1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford još jednom unapredio Focus ST
Ford još jednom unapredio Focus ST
0

Ford još jednom unapredio Focus ST

249
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno bili razočarani što Ford Focus trenutne generacije više nije dostupan u ekstremnom izdanju RS. Njegov prethodnik se mogao pohvaliti s 350 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka, ali nam američki proizvođač vozila kaže da takav pogonski sklop više ne uspeva da zadovolji najnovije zakone po pitanju izduvnih gasova, i da zato kupci više ne mogu da kupe modifikaciju RS.

Pomalo ironična tvrdnja pošto se identičan agregat koristi i u modelima Mustang, Ranger, Edge, Explorer, kao i mnogim drugim, ali ako je za utehu, Ford je bio veoma aktivan po pitanju onog drugog hot heč izdanja Focusa koje se zove ST.

Ispred nas je sada osveženi model za 2022. godinu, koji možda ne deluje tako sa vizuelne strane, ali nas kompanija uverava da su izmene dramatične.

Za početak, tu je potpuno nova verzija nazvana ST Edition i rezervisana je samo za britansko tržište po ceni od 35.785 funti (oko 41.800 evra). Odlikuje ga posebna plava boja boju možete da vidite na priloženim fotografijama i mnogobrojni crni detalji koji inače nisu dostupni na ostatku ponude. Slična situacija važi i kada opisujemo enterijer, koji je opremljen novim Recarovim sedištima i oplemenjen s više plavih detalja, sve da bi se razlikovao od svakog drugog ST-a na ulici.

Mnogo veće izmene su izvršene po pitanju sistema ogibljenja. Ford kaže da je proveo dosta vremena na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburging, i da je cilj bio unaprediti Focusa kako bi se bolje ponašao u krivinama, umesto da bude moćniji na pravcu.

Visina vozila vozila je snižena za deset milimetara, a vlasnik je u stanju da karoseriju spusti za još dvadeset milimetara, i to po sopstvenoj volji. Tu su i nove 19-inčne felne u kombinaciji sa pneumaticima Michelin Pilot Sport 4S.

Američki gigant je modifikovao i kompjuterski sistem koji je u stanju da prebaci većinu obrtnog momenta na svaki točak po potrebi, a turbo tehnologija je veoma sličnoj onoj s modela F-150 Raptor i GT, gde reaguje istog momenta kada vozač stisne papučicu gasa.

Ukoliko vlasnik nije baš siguran kako bi bilo najbolje da podesi ogibljenje, Fordov specijalista će ga posetiti kući ili pak na stazi, i pružiti svoje inženjersko iskustvo. Tako će kupac uvideti kako se najbolje snaći za volanom, zavisno od podloge, uslova vožnje i same vozačke istorije.


Ispod haube se ponovo krije 2,3-litarski turbobenzinac EcoBoost koji razvija 276 „konja“ i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta, a spomenuti ST Edition je dostupan samo sa šestostepenim manuelnim menjačem. U stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,7 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.


Šta da vam kažemo osim uživajte u ovom hot heču, jer su šanse velike da je ovo poslednji Focus ST koji „bljuje živu vatru“ zahvaljujući radu motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments