1. Home
  2. Prezentacije
  3. Poslednji Lexus s atmosferskim V8 motorom zove se IS 500
Poslednji Lexus s atmosferskim V8 motorom zove se IS 500
0

Poslednji Lexus s atmosferskim V8 motorom zove se IS 500

657
0
Podelite sa prijateljima:

Lexus eksperimentiše s nabrijanim sedanima još od 2007. godine, kada se pojavila limuzina IS F s atmostferskim V8 petolitarskim motorom i 421 konjskom snagom. U sledećoj generaciji sedana IS, nismo videli sličnu varijantu, ali je nedugo potom izrađen veći Lexus GS F s istim motorom koji je u tom izvođenju raspolagao s 477 konjskih snaga.

Prošle godine je taj model postao deo istorije, ali je ideja ostala živa! Ovo je treća iteracija Lexusovog super sedana, a ponovo je pred nama u odori manje prestižnog modela IS. Videćemo da su neke stare ideje u ovom izdanju revidirane.

Puno ime vozila s četvoro vrata glasi: Lexus IS 500 F Sport Performance. Nova verzija je u ideološkom smislu postala bliskija „civilnim“ modifikacijama japanskog sedana s brojčanim oznakama. Ali istovremeno, promocijom ove limuzine je formalno otvorena nova serija performantnih automobila s oznakom F Sport Performance. Linija modela vrele krvi se sada vezuje za F Sport bedž, iako je Lexus dugo stavljao ovu nalepnicu i na modele namenjene uobičajenim potrebama klijenata.

Čak se ni po stilu eksterijera ne može zaključiti da se radi o moćnoj limuzini i punokrvnom modelu iz serije F. Set razlika u odnosu na bazični model IS je relativno skroman: tu su drugačiji branici, produženi prednji blatobrani, četiri završetka izduvnih cevi, detalji u crnoj boji, kao i točkovi prečnika 19 inča, izrađeni od lake legure. Poklopac motora je takođe nov, poseduje grbu zbog smeštaja motora, pa je tako za 50 milimetara viša od one kod standarnog izvođenja.

A pod haubom se nalazi prirodno „prokrvljen“ V8 motor zapremine 5,0 litara koji je blago nabrijan do 479 konjskih snaga i najviših 536 njutn metara obrtnog momenta. Zadržan je osmostepeni automatik i pogon na zadnjoj osovini, ali je umesto aktivnog diferencijala koji je implementiran kod modela GS F, upotrebljen konvencionalni, mehanički samozaključavajući Torsen.

Konstruktor je naveo da su inženjeri želeli da postignu cilj koji se ogledao u lansiranju automobila s predvidim i linearnim reakcijama, kako sistema upravljanja, tako i na pritisak papučica gasa i kočnice. Stoga je novitet skoro u potpunosti lišen tehničkih, u stvari mehaničkih novotarija.

Ono „skoro“ stoji u rečenici jer japanski sedan poseduje sistem adaptivnog vešanja, uz dodatni amortizer marke Yamaha na zadnjem kraju, a njegovo zaduženje je da otupi vibracije karoserije. Prednje kočnice krase diskovi prečnika 356 milimetara, dok su oni nazad 323 milimetra.

Lexus IS 500 F Sport Performance je za 65 kilograma teži od modela IS 350 F Sport sa V6 motorom i teži 1.765 kg. Deklarisano je da 4,5 sekunde moraju da prođu kako bi besni sedan ubrzao iz mesta do 97 km/h, što je lošije vreme od, na primer BMW-a M3 koji koristi 3,0-litarski biturbo linijski šestocilindraš. Razvija 480 konjskih snaga i 550 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Bavarska limuzina takođe grabi napred tako što zadnji točkovi grebu asfalt, a kada je stavljen pred maksimalan izazov, ovaj sedan hvata „stotku“ za 4,1 sekundu.

Novajlija s Lexusovim oznakama će nastupati samo pred severnoameričkim kupcima, i to ne ranije do pred sam kraj tekuće godine. Ogromni su izgledi da je ovo poslednji Lexus s V8 motorom koji Toyota fazno povlači iz ponude, što je proces čiji se finiš očekuje u narednih par godina.

AutoRepublika

(657)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments