1. Home
  2. Sajmovi
  3. Chrysler 300, vidimo se u čitulji (ovaj put zaista)
Chrysler 300, vidimo se u čitulji (ovaj put zaista)
10

Chrysler 300, vidimo se u čitulji (ovaj put zaista)

1.72K
10
Podelite sa prijateljima:

Pre skoro šest godina sam imao prilike da testiram Chrysler 300 i tada sam spomenuo da je to možda poslednja prilika za test vožnju. Ali nas evo na kraju 2022. godine i čuvena američka limuzina je još uvek sa nama. Biće još dodatnih dvanaest meseci kada će 300 kakvog znamo, i kakvog naravno volimo, nestati sa tržištu, ali ga će zameniti novi model na struju sa istim imenom.

Malo je reći da je neki drugi američki automobil obeležio poslednje dve decenije kao što je to bez sumnje učinio Chrysler 300.

U modernom izdanju je debitovao 2005. godine nakon više nego impresivne istorije (koju smo napisali i jednog dana će biti objavljena u našoj sekciji „Zanimljivost dana“).

Iako zapravo i nije bio čistokrivni američki automobil (platforma je pozajmljena od Mercedesove E Klase pod kodnom oznakom W210), ukoliko ste želeli četvorotočkaš moćan, udoban, prostran i idealan za vožnju na duže relacije, teško da je postojao bolji izbor. Iako sam zakleti Fordovac, jedan od njih je završio u mojoj garaži i za sada sam prezadovoljan.


Vrhunac ponude ovog automobila se odigrao od 2012. do 2014. godine. Tada ste mogli da naručite izdanje nazvano SRT-8 sa 6,4-litarskim benzincem, ali je eliminisan posle kratkog perioda iz razloga što je bratski Dodge preuzeo titulu brenda visokih performansi, dok se Chrysler orijentisao na udobnost i tišinu.

Ali kako sadašnji model zvani 300 odlazi u penziju na kraju naredne godine, američki gigant nam je spremio specijalno izdanje. Zove se 300C i zapravo je veoma sličan spomenutom SRT-8 od pre desetak godina, ali sa mnoštvom modifikacija.


Trenutno najmoćnija konfiguracija ovog automobila je 300S sa 5,7-litarskim benzincem i 363 konjske snage. 300C podiže ceo doživljaj na značano viši nivo i pruža novu generaciju 6,4-litarskog benzinca sa 485 „grla“ i maksimalnih 644 Nm obrtnog momenta.

Jedini menjač u izboru je osmostepeni automatski, a performanse su impresivne za automobil težak preko dve tone. Ubrzanje od nule do 100 km/h traje 4,3 sekunde dok je maksimalna brzina 280 km/h. Ono ispod haube nije jedina modifikacija na 300C-u, pa se ovaj četvorotočkaš može pohvaliti i s kočnicama marke Brembo, 20-inčnim felnama, izduvnim sistemom agresivnijeg zvuka i pneumaticima velikih performansi.

Promene u enterijeru su minimalne i uglavnom su prenete sa već postojećih verzija, a opcija zapravo i neće biti pošto je 300C napucan opremom. Štaviše, jedini izbor kupaca je u vezi preferencijalne boje karoserije i biće ih samo tri nijanse u ponudi (crna, crvena i bela). 300C se ni dizajnerski ne razlikuje od spomenutog 300S sa izuzetkom maske hladnjaka i nekoliko novih znački.

Chrysler će da montira samo dve hiljade jedinica za Sjedinjene Američke Države i još 200 primeraka za Kanadu. Takvo zadovoljstvo će koštati 56.595 američkih dolara, što je rast od „samo“ 5.125 najmanjih zelenih novčanica u poređenju sa 300S, koji pod haubom krije ergelu s 363 „grla“.

300C je inače samo jedna od nekoliko premijera koje je Chrysler spremio za ovogodišnji Salon automobila u Detroitu, a takođe bismo trebali da vidimo i serijsko izdanje električnog krosovera Airflow.

AutoRepublika

(1716)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Minut ćutnje za našeg Zokija 😀

moron

😊

Milan

Mislio sam da ovaj auto vise ne postoji

Matija

Krajsler 300C je veoma dobar auto. Cak ni otrovna primedba da koristi „zastarelu“ tehniku Mercedesa nije uticala na njegovu popularnost. U Nemackoj bilo ih je bezbroj, Svabe su odjednom popustile sve svoje kocnice i masovno se pozaljubljivali u veliki americki auto sa velikim motorom! Bilo je dosta modela karavan koji su izgledali jos veci i mocniji od limuzine! Mislim da je strateska greska da se aktuelni model tako brzo zameni elektricnim, mogli bi da sacekaju 2035 godinu dok se situacija oko e-pogona rascisti.

s mile

Nekako mi se uvek sviđao, moćan izgled, drumska krstarica… a nije mi ni dizajn zastareo…još uvek mi je privlačan

Djole

U Evropi poznatiji kao Lancia Thema. Strasan auto, redak samim tim i drazi oku.

Milan Grozdanović

Pa i nije, dok je bio 300 C vise se prodavao, kad je postao Lancia, nestao je vrlo brzo

moron

Prelep automobil i posle ovoliko godina.
Meni se najviše dopadao kao karavan, a i kod nas se na ulicama mogao videti (i čuti) u verziji sa Hemi motorom, a ako ne grešim, bio je u AWD izvedbi.
Na žalost, kod nas je odavno postao čista utopija (posedovanje Krajslera kod nas je bio mazohizam) i klasična „venčanica“.

Iznogud Časni

ja dobre lancie 🙂

s mile

Sveža vest

Chrysler 300C rasprodat za 12 sati