1. Home
  2. Life
  3. Direktori kineskih proizvođača električnih vozila reaguju na Appleovo odustajanje od automobila
Direktori kineskih proizvođača električnih vozila reaguju na Appleovo odustajanje od automobila

Direktori kineskih proizvođača električnih vozila reaguju na Appleovo odustajanje od automobila

211
2
Podelite sa prijateljima:

Mnogi rukovodioci kineskih kompanija za električna vozila (EV) vide Apple kao jednu od svojih najvećih potencijalnih pretnji u budućnosti, s obzirom na njegov ogroman uspeh u prostoru potrošačke elektronike. Juče prenesmo vest da proizvođač iPhonea prekida razvoj svog automobila, što bi moglo biti olakšanje kineskim „kolegama“. Apple odustaje od svojih decenijskih napora u proizvodnji električnih vozila, napuštajući jedan od najambicioznijih projekata u istoriji kompanije, naveo je Blumberg u izveštaju od 28. februara, citirajući ljude koji su upoznati sa tim.

Apple je to interno otkrio u utorak, iznenadivši skoro 2.000 zaposlenih uključenih u projekat, navodi se u izveštaju. Projekat će početi da se gasi, a mnogi zaposleni u timu automobila biće prebačeni u odeljenje veštačke inteligencije (AI) pod izvršnim direktorom Džonom Đanandreom, navodi se u izveštaju, dodajući da će se zaposleni fokusirati na generativne AI projekte, koji su postaju sve važniji za kompaniju. Appleov automobilski tim takođe ima stotine hardverskih inženjera i dizajnera vozila. Moguće je da će moći da se prijave za poslove u drugim Appleovim timovima. Otpuštanja će biti, ali tačan broj je nejasan, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je brzo izazvao široku diskusiju u kineskoj zajednici, pri čemu su izvršni direktori nekoliko proizvođača električnih vozila izneli svoja mišljenja, izrazivši šok, ali verovatnije da im je laknulo. „Prošle godine smo razgovarali o tome da će svi novi učesnici u automobilskoj industriji imati svoje kartee na stolu do 2024. godine, ali sa izuzetkom Applea“, rekao je He Sjaopeng, predsednik i izvršni direktor kompanije Xpeng, na Weibou. „Industrija električnih vozila će biti u nokautu u deceniji nakon 2024. Ali nisam očekivao da će Apple igrati na takvu kartu ove godine“, rekao je on.

Li Sjang, osnivač, predsednik i izvršni direktor kompanije Li Auto, rekao je danas u objavi na Weibou da je Appleovo napuštanje proizvodnje automobila i izbor da se fokusira na veštačku inteligenciju apsolutno pravi strateški izbor i da je pravo vreme. Ako Apple uspe u svom nastojanju da dovede AI do prosečnog potrošača, mogao bi postati kompanija od 10 biliona dolara, rekao je Li, dodajući da bi, ako izgubi u tom poduhvatu, Apple postao kompanija od jednog biliona dolara. Trenutna tržišna kapitalizacija Applea je 2,82 biliona dolara, pokazuje najnovija provera CnEVPosta. AI će biti najviša ulazna tačka za sve uređaje, usluge, aplikacije i transakcije i za Apple je neophodna, rekao je Li.

Ako Apple uspe u automobilskom biznisu, on će dodati 2 biliona dolara svojoj tržišnoj kapitalizaciji, ali sine qua non (neophodan uslov) ostaje uspeh u veštačkoj inteligenciji, rekao je on. Elektrifikacija automobila je prva polovina igre, AI je finale, dodao je Li. Vizija Li Auta je da bude vodeća svetska kompanija sa veštačkom inteligencijom do 2030. godine, rekao je Li u pismu zaposlenima od 28. januara 2023. godine.

