1. Home
  2. Vesti
  3. Audi Quattro se vraća na scenu u električnom izdanju
Audi Quattro se vraća na scenu u električnom izdanju
0

Audi Quattro se vraća na scenu u električnom izdanju

1.34K
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka kompanija Elegand AG ponudiće model EL1, koji je predstavljen kao spiritualni sukcesor za legendarni Quattro.

Elegand čije je sedište locirano svega 35 km od Audijevog nastaviće da gradi karijeru čuvenog reli asa. S tim da će ovaj automobil biti dostupan isključivo kao električni model. Svakako da ova kompanija ne može koristiti naziv Quattro, stoga je primenjen naziv EL1. Elegand je osnovao Markus Holcinger, koji je svojevremeno radio u dizajnerskom odeljenju Volkswagena.

Ističe se da je jedan od prioriteta bila mala masa četvorotočkaša. Ona je postignuta obilatom upotrebom plastike i ugljeničnih vlakana, što je omogućilo masu od svega 1.680 kg, što je dobar rezultat za jedan električni model.

EL1 koristi tri elektromotora, dva postavljena na zadnjoj osovini i jedan na prednjoj. Ukupno isporučuju 816 ks, što se odlično odražava i na performanse. Ubrzanje do 100 km/h se završava za 2,8 s do 200 km/h se stiže za 10 s, dok maksimalna brzina iznosi 255 km/h.

Proizvođač navodi da autonomija kretanja iznosi 400 km po WLTP protokolu. Interesantno je da navode i koliko dugo bi se automobil sa ovom baterijom održao na Nirburgringu – sa vrlo teškim stopalom na papučici gasa, EL1 bi uspeo da izgura dva kruga na Ringu.

Elegand planira da proizvede svega 30 primeraka. Prvih 12 jedinica će biti montirano 2023. godine, dok drugih 18 automobila bi trebalo da budu spremni za isporuku kupcima 2024. godine. Cena osnovnog modela u Nemačkoj iznosi 1,06 miliona evra.

AutoRepublika 

(1335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments