1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi A3 Sedan (2021.) stupa na scenu u kompaktnoj raskoši (GALERIJA)
Audi A3 Sedan (2021.) stupa na scenu u kompaktnoj raskoši (GALERIJA)
20

Audi A3 Sedan (2021.) stupa na scenu u kompaktnoj raskoši (GALERIJA)

2.82K
20
Podelite sa prijateljima:

Audijev limuzinski predstavnik iz C segmenta sada izgleda zrelije i još moćnije.

A3 u Sporback formi je debitovao pre nekoliko nedelja u okviru „virtuelne“ Ženeve, a sada na scenu stupa i sedan, s jasnom razlikom u dizajnu iza C stuba. Novi stajling je naglašenijih uglova s oštrim kućištima svetala i hipertrofiranom, heksagonalnom maskom hladnjaka, pored koje su dva nefunkcionalna „ventilaciona otvora“. Što se zadnjeg dela tiče, novajlija ne odstupa mnogo od prethodnika, sa sličnim dizajnom signalne grupe, koja sada više podseća na rešenje kod Q3 krosovera. Sve su šanse da će vam se i novi A3 sviđati ukoliko ste bili ljubitelj „starog“. Naravno, očekujemo da glavna atrakcija dolazi u „S“ i „RS“ ruhu.

Što se kabinskog prostora tiče, tu su promene mnogo izraženije. Enterijer je značajno osvežen a ujedno izgleda sofisticiranije. Kao i u slučaju ostatka game, i novi A3 odbacuje ekran info-zabavnog sistema koji se izvlači iz armaturne table. Njegovo mesto sada zauzima 10,1-inčna jedinica, postavljena na centralnom grebenu. Apple CarPlay i Android Auto funkcije su standardne a najnovija MMI navigacija je opciona. Audijeva Virtual Cockpit digitalna instrumentacija dolazi standardno s ekranom dijagonale 10,3 inča, s tim što su 12,3-inčni klaster instrumentacije i „head-up“ displej dostupni kao opcije.

Pored značajnih tehničkih unapređenja, ostatak kabine je atraktivniji, mada koristi istu temu heksagonalnog dizajna (hvala Lamborghini Huracan) kada je reč o otvorima za ventilaciju i delovima panela vrata. Jasno možemo uočiti i povezanost s Mk 8 Golfom GTI kada je reč o centralnoj konzoli, uključujući elektronski birač stepena prenosa i start/stop dugme.

Što se motorizacije tiče, kupci će moći da biraju između četiri različite konfiguracije, od 30 TFSI trocilindraša do tandema 2.0 TDI, dok je najinteresantniji 35 TFSI, 1,5-litarski turbobenzinac sa 150 ks, kada je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok je kao opcija dostupan model s 48-voltnom asistencijom i sedmostepenim DSG-om, koji pruža dodatnih 50 Nm po potrebi. Ova električna ispomoć priskače u akciju tokom potrebe za silovitijim ubrzanjem, omogućavajući mašini u isto vreme da se slobodnije gasi tokom vožnje po inerciji ili u „leru“. U kombinaciji sa tehnologijom „cilindra na zahtev“, Audi očekuje da ovaj blagi hibrid ostvari prosečnu potrošnju između 4,7 i 5 litara benzina na 100 pređenih kilometara po NEDC-u, što znači da će ove vrednosti u realnosti biti teško ostvarive.

Prototipovi „naoštrenijih“ S3 i RS3 verzija su već spaženi, a Audi je takođe sugerisao da bi „plug-in“ e-tron model mogao da se pojavi u neko doba.

Budućnost je definitivno svetla za ovaj model. Odlikuje ga atraktivan dizajn i dodata „agresivnost“. Čak i osnovni model izgleda „opasno“, što ga uz naprednu tehnologiju čini ozbiljnim konkurentom Mercedes-Benza A klase i BMW-a serije 2 Gran Coupe. Isporuke bi trebalo da započnu kasnije u toku ove godine, kada će biti poznat i cenovnik.

AutoRepublika

(2816)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pitanje dana.Dali je ovaj omot ili ti pakovanje vrijedno razlike od ne baš malo hiljada eura koliko je skuplji u odnosu na Škodu Oktaviju?

igi

Naravno da je vredno. Kupci ovog Audija u svakom slučaju ne razmatraju Oktaviju.

Slavko

Trenutna razlika A3 sedan, dakle stari model, i nova Octavia je ~5000e. Novi ce mozda biti oko 1000 skuplji, mozda malo vise. Licno mi Octavia, narocito iz profila, deluje skladnije. Prakticnost i odnos ulozeno/dobijeno je neuporedivo bolji kod Octavie. Ovaj A3, sa tim kratkim zadnjim prepustom, nekako opet deluje na silu dizajniran (lepsi mi je hatch). Ali, ko ima para na bacanje, nije mu bitno koliko je auto prostran/praktican, i sluzi mu kao modni detalj, A3 ce biti bolji izbor. Ne mora svaki „pravi“ izbor biti racionalan.

TNT

Opet će sve otići na nivo rasprave premijum vs ne-premijum… Bespredmetna diskusija, slična kao i ona novo vs polovno. Svako ima svoje argumente i svako je sa svoje tačke gledišta u pravu.

Stvar je jednostavna: ko razliku Škoda – Audi ne vidi / ne primećuje odnosno vidi / primećuje ali mu ne smeta, zaista nema razloga da „baca pare“ za Audi. Ali, onaj ko istu vidi / primećuje, a finansijski mu to ne predstavlja problem, nema razloga ni da pogleda Škodu pored Audija.

Slavko

Upravo to.

igi

Baš je dobar! Iz svih uglova i rakursa, i spolja i unutra.

Don

zanimljivo, iako ih je 4 istih, nema natpisa o kanibalizmu unutar grupacije. Kako to?

s mile

Audi, VW, Škoda, SEAT… svaki od njih ima svoju harizmu i svoje kupce, kako neki kažu, među kupcima NOVIH automobila, sumnjam da ima previše dvoumljenja, neko je za Škodu, neko za Audi, svakako u zavisnosti od budžeta. Imamo u firmi, Škode i Audije, direktori mi kažu…. do 120kmh skoro da nema razlike…ali preko …oseti se… Naravno, skoro svaki detalj je bolji na Audiju od ostalih brendova… Tu ne spadaju oni koji su skoro isti u celoj grupaciji… neki prekidači i sl…. Lično mislim da svaki evro dat za Audi, VREDI, e sada, razum kaže, ne treba ti toliko… Škoda završava… Pročitaj više »

Lola

Auto prevara na ³
Jel ko od vas, u trenutni A3 lim. uspeo da sedne nazad a da nije morao staviti glavu blizu kolena kad ulazi odnosno izlazi?

Ako jeste, onda sigurno može sam sebe oralno zadovoljiti.

Da ne bude zabune, znači da je savitljiv a ne obdaren.

D_C

Posto sam vlasnik A6 C7 3.0Tdi Avant quattro iz 2014. kupljen pre tri godine, a pri njegovoj kupovini sam seo u svaki auto D i E segmenta koji je postojao, od kojih sam veliki broj i testirao, mislim da moje misljenje mozda ima neku tezinu. Pre tri godine, u D segmentu su ubedljivo najkvalitetniji enterijer imali proizvodi VW grupe, racunajuci tu i MB C klasu, tadasnju seriju 3 i Volvo V60. Iako je u C klasi i V60 putnicki prostor izuzetno dizajnerski resen, A4 je po samom kvalitetu materijala i izrade iznad svih, Passat i Superb odmah zatim, pri cemu… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

U ovoj klasi, Audi je verovatno bolji izbor od nemačkih rivala. Mada, iskreno, od Golfa mi više ne bi ni trebalo, što se tiče germanskih kompakta. Više bi mi legao od premijuma. Od njega, jedino radije bih posedovao Civic 🙂

kola

poredjenje nije na mestu audi vs civic. sto bi rekli stvarno nije na mestu bas taj sivic koji izgleda kao da je izasao iz neke fabrke u severnoj koreji. mozda je deci privlacan da se igraju njime.novi audi 3 brrrrr da se najezis tek sta ima da mu konkurise. nema nista bas. i naravno samo sa 2,0 tdi, naravno nema baterija. ako se mogne kad sa se uzme polovan za koju godinu. vec stedim kad vucic da 100 evra hehe

Zvezdan Božinović

Hahaha, antireklama za Audi, zar ne? Jeste lepši Audi, nema šta, ali u 50 godina, koliko imam, naučiš da je izgled od tercijarne važnosti 🙂

D_C

Posto se blizim tim godinama, uglavnom se slazem sa tobom po pitanju estetike. Medjutim, uprkos svemu, postoje auti koji izgledaju tako da ih ipak ne bih mogao posedovati, pa i da mogu da lete na Mesec. Pokazivao sam najnoviji Civic type R mojim sinovima, tinejdzerima odraslim uz Transformerse. Moje misljenje je bilo da ce to biti nesto po njihovom ukusu medjutim cak i njih dvojica su slozni (sto je uzgred velika retkost) da je auto jednostavno odvratan i da ni po koju cenu ne bi voleli da budu vidjeni u njemu.

kola

nemislis valjda da je japanska konzerva sivik bolja od audija A3. sivik jos treba da radi da ga usporede sa golfom te nije on uopste klasa poredjenja sa audijem sem cjene koja se priblizava. zasita da li pre uzeo sivik od audija. te price o hondi se pricaju na mestima gde se narod ne razumje u auto da ih ne uvrejdim na drugi nacin ali svako raspolaze svojim novcima. tu se nista ne moze

Yankee

Civicova premijum verzija Acura ILX po nicemu nije losija od A3, a po nekim karakteristikama (pre svega pouzdanost) daleko bolja.

moron

Nemam primedbi na dizajn … A hoće li biti i neka kineska verzija, koja bi bila kraća samo 1 cm od nekineskog A4 ( kao što je kineski A4 kraći samo 1 cm od nekineskog A6 )? Volim te suptilne razlike …

D_C

Ne razumem tvoje poredjenje moron. Valjda kineski A4L treba porediti sa kineskim A6L gde razlika ipak postoji? Kineskom A4L su konkurencija kineski BMW 3Li, kineski Mercedes C klase L, kineski Volvo S60L, koji su gle cuda, svi produzene varijante evropskih modela i po duzini su slicni evropskim vozilima iz segmenta vise. Nije tu Audi nista izmislio posebno u odnosu na bilo kog konkurenta. Ali se bez obzira na dimenzije ne mogu direktno porediti sa evropskim primercima jer su svi oni, kao i vozila iz klase vise, produzeni kako bi zadovoljili specificne prohteve koji vladaju na tom, vrlo specificnom trzistu.

J4ZZ3R

Meni lepsi stari model i to puno. Stari model mi je imao jedan od najlepsih enterijera ikada, cak sam ga 2017. zamalo kupio jer je bio na bas dobroj akciji, ali sto rece Lola kreativno nisam uspeo da sednem iza sebe, a nisam ni savitljiv ni natprosrcno obdaren 🙂 Sto se tice rasprave Civic vs A3, meni je Civic bio odvratan bas te 2017. ali kako je vreme prolazilo zavoleo sam ga i danas mi je drago sto je onako razlicit. Sto se tice poredjenja sa A3, Civic je veci iznutra znacajno, pogotovu pozadi i u prtljazniku, ima gotovo sportsku… Pročitaj više »

Boris

Svake tri god uzimam novi a3….
Kvalitet izrade tj zatvori vrata kod audija i kod ostalih i sve ti bre jasno sta je sta
Vecina drugih zvoni kao da je suplje….
I moj obicni 1.6 tdi….
3000 obr ide 200kmh
I pliva putem
Ko zeli nek pise da ga provozam
E jebiga trosi puno ,daleko od 5-6…moj utisak 8-10 l sigurno
Osim u sestoj na 90kmh
Ma zabole me za marku , ali mi je legao u svakom pogledu….
I mane mu je jos nesto klima cini mi se slabije radi…..