Vilijam Li, osnivač, predsednik i izvršni direktor kompanije Nio, još nije komentarisao izveštaj o Appleu i nije aktivan na društvenim medijima. Međutim, Li je nekoliko puta pomenuo Apple u proteklih nekoliko godina i vidi proizvođača iPhonea kao ozbiljnog potencijalnog rivala. Niov krajnji rival je Apple, jer obe kompanije slede pravac koji kombinuje tehnologiju i čovečanstvo, rekao je Li na događaju u januaru 2021. godine.

Nio je u septembru 2023. lansirao svoj prvi pametni telefon, vrhunski Android telefon. Ovaj potez je napravljen kako bi se vlasnicima Nija pružilo bolje iskustvo povezivanja svojih telefona sa svojim vozilima i takođe je jedan od načina na koji reaguje na pretnju koju bi Apple mogao da predstavlja.

„Razmislite o tome, ako do 2025. godine bude objavljen Appleov model i 60 posto ili više Niovih korisnika koristi Appleove telefone, Nio uopšte nema odbranu“, rekao je Li u martu 2022. „ Ako Nio danas ne uradi nešto da se pripremi, neće biti zabavno u tom trenutku“, rekao je on. Lei Jun, osnivač, predsednik i izvršni direktor giganta pametnih telefona Xiaomi, rekao je danas u objavi na Weibou da je bio šokiran kada je video izveštaj o tome da Apple odustaje od napora da napravi automobil.

Lei je rekao: „Znamo koliko je teško napraviti automobil, ali ipak smo napravili neverovatno čvrst strateški izbor pre 3 godine i ozbiljni smo u nameri da napravimo odličan automobil za fanove Xiaomija!“ Xiaomi je zvanično najavio ulazak u proizvodnju automobila 30. marta 2021. godine, a 28. decembra 2023. pustio je svoj prvi model u etar – SU7. Cena modela još nije objavljena, a zvanični datum puštanja u prodaju tek treba da bude određen.

Predsednik Xiaomi grupe Lu Vejbing rekao je ranije ove nedelje da će zvanično lansiranje Xiaomija SU7 biti „vrlo brzo“ i naznačio da bi domaće isporuke mogle da počnu već u drugom tromesečju, prema izveštaju CNBC-a od 26. februara.

Džo Sia, izvršni direktor Baiduovog proizvođača električnih vozila Jiyue, rekao je za Weibo da je fokusiranje na AI pravi izbor za Apple. „AI je odlučujuća bitka u završnici sveta tehnologije! Ali pod pretpostavkom da je (Stiv) Džobs i dalje bio na čelu, zar ne bi Apple to drugačije rešio? Na primer, Apple + Ford, vrhunska AI + napredna proizvodnja partnerstvo bi moglo biti optimalno rešenje za korišćenje veštačke inteligencije!“ Sia je napisao.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Stavovi velikih auto-kompanija o prekidu projekta Appleovog autonomnog automobila krecu se u sferi koja se udaljava od auto-industrije. Razlog: razvoj AI ima univerzalan karakter i znacaj, kako za privatni zivot tako i za kompletnu privredu i funkcionisanje civilizacije. Opsti zakljucak je da autonomni auto u ovom momentu ni iz daleka nije toliko bitan za auto-industriju. Pozadinski zakljucak bi bio, da Apple posle deset godina razvoja svog softvera za autonomnu voznju jos nije dosao do sigurnog resenja! Moje misljenje je da je ovo pravi uzrok prekida projekta. Posledica ovog uzroka jeste nesto sto u svim gornjim diskusijama nije receno a to… Pročitaj više »

Matija

Izvestaj Njujork Tajmsa od 28. februara, koji je baziran na poverljivim izjavama Apple-insidera, potvrdjuje moju tezu da Apple jos nije u stanju da uspesno resi softver za autonomnu voznju – citat: „The car project’s demise was a testament to the way Apple has struggled to develop new products in the years since Steve Jobs’s death in 2011. The effort had four different leaders and conducted multiple rounds of layoffs. But it festered and ultimately fizzled in large part because developing the software and algorithms for a car with autonomous driving features proved too difficult.“ Kao sto sam gore rekao, slucaj… Pročitaj više »