1. Home
  2. Sajmovi
  3. IAA Minhen 2023 – Mercedes-Benz E Klasa All-Terrain
IAA Minhen 2023 – Mercedes-Benz E Klasa All-Terrain
3

IAA Minhen 2023 – Mercedes-Benz E Klasa All-Terrain

194
3
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz E Klasa All-Terrain (za sve terene) za 2024. debituje kao karavan sa povišenim rastojanjem od tla i pogonom na sve točkove za kupce koji žele da se kreću laganim terenom, ali ne žele SUV. Javna premijera je na predstojećem događaju IAA Mobility u Minhenu.

All-Terrain ima drugačiju prednju rešetku od limuzine tako što ima dve šipke sa iridijum srebrnom završnom obradom u sredini i revidiranu donju masku. Lukovi točkova imaju tamno sivu oblogu. Karavan standardno dolazi sa točkovima od 18 inča, ali su veličine od 19 i 20 inča dostupne kao opcije.

Teretni prostor vagona ima 615 litara skladišnog prostora, koji se može proširiti na 1.830 litara sa spuštenim zadnjim sedištima. Za poređenje, prtljažnik limuzine E klase ima 538 litara. All-Terrain standardno dolazi sa električnim vratima prtljažnika i poklopcem za prtljag koji se uvlači.

Tabela ispod upoređuje spoljašnje dimenzije All-Terraina sa limuzinom:

E Klasa All-Terrain E-Klasa Sedan Razlika
Dužina [mm] 4.953 4.948 5,08
Širina [mm] 1.905 1.880 25,4
Visina [mm] 1.496 1.481 15,24

All-Terrain dolazi kao blagi hibrid E 450 4Matic sa turbopunjenim trolitarskim rednim šestocilindričnim motorom koji razvija 375 konjskih snaga od 5.800 do 6.100 o/min i 502 Nm obrtnog momenta. Električni sistem Boost pruža 23 KS i 205 Nm. Karavan može da dostigne 60 milja na sat (96 km/h) za procenjenih 4,6 sekundi i ima elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 210 km/h.

All-Terrain standardno dolazi sa Mercedesovim jednokomornim vazdušnim vešanjem Airmatic koje ima kontinuirano podesivo prigušivanje. Sistem održava konstantan razmak od tla bez obzira na opterećenje u vozilu. Postavka Comfort karakteriše pad od 15,24 mm pri brzinama iznad 120 km/h.

All-Terrain dolazi sa Mercedes info-zabavnim ekranom MBUX Superscreen kao što je podešavanje dostupno u limuzini. Kao i kod modela sa četiri vrata, ekran suvozača je opcija. Dobija program vožnje van puta koji menja vozačeve i centralne ekrane da bi prikazali kompas, koordinate geografske širine i dužine, indikator ugla vozila i pritisak u gumama. Tu je i funkcija „providna hauba“ kao deo kamere od 360 stepeni za bolju vidljivost okolnog terena.

Standardni paket sigurnosnih tehnologija za karavan uključuje pomoć za pažnju, aktivnu pomoć pri kočenju i paket za parkiranje. Opcioni paket pomoći vozaču dodaje aktivnu pomoć pri upravljanju, aktivnu pomoć pri održavanju trake, aktivnu pomoć za ograničenje brzine i prilagodljivi tempomat.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lep.
Klirens, koliko mu je ?

Guliver

S obzirom da je u pitanju pneumatsko vesanje, za ocekivati je variabilni klirens. Kod ekvivalentnog A6 Allroad ono je standardno 140mm, s time sto se pri vecim brzinama automatski spusta 15mm dok u terenskom modu voznje iznosi 185mm. Bilo bi cudno da Mercedes nije primenio nesto slicno.

Matija

Primedba za poziciju srednjeg ekrana – suvise je horizontalan, na fotografiji se vidi odsjaj spolja!