1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ferrari zarađuje najviše po prodatom automobilu
Ferrari zarađuje najviše po prodatom automobilu
1

Ferrari zarađuje najviše po prodatom automobilu

483
1
Podelite sa prijateljima:

Ferrari je na vrhu, Bentley i Tesla „na dnu“.

Poslednjih godina, velikoserijski proizvođači iznalaze načine da pobojšaju efikasnost u smislu profitabilnosti. Nissan, primera radi, mogao bi da do 20 odsto redukuje proizvodnju u Severnoj Americi, dok Ford planira „prilično velike“ promene kada je reč o evropskom i južnoameričkom tržištu. Navodno, kako otkriva jedna nova studija, veliki obim proizvodnje i visoka profitabilnost, ne idu ruku pod ruku.

Istraživanje koje je sproveo profesor ekonomije iz Duizburga, Ferdinand Dudenhofer, pokazuje da je Ferrari bio najprofitabilnija marka u automobilskoj industriji u prvih šest meseci ove godine. Italijanski proizvođač superautomobila ima dobit iz poslovanja od 69.000 evra po svakom novom prodatom automobilu. S druge strane, Jaguar Land Rover zarađuje samo 800 evra po vozilu.

Što se tiče nemačkih premijum marki, po  ovoj studiji je Porsche gotovo dva puta profitabilniji od rivala iz Mercedes-Benza, BMW-a i Audija. Marka iz Cufenhauzena ima dobit iz poslovanja od 17.000 evra po automobilu, naspram 9.000 evra koje ostvaruju Mercedes, Audi i BMW. Dudenhoferova studija takođe otkriva da svaki Maserati donosi oko 5.000 evra na račun proizvoođača, dok je Volvoov profit neznatno manji.

Ono što je interesantno je da Bentley trenutno generiše gubitke od 17.000 evra po prodatom automobilu, ali razlog tome je, po portparolu kompanije, taj što Bentley investira velike sume u tehnologije vezane za električni pogon. Slična situacija je sa Teslom, koji gubi oko 11.000 evra sa svakim prodatim vozilom. Kompanije kao što su Rolls-Royce i Lamborghini, ne daju svoje finansijske rezultate na javni uvid, tako da nisu uključeni u istraživanje.

Marta prošle godine, Bloomberg je izvestio da Ferrari ima neto profit po vozilu od 90.000 dolara a Porsche gotovo 17.000 „zelenih novčanica“.

Izvor: Boerse Express

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Lepa statistika. Taman za toliko kada bi spustile svabe mozda bi nam bio pristupacam bmw i mercedes ?