladu s idejama našeg aktivizma za preokret u sektoru mobilnosti, a u skladu sa potrebom očuvanja prirode“, rekla je portparolka organizacionog tima.

Aktivisti iz udruženja Poslednja generacija su bili na naslovnim stranama od 2022. godine, što su uspeli da postign blokadama puteva, autoputeva i aerodroma, kampanjama lepljenja slika u muzejima, prekidima pozorišnih predstava i napadima „u boji“ – nedavno u nemačkom Vircburgu.

Prema informacijama koje je s javnošću podelila savezna ministrka unutrašnjih poslova u nemačkoj vladi, Nensi Fezer, grupi je već pripisano 580 krivičnih dela, uglavnom iz opusa prinude i činjenja materijalne štete. Protivnici automobilske industrije su takođe protestovali protiv sajma automobila po imen IAA Mobility i u prošlosti, a 2021. godine bavarska policija je upotrebila palice i biber sprej protiv ovih demonstranata.

Kako bilo, nemački kancelar Olaf Šolce će otvoriti IAA na dan 5. septembra, a i on se zalaže za dijalog s klimatskim aktivistima i ostalim kritičarima predstojećeg salona automobila. Tako je za 6. septembar najavljen i istup dvadesetjednogodišnje Sofije Kijani, koja će govoriti o inicijativi za zaštitu prirode, a koju je sama osnovala.

AutoRepublika

(100)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dijalog sa zelenima i tzv. „poslednjom generacijom“ nije moguc! Razlog je jednostavan – to su glupi ljudi, cesto sa minimalnim obrazovanjem, koji nemaju pojma kako civilizacija uopste funkcionise. U svojim besmislenim aktivnostima napada na civilizaciju nasli su nekakav sadrzaj za svoj bezvredni periferni zivot! Preko noci su se nasli u centru paznje medija i javnosti, sto je mnogima od njih jedini cilj. Pre 3 dana aktivisti „poslednje generacije“ uvukli su se u hale VWa sa namerom da tamo zaustave proizvodnju. Radnici su ih uhvatili pre nego sto su bilo sta uradili. Svi mediji su zavrsavali svoje izvestaje recenicom „aktivisti su… Pročitaj više »

tomislav

Sve to i plus obicno su finansirani, sa raznih strana.