1. Home
  2. Life
  3. Serijska verzija hibridnog baterijsko-vodoničnog krosovera Honde CR-V-a e:FCEV-a
Serijska verzija hibridnog baterijsko-vodoničnog krosovera Honde CR-V-a e:FCEV-a

Serijska verzija hibridnog baterijsko-vodoničnog krosovera Honde CR-V-a e:FCEV-a

52
0
Podelite sa prijateljima:

Honda radi na automobilima na vodonik više od četvrt veka i do sada nije postigla ozbiljnije uspehe na ovom polju. Prethodni pokušaj je bila limuzina Honda Clarity Fuel Cell, ali je njena mala proizvodnja prekinuta 2021. godine. Sada je prikazana četvrta generacija Honde na vodonik.

I ovo više nije nezavisni model sa originalnom karoserijom, već krosover Honda CR-V e:FCEV. CR-V je izabran jer je najpopularnija Honda poslednjih godina.

Šasija, karoserija i unutrašnjost šeste generacije Honde CR-V pretrpeli su minimalne modifikacije. Posebno je važno da je sačuvan čak i prednji podokvir sa standardnim nosačima agregata. Iako su za verziju na vodonik osmislili modifikovani dizajn prednjeg kraja, koji je povećao ukupnu dužinu automobila za 110 mm (do 4.805 mm).

Ostale karakteristike uključuju prozirna sočiva zadnjih svetala sa crnim mostom između njih i točkove sa deset krakova prečnika 18 inča.

Ispod haube se nalazi elektrohemijski generator vodonika nove generacije, razvijen zajedno sa GM-om: partneri imaju fabriku za proizvodnju sistema gorivnih ćelija u Mičigenu.

Gorivne ćelije su postale efikasnije, bolje rade na niskim temperaturama, a što je najvažnije, njihova cena u odnosu na prethodnu generaciju smanjena je za dve trećine. Uglavnom zbog smanjene upotrebe skupe platine. Snaga generatora – 92,2 kW (125 KS). Krosover pokreće trakcioni elektromotor na prednjoj osovini, koji proizvodi 176 KS i 311 Nm.

Honda CR-V e:FCEV-a ima dva rezervoara za vodonik: jedan se nalazi ispod zadnjeg sedišta (i može se videti ispod dna), a drugi je u prtljažniku (prekriven masivnim tapacirom). Zajedno mogu da drže do 4,3 kg gasa i potrebno im je tri minuta da se dopune.

A evo glavne karakteristike novog Hondinog automobila na vodonik: trakciona baterija kapaciteta 17,7 kWh (nalazi se ispod poda kabine, kao kod serijskog hibrida) može se puniti, pored ugrađenog elektrohemijskog generatora, i iz utičnice. Čak je čudno da proizvođači nisu ranije koristili ovu priliku za automobile na vodonik.

Maksimalni domet novog krosovera je 435 km prema američkom ciklusu EPA ili 600 km prema japanskom JC08. Ako koristite isključivo trakcionu bateriju, Honda CR-V e:FCEV će preći 47 km u EPA.

Navodi se da je ova „podela rada“ idealna za stvarnu svakodnevnu upotrebu: u gradu se možete kretati isključivo pomoću struje iz baterije, puniti je noću, a za duga putovanja možete koristiti elektrohemijski generator. Na skretnicu se mogu priključiti i eksterni potrošači snage do 1,5 kW.

 

Ostale razlike između e:FCEV verzije i osnovnog CR-V uključuju vešanje koje je ponovo podešeno da bi se prilagodilo promenjenoj težini. Bočna krutost napred je povećana za 10%, a pozadi za 9%. Tu su i novi stabilizatori, opruge i amortizeri. Oprema vodoničnog krosovera odgovara maksimalnoj konfiguraciji Touring.

Vodonični CR-V će se proizvoditi u fabrici Performance Manufacturing Center (PMC) u američkoj državi Ohajo: tamo su ranije pravili superautomobile Acura NSX, a sada rade na finalizaciji specijalnih verzija automobila Acura. Cena modela Honda CR-V e:FCEV još nije objavljena. Prve isporuke ovih baterijsko-vodoničnih hibrida zakazane su za ovo leto, a biće isporučene i iz Sjedinjenih Američkih Država u Japan.

Ovo će biti jedina verzija CR-V na domaćem tržištu, jer je izdavanjem šeste generacije ovaj model uklonjen iz japanske ponude.

AutoRepublika

(52)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments