1. Home
  2. Vesti
  3. Predsednik BYD-a: Elektrifikovani kineski modeli ove godine će dostići polovinu prodatih vozila
Predsednik BYD-a: Elektrifikovani kineski modeli ove godine će dostići polovinu prodatih vozila
0

Predsednik BYD-a: Elektrifikovani kineski modeli ove godine će dostići polovinu prodatih vozila

122
0
Podelite sa prijateljima:

Predsednik BYD-a Vang Čuanfu očekuje da je Kina na putu da ove godine polovinu prodatih vozila čine elektrifikovana vozila koja se u Kini zajednički nazivaju „NEV – New Energy Vehicle“ (vozilo na novu energiju), nakon što je udeo prvi put premašio 40 odsto krajem prošle godine.

Od 2020. godine udeo kineskih NEV-ovaa nastavlja da se udvostručuje, dostižući 35 odsto tokom cele prošle godine, rekao je Vang danas na konferenciji koju je održala vlada provincije Guangdong, prenosi Shanghai Securities News.

Mesečni udeo NEV-ova premašio je 40 posto u 2023. i očekuje se da će premašiti 50 posto u jednom mesecu ove godine, rekao je Vang.

Kineska maloprodajna prodaja elektrifikovanih vozila u 2023. iznosi 7.736.000 jedinica, što je 35,7 odsto ukupne maloprodaje putničkih automobila, prema Kineskom udruženju putničkih automobila (CPCA).

Udeo NEV-ova u maloprodaji dostigla je 40,4 odsto u novembru 2023. i 40,3 odsto u decembru, prema CPCA.

U januaru ove godine, NEV-ovi su više pali pošto je prodaja automobila u Kini pala zbog sezonskih faktora, što je rezultiralo nižom stopom udela od 32,8 odsto.

BYD sa sedištem u Šenženu u Guangdongu je najveći kineski proizvođač NEV-ova, sa maloprodajom od 2.706.075 jedinica u 2023. godini, zauzimajući 35 odsto kineskog tržišta NEV-ova, prema rangiranju CPCA.

BYD je u martu 2022. obustavio proizvodnju i prodaju vozila koja se u potpunosti pokreću motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, prebacivši se na proizvodnju hibrida plug-in (PHEV) i električnih vozila na baterije (BEV).

Kompanija je u januaru prodala 201.493 NEV-a, što je porast od 33,14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali pad od 40,92 odsto u odnosu na decembar, navodi se u saopštenju Hongkonške berze od 1. februara.

Trenutno su promene u automobilskoj industriji ušle u duboku zonu, pri čemu promene elektrifikacije nastavljaju da se odvijaju u brzoj traci, a promene inteligencije počinju da se ubrzavaju, rekao je danas Vang.

„Razvoj NEV-ova će biti sve brži i brži i neće nam dati priliku da se zaustavimo, usporimo ili uhvatimo dah“, rekao je on.

Elektrifikacija i inteligencija preoblikovali su pejzaž tržišta luksuznih automobila, stvarajući nove prednosti i mogućnosti za lokalne brendove da uđu na premijum tržište, rekao je Vang.

Udeo kineskih brendova na domaćem tržištu je porastao sa 38 odsto u 2020. na 56 odsto prošle godine, naveo je on.

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments