1. Home
  2. Prezentacije
  3. Yangwang U9 baca veliku senku na etablirane proizvođače sa zapada i daljeg istoka
Yangwang U9 baca veliku senku na etablirane proizvođače sa zapada i daljeg istoka

Yangwang U9 baca veliku senku na etablirane proizvođače sa zapada i daljeg istoka

2.84K
3
Podelite sa prijateljima:

Luksuzna marka Yangwang, koju je tokom prošle godine lansirala kineska kompanija BYD, počela je da prima porudžbine za svoj drugi model – četvoromotorni električni superautomobil U9, koji košta najmanje od 1,68 miliona kineskih juana. Iako je očito vreme da počnemo da svet merimo kineskom valutom, reći ćemo da je ta suma ekvivalent 214,5 hiljada evra.

Ime Yangwang, se može prevesti sa latinizovanog kineskog kao „potraži me“, svojevrsni je prikaz tehnoloških dostignuća BYD-a, pa je ta marka odgovorna je proizvodnju najskupljih i statusnih modela azijskog mega koncerna. Prvorođenče Yangwang je bio veliki SUV s terenskim predispozicijama i imenom U8. Promovisao je tehnologiju priključnog hibrida sa stimulatorom dometa (točkovi se rotiraju pomoću elektromotora, motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva se koristi kao agregat – generator), a ušao je na kinesko tržište u novembru prošle godine.

Čisto električni superautomobil Yangwang U9 je po prvi put prikazan javnosti još u aprilu prošle godine, a juče je održana puna premijera, objavljene su sve tehničke specifikacije i cena, a porudžbine su počele da se primaju. Početna cena koju navedosmo u uvodu, viša je od cene njegovog glavnog konkurenta, električnog superautomobila po imenu Hyper SSR iz GAC-a (a koji je tridesetak procenata jeftiniji), dok je vreme ubrzanja od nule do 100 km/h Yangwanga U9-a inferiornije u odnosu na svog rivala – 2,36 sekundi prema 2,3 sekunde.

U naprednim verzijama nazvanim Sprint i Ultimate, Hyper SSR od 1.255 konjskih snaga dostiže prvu „stotku“ za 1,9 sekundi. Maksimalna brzina Yangwanga U9-a je 309 km/h, dok je Hyper SSR ograničen na 250 km/h.

Osnova školjke Yangwanga U9-a je monokok od ugljeničnih vlakana, na koju su pričvršćeni metalni podokviri sa šrafovima za vešanje i pogonski sklop. Navedena torziona krutost karoserije je 54.425 Nm/stepen. Ukupna dužina superautomobila iznosi 4.966 milimetara, širina je 2.029 mm, dok je visina 1.295 mm (sa zadnjim spojlerom – 1.338 mm). Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.900 mm. Naposletku težina praznog vozila je na nivou od 2.475 kg.

Pogonski sklop se sastoji od četiri elektromotora (po jedan za svaki točak), njihova maksimalna zbirna snaga je neverovatnih 1.306 KS i 1.680 Nm obrtnog momenta.

Električna arhitektura radi na naponu od 800 volti, kapacitet trakcione baterije je 80 kWh, njeno potpuno punjenje je dovoljno za 450 kilometara vožnje, mereno pravilima iz protokola CLTC. Kada se vozite na trkačkoj stazi, baterija će se, naravno, istrošiti mnogo ranije, ali se može puniti sa dva kabla odjednom pri snazi od 500 kW, pa dopuna ćelija sa 30 na 80% kapaciteta oduzima samo 10 minuta.

Serijska oprema Yangwanga U9-a uključuje sistem aktivnog elektro-hidrauličnog ogibljenja s dvostrukim poprečnim ramenima. Takav sistem oslanjanja može skoro trenutno da podesi klirens u rasponu od 75 milimetara, zahvaljujući čemu superautomobil može da izvodi neobične plesove, odskakuje i čak da se i vozi na tri točka.

Zauzvrat, četiri elektromotora vam omogućavaju da izvršite takozvani tenkovski okret u mestu. To je onaj manevar u kom točkovi na jednoj strani elektromobila kreću u rotaciju na suprotnu stranu od para s druge strane. Moguće je samo kod električnih automobila s motorom u svakom točku ponaosob. Kako bilo, vlasnik će imati čime da iznenadi prijatelje na parkingu.

Serijska oprema takođe uključuje snažne ugljenično-keramičke kočnice sa fiksnim šestoklipnim čeljustima na prednjoj osovini i četvoroklipnim na zadnjoj osovini. Standardna veličina guma na ovom ludom vozilu je 275/35 R 21 napred i 325/30 R 21 pozadi. Tip pneumatika je Pirelli P Zero.

Putnička kabina Yangwanga U9-a nudi dva mesta za putnike i može se nazvati više luksuznom nego sportskom. Pruža obilje kože, antilopa i ugljeničnih vlakana, a tu su i udobna sedišta koja su opremljena mnogim električnim podešavanjima. Paket opreme uključuje moćni audio sistem sa dvanaest zvučnika marke Dinaudio i ambijentalnu laganu rasvetu od 127 boja.

Ekran instrumentacione table je po dijagonali 10,25 inča, centralni multimedijalni ekran je po toj osi na nivou od 12,3 inča, a putnik ispred može da ugradi sopstveni ekran za zabavu od 10,25 inča. Naravno, tu su i raznorazni elektronski pomoćnici vozača.

Treći model u liniji proizvoda marke Yangwang bi trebalo da bude električni sedan koji će dobiti ime U7. Premijera ovog bisera se očekuje u narednih par meseci.

AutoRepublika

(2844)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Auto je napravljen po svim pravilima gradnje savremenih elektricnih sportskih automobila. Izgleda sasvim dobro ali bez nekih noviteta u dizajnu. Pitam se, sta ce mu one velike „naocari“ oko prednjih farova? Kokpit je OK, minimalisticki i elegantan. Ali zasto su instrumenti svedeni na format smartfona?

Mustang

cena je stvarno korektna
kod nas će uskoro škode džipovi sa el motorima toliko vredeti

Bungi

Dizajn je „krađa“ Meklarenovih rješenja, pogotovo unutra.Malo Rimca, malo Meklarena i mnogo niža cijena.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Bungi