1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstaviše luksuzni minivan Audi Urbansphere
Predstaviše luksuzni minivan Audi Urbansphere
6

Predstaviše luksuzni minivan Audi Urbansphere

674
6
Podelite sa prijateljima:

Ovaj konceptni automobil je trebalo da bude jedna od glavnih zvezda Salona automobila u Pekingu. Nažalost, manifestacija je otkazana usled nove eksplozije širenja korona virusa, ali to nije omelo Bavarce da predstave novi Audi u trenutku koji je inicijalno planiran.

Izložbeni Audi Urbansphere je treći i ujedno poslednji model iz „sferične trilogije“ koju je prošle godine pokrenuo roudster Skysphere, a na šta se nadovezao i poslovni sedan Grandsphere.

Veliki i skupoceni minivanovi su oduvek bili popularni u Narodnoj Republici Kini i sada se tradicija nastavlja velikim odjekom koji izazivaju električni monovolumeni, a to je već previše zanimljivo za Audi, da bi propustio svoj udeo na tržištu.

Koncept Urbansphere je razvijen od strane studija u Ingolštatu i Pekingu, uzimajući u obzir neke želje lokalnih kupaca. Ovo sve dodatno poprima na značaju kada se zna da Audi nije imao predstavnika u ovoj tržišnoj niši, baš nikada u svojoj istoriji.

Ovde imamo posla s jednim veoma velikim automobilom. Njegova dužina je 5.510 milimetara, širina je 2.010 mm, dok je visina 1.780 mm. Dve osovine deli prostranstvo od 3.400 milimetara, baš kao kod poslovnih sedana. Prave dimenzije kriju dobre proporcije i točkove prečnika od 24 inča.

Staklo na vratima se sastoji iz dva dela. Gornji sektor deluje kao da je zakrivljen ka krovu, na koji način se stiče (lažni) utisak da je automobil niži. Konceptni sedan Grandsphere se takođe oslonio na takvo rešenje, pa je čak i konstruktor naveo da ćemo ga uskoro viđati i na masovno proizvedenim verzijama.

Prednja rasveta zaslužuje posebne momente pažnje. Namerno nismo naveli reč „farovi“, a to nije bez razloga. Naime, cela čeona sekcija je izvedena od svetlećih ćelija koje daju svetlost različitih boja i mogu menjati jačinu osvetljenja. Tako mogu poslužiti i za formiranje matrice „maske hladnjaka“, a mogu biti i džinovski pokazivači pravca, ili pak svojevrsni znakovi upozorenja za pešake.

„Jednokratni“ Urbansphere poseduje najprostraniji enterijer u poređenju s ostalim vozilima iz asortimana (multi)prstenaste marke. Ali, u kabini je montirano svega četiri zasebna sedišta s ugrađenim pojasevima za vezivanje i dostupnim brojnim spektrom podešavanja.

Prednje fotelje mogu biti okrenute u suprotnom smeru od smera kretanja vozila, dok zadnja sedišta imaju mogućnost podešavanja nagiba i sve do 60 stepeni. Presvlake su izrađene uz obilatu upotrebu recikliranih materijala. Izvedena je i centralna kutija u zadnjem delu gde se mogu čuvati, pretpostavljamo čaše, mada se i reč „naočare“ na engleskom kaže na isti način.

Zamišljeno je da ovaj Audi poseduje mogućnost ponude četvrtog nivoa autonomne vožnje, što bi značilo da uglavnom uvek radi bez potrebe uplitanja vozača, obruč volana, zajdeno s instrumentacijom, može biti uvučen u unutrašnjost čeonog panela.

Umesto uobičajenog rešenja s ekranima od tečnih kristala, projekcija će biti obavljana na drvenim površinama čeonog panela, kao i na prednjem vetrobranskom staklu.

Putnici na zadnjoj klupi poseduju individualne ekrane multimedijalnog sistema, kao i panoramski displej u tehnologiji OLED, a on je pričvršćen na plafonu. Nudi providnu podlogu, a njime je moguće upravljati glasovnim komandama ili putem pokreta.

Ugrađeni su zvučnici audio sistema, a naći ćete ih i u naslonima za glavu. Dostupne su i naočare koje su smeštene u džepovima sedišta, a koje pružaju uživanciju u funkciji proširene realnosti. Na vratima se takođe nalaze i kompaktni paneli sa setom vrućih tastera i dugmadi za prilagođavanje „klimatskih uslova“ u kabini. Set opreme takođe integriše i svetleće kišobrane pod komercijalnim nazivom Audi Light Umbrella.

Pogonski sklop koji funkcioniše na naponu od 800 volti

Što se tiče tehnoloških rešenja, valja reći da je minivan Audi Urbansphere utemeljen na obećavajućoj modularnoj arhitekturi Nemaca. Skraćenica PPE (Premium Platform Electric) je ona koja služi kao identifikacija za platformu razvijenu od strane Volkswagena, a koja nije utemeljena u rešenjima datim u arhitekturi koja se implementira kod postojećih modela i konvencionalnih vozila. Biće upotrebljavana samo za velike i skupe baterijske modele.

