1. Home
  2. Vesti
  3. Nova verzija Dacije Spring spremna za debi
Nova verzija Dacije Spring spremna za debi
4

Nova verzija Dacije Spring spremna za debi

417
4
Podelite sa prijateljima:

Neki evropski specijalizovani mediji su događaj koji je pred nama već nazvali lansiranjem nove generacije Dacijinog Springa. Međutim, moguće je da je ovo što očekujemo samo plod restilizacije mališana. Postoji još jedna pretpostavka s ovim u vezi…

Prvi i jedini električni automobil u ponudi rumunske Dacije, mali Spring je ušao na tržište Starog kontinenta još 2021. Model nije razvijen od nule – reč je o blago rekonstruisanom i jednostavnom, jeftinom automobilu po imenu Renault Kwid, odnosno njegovoj električnoj verziji s oznakom K-ZE.

Štaviše, Dacia Spring se isporučujue na tržište našeg kontinenta iz kineske fabrike. Kako god bilo, zahvaljujući atraktivnoj ceni za Stari kontinent, kompakt je prilično tražena roba, pa prema podacima JATO Dynamicsa, prošle godine je registrovano 59.186 jedinica, što je za 22% više nego lani. Poređenja radi, električne verzije Peugeota 208 su isporučene u tiražu od 46.187 jedinica (-1%). A sada je najavljena izvesna nova verzija Dacije Spring, njen tizer je na društvenim mrežama objavila britanska kancelarija marke.

Kompanija još uvek u javnost nije ispucala nikakve pojedinosti o modelu; poznat je samo datum predstavljanja – 21. februar. Ali, kako rekosmo, neki evropski mediji su ovu generaciju sa petoro vrata već nazvali sledećim pokolenjem, pa tako kažu da Spring neće nuditi samo novi dizajn, već i drugačiju platformu – ili modernizovanu verziju trenutne arhitekture.

Ipak, profil automobila u tizeru je skoro isti kao i kod aktuelnog električnog krosoverčića (neko kaže heča), pa je moguće da će Dacia pokazati restilizovanu verziju Springa. U međuvremenu, postoji još jedna pretpostavka: ovo će biti samo verzija sa volanom na desnoj strani, što će reći samo za upotrenu na ostrvu (britanskom i kiparskom), a Spring se trenutno ne prodaje na tlu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ako je zaista pred nama premijera transformisanog Springa, onda bi spolja model trebalo da odgovara krosoveru po imenu Dacia Duster, i to onom iz treće generacije, odnosno očekujemo jedan red dvostrukih hromiranih traka na prednjoj strani, umesto dve i LED diode u kućištima farova. U putničkoj kabini se može desiti da budu zamenjeni multimedijalni sistem i instrumentacioni panel.

Što se tiče mehanike, Spring bi mogao dobiti snažnije elektromotore i baterije. Trenutni uvodni Spring pruža motor od 45 konjskih snaga, motor vrhunske verzije Extreme (Peki jesenas testirao) proizvodi 65 KS. Baterija je uobičajena – kapaciteta 26,8 kWh. Autonomija vozila sa slabijim pogonskim sklopom je na nivou od 230 kilometara (prema ciklusu WLTP), dok je verzija Extreme na nekih 220 km dometa s jednim punjenjem baterijskih ćelija.

U Francuskoj, na primer, aktuelni Dacijin Spring trenutno košta od 18.400 evra, pa naviše.

AutoRepublika

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Zar nije Peki „ovo“ već testirao ?

s mile

Sadašnji Spring je klon kineskog automobila, sa X 2 cenom u EU. Hoće li se isti princip zadržati u Spring 2.0 verziji.

BB

Prodaja pokazuje da taj auto ima smisla. Mali po dimenzijama, mali domet, ali u gradu dovoljno, mala cijena. Ovi što su krenuli u više cjenovne rangove odjednom se našli u neobranom grožđu, pa sad i oni gledaju kako da napakuju nešto prijemčivije običnom kupcu

S mile

Ovakvi automobili su pravi primer gradskog EV. Autonomija mala, ali za grad 100 150 km je odlicno. Punis preko noci kuci. Za dostavu, za gradske sluzbe…