1. Home
  2. Vesti
  3. Prošla godina bila je rekordna za luksuzne marke
Prošla godina bila je rekordna za luksuzne marke
0

Prošla godina bila je rekordna za luksuzne marke

266
0
Podelite sa prijateljima:

Prođoše polako i novogodišnji praznici, te veliki automobilski proizvođači sumiraju utiske o protekloj godini. Po svemu sudeći, luksuzni segment je odlično prošao, s obzirom na to da je nekoliko marki već saopštilo rekordne prodajne rezultate. 

Prvi se svojim uspehom pohvalio Rolls-Royce. Britanska marka deo je BMW grupe koja je u prošloj godini ostvarila rast prodaje od 1,1%, ali je sam Rolls zabeležio rekordno visok nivo prodaje. Naime, ovaj luksuzni brend u 2018. godini isporučio je 4.107 automobila, a čak 90% primeraka bile su specijalne narudžbe koje su se razlikovale od serijske ponude. Kako kažu predstavnici za medije Rolls-Roycea rast prodaje omogućila je veća potražnja za modelom Cullinan. Više od 30% Rollsovih vozila prodatih u 2018. godini završilo je u SAD, dok je po 20% našlo kupce u Evropi i Kini.

Blagorodna je bila 2018. godina i za Lamborghini čiji su modeli našli put do 5.750 kupaca uz rast prodaje od čak 51% poredeći sa rezultatom iz 2017. godine. Katalizator za ovakav učinak bio je kao i kod Rollsa jedan SUV, ovaj put u pitanju je bio Urus koji se prodao u 1.761 primerak. Najpopularniji model Lamborghinija bio je Huracan (2.780 primeraka), a sledi ga Aventador sa 1.209 dostavljenih jedinica. Najbitnije tržište za „razjarenog bika“ ostaje SAD gde je plasirano više od 1.500 automobila.

Porsche je nastavio sa odličnom prodajom, te je protekle godine do novih vlasnika stiglo čak 265.255 automobila ovog brenda. Kako sami Nemci kažu, Cayenne je svojevremeno spasio Porsche, a Macan ga je podigao na viši nivo. Tako je i u 2018. godini najprodavaniji model pomenute marke bio Macan sa 86.031 dostavljenih primeraka, na drugom mestu našao se Cayenne (71.458), a značajan rast prodaje od 38% zabeležila je Panamera sa 38.443 isporučena automobila. Legendarna 911-ica stigla je u prošloj godini do 35.573 nova sopstvenika.

Prema za sada priloženim rezultatima najveći gubitnik u luksuznom segmentu u 2018. godini verovatno je Bentley. Ova marka u okviru VW grupe je za prvih devet meseci prošle godine izgubila 137 miliona evra, a prema svemu sudeći trend je nastavljen i u poslednjem kvartalu. Ovakav neuspeh poprilično je iznervirao članove porodica Pih i Porše koje su insistirale da se Bentleyju postavi ultimatum: do profita u roku od dve godine! Ukoliko do toga ne dođe u predviđenom roku biće interesantno videti kakva će sudbina zadesiti britansku luksuznu marku.

AutoRepublika 

 

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments