1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes priznaje: „Bili smo veoma optimistični u pogledu električnih automobila“
Mercedes priznaje: „Bili smo veoma optimistični u pogledu električnih automobila“
3

Mercedes priznaje: „Bili smo veoma optimistični u pogledu električnih automobila“

5.74K
3
Podelite sa prijateljima:

Velika većina brendova je već objavila nameru da napusti termiku i da se osloni isključivo na električne automobile nakon sredine ove decenije. Između 2025. i 2030. dobar deo će biti posvećen prodaji automobila sa „nultom“ emisijom. Ova odluka je danas više nego rizična za dugoročni nastavak, jer je odluka Evropske Unije za čuvenu 2035. apsolutno neizvesna.

VW je jedan od brendova koji je potvrdio da će nastaviti sa prodajom modela sa unutrašnjim sagorevanjem do poslednjeg dana 2034. godine, sve dok se ostvari veliki evropski plan. Mercedes je još jedan koji će slediti ovu liniju, što je potvrdio Ola Kelenijus u nedavnim izjavama. Šveđanin je bio primoran da pogazi svoje ranije izjave kada je shvatio da prošla godina nije bila dobra godina za električne automobile i da se ne očekuje rast prodaje u narednim godinama.

Očekivanja su bila previsoka, mnogo više u slučaju luksuznih modela poput onih sa znakom trokrake zvezde, jer, sve dok „SUS“ bude aktuelan, kupci će preferirati takve modele u odnosu na modele sa „nultom“ emisijom, više uslovljenim autonomijom zbog baterija. Kelenijus je prepoznao da za kompanije koje proizvode električne modele  dolaze loša vremena i da je neophodno preispitati strategiju i pripremiti se za sučeljavanje sa ovom situacijom. Razlog za potvrdu da će nastaviti sa prodajom modela sa motorima SUS i nakon 2030. godine, izbegavajući postavljanje datuma za kraj ove tehnologije.

Mercedes radi na prilagođavanju svojih motora standardu Euro 7, ali zna da će se velika debata o odluci o električnim automobilima od 2035. održati za samo dve godine – 2026. i tada će se o tome ponovo raspravljati i nema garancije da će definitivni prekid termičkih motora biti odobren. Evropska infrastruktura za punjenje je jedan od ključnih problema, kao i sve veći izostanak pomoći pri kupovini, ističući da je možda bilo previše optimizma u celom sektoru, sada ima više realizma.

Šef velikog nemačkog brenda istakao je prednosti svojih naprednih platformi, koje omogućavaju proizvodnju modela sa „visoko efikasnim“ motorima, hibridima plug-in i električnim vozilima na istoj proizvodnoj liniji. Za sada, jedina električna vozila nove generacije koja će stići biće najpovoljnija i najsportskija potpisana od AMG-a koja su u razvoju, a koja će se sva naći u prodaji 2026. godine. Budućnost je sasvim druga stvar.

AutoRepublika

(5737)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elektro-mobilitet startovao je u jednoj vrlo nezdravoj atmosferi. Prva iskra elektro-pozara dosla je od Tesle. Teslina iskra pala je na Zelene kao na suvu mahovinu i odmah ih je nepovratno zapalila! Zeleni su konacno dobili neko oruzje u borbi za cistu planetu i izazvali su nevidjenu masovnu histeriju! Na tu histeriju naseli su prvo politicari, koji su po znanju i sposobnostima vrlo bliski zelenima. 🙂 Odmah su pozurili da pokazu da su progresivni i navalili da prave zakone za sprovodjenje tzv. „transformacije saobracaja“. Tzv. tradicionalni proizvodjaci dugo su oklevali sa svojim akcijama a zatim su ustanovili da nemaju potreban materijal… Pročitaj više »

s mile

Po glavi stanovnika kinezi bi bili super green, previše ih je

Matija

Bas tako! 🙂 Ali to u EU niko nece da kaze vec prikazuju samo ukupnu emisiju.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija