1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi MG3 debitovao na Starom kontinentu
Novi MG3 debitovao na Starom kontinentu

Novi MG3 debitovao na Starom kontinentu

1.44K
7
Podelite sa prijateljima:

Glavna novina osiromašenog Salona automobila u Ženevi, naravno, bio je serijski hečbek Renault 5. Ali ima i drugih svetskih premijera. Jedna od njih nastupa u istoj klasi sa francuskom „peticom“ – ovo je kompaktni hečbek treće generacije i zove se MG3.

To je postao vrhunac velike postavke brenda MG-a, koji, iako u vlasništvu kineskog koncerna SAIC-a, vredno pokušava da se učvrsti na međunarodnom tržištu.

Odlazeća druga generacija MG3-a je dugo žadržana na proizvodnoj traci: ovaj hečbek je debitovao još 2011. godine, a veliko ažuriranje se dogodilo 2017.  „Trojka“ je u samoj Kini odavno uklonjena iz prodaje, ali se s montažom nastavilo kako bi se održao izvoz u Veliku Britaniju i brojne druge azijske zemlje.

Novi hečbek je konstruisan s očitom željom da uspe na tržištima širom Starog kontinenta – i uzimajući u obzir lokalne preferencije.

MG3 i dalje pripada tradicionalnoj klasi B (segment superminija), iako su ukupne dimenzije vozila narasle, pa dužina iznosi 4.113 milimetara, širina je 1.797 mm, visina je 1.502 mm. Međuosovinsko rastojanje je na nivou od 2.570 mm, u odnosu na 2.520 mm koliko je važilo u tehničkim specifikacijama za prethodni model.

Zapremina prtljažnika je 293 litara. Zasnovan je na jednostavnoj šasiji sa polukrutim zadnjim vešanjem, ali podešavanje obećava da će biti optimizovano za radost vozača.

Novi MG3 neće stizati s električnim pogonom, jer ovu nišu popunjava nešto veći hečbek po imenu MG4. Trojka je debitovala u Ženevi u jedinoj verziji nazvanoj Hybrid+. Pod plusom podrazumevamo akcenat na električnom delu, koji se pokazao snažnijim i produktivnijim od benzinskog dela pogonskog sklopa.

Četvorocilindrični atmosferski agregat s odrednicom 1.5 koja se tiče zapremine, a koji radi po ekonomičnom Atkinsonovom ciklusu i ima toplotnu efikasnost od 41%, proizvodi samo 102 KS i 128 Nm najvišeg obrtnog momenta. A trakcioni elektromotor, koji je ugrađen u trostepeni automatski menjač, razvija 136 KS i 250 Nm.

Maksimalna snaga pogonskog sklopa dobacuje do 194 „konjića“, ali tokom normalnog funkcionisanja celog sistema, podešavanja omogućavaju jasnu „podelu rada i odgovornosti“ među činiocima hibrida. Heč MG3 ubrzava uglavnom na električnu energiju, a motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva se koristi za održavanje brzine.

Vreme ubrzanja, to je klasičan sprint iz mesta do „stotke“ traje 8,0 sekundi, a od 80 do 120 km/h hečbek sa pogonom na prednje točkove ubrzava za pet sekundi. Maksimalna brzina je na nivou dovoljnih 170 km/h.

Još jedna karakteristika pogonskog sklopa s indeksom Hybrid+ je povećana trakciona baterija. U relativnom smislu, naravno: 1,83 kWh je zaista više od 1,2 kWh koliko krasi Renault Clio i 0,76 kWh s koliko se može pohvaliti proizvođač Toyote Yarisa, ali u poređenju sa hibridima koji se mogu puniti, to još uvek nije dovoljno.

Zbog toga, MG3 nema priključak za strujnu utičnicu; za punjenje baterije ugrađen je poseban generator koji pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem. O čisto benzinskim verzijama još nema govora.

Novajlija će već od osnovne postavke dobiti virtuelnu instrumentaciju s ekranom dijagonale 7 inča, dok se postavke informativno-zabavnog sistema iSmarta prate preko displeja dijagonale od 10,25 inča. U priču je uključena i serijska navigacija. Spisak opreme dopunjuje klima uređaj i kamera za ispomoć pri kretnji unazad.

Među opcionalima se nalazi i kožni enterijer, sistem kamera za puni nadzor nad zbivanjima u neposrednoj okolini vozila i adaptivni tempomat koji je dobio ime MG Pilot, kao i mogućnost pomaganja vozaču u težnji da se održi kretnja unutar saobraćajne trake.

MG3 će se proizvoditi u Kini, a prve isporuke na evropsko tržište zakazane su za jun. Što se cene tiče, do sada je naznačena samo početna odrednica i ona će biti na nivou od oko 20 hiljada evra. Na primer, isti hibridni sklop, samo sa prestižnom značkom Toyote Yaris sada u Evropi košta 22 hiljade.

AutoRepublika

(1438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Kod nas je Klio hibrid 22790€ dok je Jaris hibrid od 24900€, tako da bi ovaj bio vrlo konkurentan sa cenom od 20k. Pa čak i sa istom cenom Klija, nudi daleko više konja i bolje perfomanse. Šteta što ukinuše subvencije na ove hibride. No, videćemo kad stigne i kod nas. A i kod Pekija na testu 🙂

Branko

Blago vama, kod nas su i Clio i Yaris osjetno skuplji…🙄

Rikošet

Da li u Hrvatskoj ima nekog vida subvencija za hibride?

MRN

Ako bi se poredila cena Clio hibrida i Yarisa hibrida red bi bio porediti i opremu.
Clio hibrid kod nas dolazi u samo jednom paketu opreme (koji je najviši paket opreme) i neverovatno je ogoljen. Samo mu pogledaj spisak opcionala (kamera za vožnju unazad, parking senzori, sistem za nadzor mrtvog ugla, auto klima, središnji naslom za ruke … ), a da ne pominjem da čak ni kao opciju u 2024. godini ne nudi poluatonomnu vožnju (ili bar radarski tempomat) – a to ti nudi čak i Yaris „klotara“.
Zato je tak Clio hibrid naizgled jeftin. Jer je maksimalno oguljen.

S mile

Doci ce sigurno sa jacom opremom

MRN

“ …Što se cene tiče, do sada je naznačena samo početna odrednica i ona će biti na nivou od oko 20 hiljada evra. Na primer, isti hibridni sklop, samo sa prestižnom značkom Toyote Yaris sada u Evropi košta 22 hiljade…“ Hibridni sklop MG-a koji je opisan u ovom članku nikakve veze nema sa specifikacijama bilo kog klasičnog hibrida te klase, ma kog brenda. Pa ni sa Yarisom. On ima sinergijskh 116 ks ili posle FL ima i verzija od 130 ks. Ali, neverovatno mi je da „uzmeš“ i „spojiš“: – SUS od 102 KS i 128 Nm – EM od… Pročitaj više »

MRN

Mnogo mi se dopada ovo vozilo. Formom (HB) i dimenzijama (visok preko 150 cm).
Baš me interesuje kakva će mu biti cena u top izdanju.