1. Home
  2. Life
  3. Toyota konstruisala motor SUS koji prečišćava vazduh!?
Toyota konstruisala motor SUS koji prečišćava vazduh!?

Toyota konstruisala motor SUS koji prečišćava vazduh!?

2.32K
9
Podelite sa prijateljima:

Toyotin „plemeniti napor“ da sačuva od izumiranja motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva dovodi do nekih interesantnih ideja i zanimljivih novih tehnoloških rešenja. Najveći svetski proizvođač automobila testira sistem filtera koji zapravo može da uhvati i eliminiše ugljen-dioksid iz atmosfere.

Ali, predstoji dug put pre nego što takav sistem bude spreman za komercijalizaciju.

Toyota je instalirala pomenutu tehnologiju na motor s unutrašnjim sagorevanjem vodonika koji je testirala u trkačkom automobilu po imenu GR Corolla. Sistem filtera radi tako što hvata ugljen-dioksid koji se zatim oslobađa u tečnost koristeći sopstvenu toplotu motora i koji ne zahteva dodatnu energiju.

Na žalost mnogih, proći će dosta vremena dok ovo tehnološko rešenje na zaživi zaista na nekom budućem Priusu ili Corolli. Filter sakuplja premalo ugljenika da bi nadoknadio ekološku štetu koju čini prosečni benzinski motor i trebalo bi ga stalno menjati. Trkački automobil je filtrirao samo oko 20 grama ugljen-dioksida tokom 20 krugova, što nije mnogo. Zarad potpunije slike, benzinci mogu da emituje skoro 2.350 grama CO2 po potrošenom litru goriva.

Toyota je odustala od industrijskih trendova ranije ovog meseca kada je predsednik Akio Tojoda najavio „veliki projekat razvoja motora“ u vreme kada konkurenti azijske kompanije sve više ulažu u električna vozila s baterijama. Japanski proizvođač automobila još nije bio toliko nestrpljiv da stavi sve svoje mikroporcesore u električna vozila, predviđajući sporije usvajanje i smanjen prodor na tržište, dok je reklamirao širi pristup postizanju neutralizacije ugljenika u atmosferi.

Toyota veruje da će benzinski motori, hibridi i vozila s tehnologijom vodoničnih gorivnih ćelija nastaviti da postoje. Ovaj, ali i drugi proizvođači automobila takođe rade na motorima s unutrašnjim sagorevanjem vodonika, a koji su skoro pa u potpunosti ugljenično neutralni. Dodavanje filtera takvom motoru bi ga učinilo negativnim na ugljenik, ali Toyota kaže da je tehnološko rešenje primenjivo i na benzinskom motoru.

AutoRepublika

(2324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pre nekih 7-8 godina glavni Audijev inzinjer za motore je rekao: „izduvni gasovi nasih motora su cistiji od okolnog vazduha!“

S mile

Ima ona planinarska šala, kad dodju Beogradski planinari i jedan od njih kolabira, a ovi dobace, priblizi ga auspuhu, da se oporavi. Nije navikao na cist vazduh.

Matija

Nije to sala! Visak kiseonika moze da izazove vrtoglavicu.

Rikošet

Voziš električni automobil, a griješ se na ugalj 🙂

Ekologija i zaštita životne sredine su politički izlizani do te mjere da više nemaju nikakvog smisla…

S mile

Vidjah klipove na youtube kako Nemci krce sume za ogrevno drvo. Koliko su istinite…

Matija

Najstroze zabranjeno! Sumari obeleze stabla za secu, samo ono sto je neophodno za odrzavanje sume. Zatim dolaze profesionalci koji seku i odnose okresana stabla. Grane stoje na gomilama i gradjani mogu da ih odnose. Drvo za industriju uvozi se iz Rusije, Poljske i drugih zemalja istocne Evrope. Svabe svoje cuvaju.

BB

Koje Rusije? Nekad bilo… Sad mogu da lože ukrajinski kukuruz (vrlo kaloričan, nekad ložio pa znam)

'79 DeVille

Plus drveni šporet…

Maśa

Najveći prizvodjac automobila na svetu je VW imperija. Koja bre tojota dosadna. A najbolji svih vremena je MERCEDES BENZ.