Da kažemo i da je pred nama koncept koji poseduje aktivno vazdušno vešanje i potpuno kontrolisane pokrete šasije. Dakako, elektronskim putem.

Trakciona baterija je locirana ispod poda putničke kabine i poseduje kapacitet od 120 kWh. Električni sistem radi na naponu od 800 volti, dok je ponuđena i opcija dopune „brzinom“ od 270 kW. Međutim, teško da još uvek postoji tako moćan punjač da bi iskoristio „to koliko ovaj automobil može da primi“ (da se našalimo malo).

Kada bi ovakav DC punjač postojao, odnosno onda kada bude postojao, bateriju će biti moguće dopuniti od 5% do 80% kapaciteta za samo 25 minuta. Deklarisana autonomija novog prototipa je na nivou od 750 kilometara. Dva električna motora (po jedan na svakoj osovini) proizvode 400 konjskih snaga i 690 Nm obrtnog momenta.

Avaj, Audi ne reče niti jednu reč na temu eventualnog serijskog minivana. Međutim, nikako ga ne treba isključiti, posebno imajući u vidu veličinu kineskog tržišta. Naprotiv, razborito je verovati da će ga Audi u dogledno vreme lansirati u masovno proizvedenom izdanju. Naposletku, veliki i skupi kombiji s oznakama Buicka i Lexusa, dugo već imaju dobru prođu u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, a dobro je poznato da su najveće navlakuše za uprave savremenih multinacionalnih kompanija, upravo dobrobit i potrebe kupaca.

Opet šala za kraj i malo vedrije jutro…

AutoRepublika

(674)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

E jbg. Prvo su svi ubili taj segment sa Suv-ićima i Suv-ovima, a sada Audi vraća formu.

Pošto je ipak u pitanju gospodar prstenova, trendseterii influenseri će pohrliti sa pohvalama i veličanjem ove „nove“ forme vozila.

Ima nade da će se porodično najbolji koncept vratiti u život.

Matori

Nada umire poslednja, ako se pre toga ne uda.

Matija

Minivan bi mogao da se vrati u „redovan zivot“ pod uslovom da se njegov koncept podredi mnogo visim uslovima estetike i aerodinamike. Minivan nije teretni furgon u koji treba nagurati sto vise stvari, vec je to velikoprostorna putna limuzina. Primer: pre neku godinu prvi put sam seo u Fordov minivan S-Max. Njegova sedista su postavljena prilicno visoko ali je i pored toga iznad moje glave bilo 20-25 cm mesta. „Kome treba taj vazduh?“ – pitao sam se. S-Max lezi sasvim nisko iznad puta a njegova visina je 1,71 m – visi je od vecine SUV vozila. Njegov veliki poprecni presek… Pročitaj više »

Balkanboj

Ja sam pre nekih 6, 7 godina ozbiljno razmišljao o S-Maxu. Za razliku od drugih modela te konfiguracije on je nastao na Mondeo platformi, i baš sam bio pod utiskom i vožnje i kvaliteta enterijera. Galaxy je isto bio opcija, ništa duži od S-Maxa ali utisak je kao autobus da imam. Prevladala je neka druga struja, ali kad pogledam čak i malu Merivu, ti automobili su idealni za porodicu.
Da je S-Max bio opcija sa zadnjim pogonom bio bi idealan. Mercedes je tu nudio R klasu.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
Matija

Aktivirao si mi secanje – prva Meriva! Ovde ih je bilo na svakom cosku, kao nekada kod nas Fica! Ko ih je vozio – zene, majke! U malu Merivu (4 m) moglo je da stane dvoje-troje dece na zadnjim sedistima i decja kolica u gepek. Napred desno bilo je jos prostora za kupovinu u supermarketu. Kao sto kazes, idealan auto za porodicu! I sta se dogodilo sa Merivom? Umesao se komercijalista i rekao: „ovaj model odlicno se prodaje, ‘ajde da na njemu zaradimo jos vise!“ Sledeca generacija Merive bila je dosta veca i, naravno, skuplja. Zbog velicine i cene zenama… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matija

Kratak osvrt na dizajn Audijevog prvog jubilarnog vana: ~ Jedini pravi novitet su vrata koja idu do gornje povrsine krova a koja na svom gornjem delu imaju fiksno, jako zakrivljeno staklo koje se uklapa u povrsinu krova. Ovim optickim trikom gledaocu se sugerise transparentnost auta. To je ipak samo trik jer se gornji deo stakla preklapa sa ramom krova, tako da je samo malim delom prosvetljen. ~ Velika zamerka je masivan zatupast nos vozila, prekriven svetlecim tackama. Ova forma ubija vizuelnu dinamiku vozila, tako da deluje vise kao traktor nego kao limuzina. ~ Sledeca velika zamerka jesu proporcije staklenih i… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija