1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi bez znanja i saglasnosti Stellantisa sklapaju Citroen C5 Aircross
Rusi bez znanja i saglasnosti Stellantisa sklapaju Citroen C5 Aircross
44

Rusi bez znanja i saglasnosti Stellantisa sklapaju Citroen C5 Aircross

9.28K
44
Podelite sa prijateljima:

Iako je multinacionalni proizvođač automobila Stellantis obustavio proizvodnju novih vozila u fabrikama koje je svojevremeno izgradio Ruskoj Federaciji, što je učinio još u aprilu 2022. godine, prema informacijama carinskih organa, proizvodnja Citroenovih vozila je ponovo pokrenuta u napuštenoj fabrici.

Odbačeni od zapadnog sveta i američkih satelita s istoka, Rusi su se udružili sa Kinezima kako bi u domovini proizveli nove modele Citroena, i to u fabrici Stellantisa koja je svojevremeno povučena iz upotrebe. Reuters je o ovome izvestio pritom se pozivajući na izvore i podatke iz carinskih organu.

Ruska kompanija Automotive Technologies je prošlog decembra uvezla najmanje 42 automobilska kompleta za sklapanje Citroena C5-a Aircrossa, i to zafabriku u Kalugi. Stellantis je i dalje većinski vlasnik fabrike, prema podacima kojima rasplaže firma s bazom podataka iz carinske evidencije.

Setovi delova za sklapanje automobila su obezbeđeni preko kineskog diva po imenu Dongfeng Motor Group, nakon čega je Automotive Technologies ušao u šansu na osnovu raspoloživih komponenti sklapa vozila s oznakom Citroёn C5 Aircross. Ovo su potvrdila i dva zaposlena u različitim salonima automobila, a koji su pričali s novinarima Reutersa.

Ako se pitate odakle Dongfengu delovi za vozila marke Citroen, onda da vas obavestimo (ili podsetimo) da je ova azijska firma u ortaklukusa Stellantisom, patako proizvodi pomenuti krosover s grbom dvostrukog ševrona, a koji je namenjen kineskom tržištu. Tamo se Citroën C5 Aircross nudi pod imenom Tiynyi Beyond.

Spoljašnost i unutrašnjost automobila se na prvi pogled praktično identične, ali se vozila razlikuju u asortimanu dostupnih pogonskih jedinica. Istovremeno, nije jasno da li su kineski kompleti sadržali delove koji su podložni sankcijama koje su siledžije u zapadnim dresovima nametnule kolegama u Rusiji. Ali Peking se nije pridružio sankcijama, već je (in)direktno podržao komšije. Kako prenosi Reuters, carinski podaci ne ukazuju na to da je Stellantis bio upoznat sa događajem.

Nalazi pokazuju da su zapadne kompanije kao što su Ikea ili Carlsberg izgubile kontrolu nad intelektualnom svojinom koju drže u posedu, najpre misleći na marke, nakon što su obustavile svoje aktivnosti u Rusiji ili napustile zemlju nakon napad na Ukrajinu, započetog u februaru 2022. godine. Ali, ti isti nalazi takođe ukazuju na sve veću zavisnost Moskve od Pekinga, posebno u automobilskoj industriji, piše Reuters.

Stellantis je na napise iz medija reagovao saopštenjem da je na teret rashoda preneo vrednost imovine u Rusiji nad kojom više nema kontrolu. Po tom osnovu je konsolidovani bilans uspeha za 2023. godinu zadužen za 144 miliona evra rashoda.

AutoRepublika

(9284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

44 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Proizvodnja automobila marke Citroen u Rusiji moguca je jedino ako je kompletna proizvodna instalacija – narocito prese i roboti – ostala u Rusiji. Ako nije, onda postoji samo jedna mogucnost: da Citroen tajno liferuje CKD komplete!!! Uostalom javna je tajna da EU i dalje kupuje rusku naftu – ne direktno vec preko posrednika. „Para vrti gde burgija nece!“ 🙂

BB

Ko će izvući alate i mašine teške k’o crna zemlja, a sve je bilo i sada je pod prismotrom? Sve je to tamo,a kinezi svakako prave dijelove za sve, tako da mogu raditi kalo hoće…

Matija

Natovari se na voz bez problema. Radio sam u Ikarusu koji ima fabriku za konstrukciju i izradu preserajskih alata tj. kalupa za presovanje. U fabrici je bilo puno presa raznih velicina.

BB

To u normalnim vremenima, ali u vanrednim situacijama baš bih volio vidjeti lo će dunuti u pištaljku i dati tom vozu znak da krene… To je odmah preuzeti upravljanje firme od strane državne agencije (prinudna uprava), ne može muva da proleti a ne da iznesu presu.

Matija

A kakva je to vanredna situacija u Rusiji? Da nije slucajno bombardovana? Rat je u Ukrajini. Strana imovina u Rusiji nije konfiskovana.

BB

Pitaj Renault šta se sad pravi u fabrikama gdje se Renault proizvodio, reinkarnacija brenda Moskvič (za početak kineski, ali ranije ni ime nijebilo ruskona sada je i ime i vlasništvo). Vanredna situacija je uvedena zbog sankcija, a formalno pravno nije imovina konfiskovana ali se uvodi privremena uprava jer vlasnik nije u mogućnosti da organizuje proces proizvodnje, radi održavanja kontinuiteta poslovnog procesa,zaposlenosti, socijalnih prilika, država uvodi prinudnu upravu da to nastavi da radi u nekom procesu. Kada se uvede prinudna uprava, niko ne može ući u fabtiku i natovariti mašinu. A vlasništvo se kasnije rješava, neki to prodaju ja jednu rublju,… Pročitaj više »

Matija

Pitaj Renault – da je hteo, mogao je da izvuce svoje masine. Nije uradio jer se nada skorom zavrsetku rata i ponovnoj proizvodnji.

Renault Terminator🇷🇺Z

Kakav prelijep dan,veče,vikend..kao iz snova.Skoro pa praznična atmosfera,prava slavljenička.Naši Rusi konačno istjerali nacističke gadove iz Avdejevke,10 godina su zveri nacističke iz Avdejevke pucale po civilima Donjecka.Više nikada iz Ruske Avdejevke neće ubijati Rusku dijecu po Donjecku.Idemo dalje,nema stajanja,do zadnjeg naciste!!!Slava Rusiji,slava Srbiji!!!!Srbi i Rusi braća zauvijek🇷🇸❤️🇷🇺💪🍻
comment image
https://youtu.be/Rj_oq_RWnpY?si=p5BW2BLYTyp-ZQso

Vuk

Ovo je portal o automobilima,bitango rusofilska.

BB
Renault Terminator🇷🇺Z

Poljubiš u bulju rusofolsku bitangu😉🍻

Bet

A sta si ti?Bitanga Anglo-Saxonska.

Ja bre

Ruje gube rat. Osvojili jedno selo. Hahaha…
Kinezi im osvojili Sibir. Federalne jedinice najavljuju otcepljenje. Putin u svoj agoniji ubija svoje politicke protivnike i to po zatvorima. Pametnom dosta.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma idi begaj bre,gdje si bio do sada da nam to kažeš.Mjenjaj dilera,ne znam šta bi ti rekao😁.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
Korektor

Nevjerovatno koliko pravopisnih gresaka ima u tekstu.

I tako

zafabriku, ortaklukusa, patako, napustile zemlju nakon napad na Ukrajinu, napise. Ccc

Matija

A da li si skinuo gips sa ruke? Sigurno je to? 🙂

Matija

Sve si rekao, ozdravi nam sto pre! 🙂

Matija

Platices mi za ovo „germanizovani“! 🙂 Jos uvek imam srpski pasos!

Matija

Zasto „please“? Ovo mesanje jezika mi vise smeta od gresaka u kucanju. O „hecu“ i „liftbeku“ da ne govorim….Kako ono bese sa slikama – „anticipacijske“.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Voodoo

A što da ne ?

Napoleon

Rusi mogu da biraju da li da postanu NATO ili Kineska kolonija.Japan je ispravno odlucio vezavsi se za zapad inace bi sad sklapali lade nive i moskvice.

BB

I to piše neko sa iimenom nekoga koji ima skustvo vučenja Rusije za rep… Od tada najmoćnije zemlje napravio monetu za potkusurivanje anglosaksonaca i švaba…

Matija

Vidim ja, „Napoleon“ opet pokazuje nameru da osvoji Rusiju! 🙂

BB

Ako ima volje, široko mu polje…

Mada može biti i duboko…

Matija

Moje misljenje je da Rusija zasluzuje zestoku kritiku zbog toga sto ne razvija svoju industriju! Ogroman prihod od ruskog prirodnog bogatstva njihovi tajkuni raznose po belom svetu i razbacuju u licni luksuz umesto da investiraju u svoju zemlju, bez cije zastite ne bi mogli da prezive ni jednu noc! Sve to ukazuje na opsti duhovni primitivizam Rusije! Nedostaje im politicki i privredni sistem Kine. Lenjin je rekao: „uciti, uciti i uciti!“

Renault Terminator🇷🇺Z

To je bilo nekada Matija.Rusija je danas sasvim druga zemlja.Prave sve,od igle do svemirskih stanica.

Ja bre

Jesi li to na Sputniku cuo?

Renault Terminator🇷🇺Z

Ne,čuo bre na CNN i BBC…i Taker Karslon je nešto baljezgao o tome😁..a da čuješ tek MMF šta kaže o tome,pa ti bi pao u nesvjest🤣.

Zoca

Rusi Imaju svoje prodavnice u Srb.Ali manje je od pola njihova roba,najvise Turska i nasi mali proizvodjaci.

BB

A u Lidlu?

Renault Terminator🇷🇺Z

Video sam i bio sam u njima,obilazio.Realno razočaran sam jer tu nema ništa Rusko i ako na šta naletiš to je „žnj“ kvalitet.
Ja ovde u Linzu imam prodavnice koje su pune orginalne robe iz Rusije i Bijelorusije.Uzimam ribu iz Rusije tu,bombonjere Ruske koje su fantastične,Ruska vina sa Krima koja su fenomelnalna,Jermenska vina takođe,Gruzijska su isto jako lijepa vina itd…a kao neke sankcije moj brate.Nije prošlo pored sankcija.

Matija

Vidim po automobilima. Na zalost, imaju velike praznine u privredi. Ni tenkovi im se nisu nesto pokazali, kosmicki program im zaostaje iza americkog i kineskog.

Renault Terminator🇷🇺Z

Automobili će im za koju godinu biti kvalitetniji i jeftiniji nego što ja i ti vozimo sada i u budućnosti. Ako imaš volje i vremena volio bi da mi pojasniš po čemu im se tenkovi nisu nešto pokazali.Volio bi da čujem šta ti kažeš,cijenim dosta tvoje mišljenje. Ameri još uvijek lete u svemir sa ruskim raketama koje Korovljev otac Ruske kosmonautike konstruisao,naravno duboko modernizovane.Ruski kosmonauti drže rekorde po dužini boravka u svemiru,prvi su snimili i film u svemiru,“Izazov“ glumi naš Biković,holivud još mora da izmišlja svemir po američkim pustinjama i kojekakvim halama kada hoće da koristi temu svemira u filmu..… Pročitaj više »

BB

E tu je razlika, Rusi snimaju film u svemiru, a ameri u Holivudu sleću na Mjesec… 😂🤣😂🤣

Renault Terminator🇷🇺Z

Jbg,njima je Mjesec došao u Holivud,može im se🤣…

Matija

Da li ste videli „krov“ na tenkvima? To je ruski patent za odbranu od raketa! Raketa udari u krov i eksplodira izvan oklopa, tako tenk ostaje neostecen. Pisale svabe o tome i opet se (nehotice) odusevili ruskim jednostavnim metodama! 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

Javelin i Nlaw rade po tom principu da eksplodiraju iznad kupole gdje usmjereni komulativni mlaz mnogo lakše probija oklop (vrh kupolo je najtanji) i tako uništava tenk. Ovako to je skoro ne moguće,naravno izuzetci će uvijek postojati,ne postoji savršeno oružje niti postoji savršeni i neuništivi tenk. Ali ta reštka na kupoli je prvenstveno namenjena da zaštiti od kamikaza dronova.Puno više štete tenkovima su naneli dronovi kamikaze nego Javelin i Nlaw,čak se nisu ni pokazali koliko su izvikani.Pored artiljerije,helikoptera,dron kamikaza se pokazao kao najveća opasnost za tenk.Ali kako postoji prosto oružje da se uništi tenk (kamikaza dron) tako su Rusi izmislili… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

To,reci ti Rusima šta oni mogu a šta ne🤣….

Slobodan

Ne brinite ništa. Sve je to po dogovoru. Svi rade Americi iza leđa. Znaji ono vrlo dobro šta im je činiti. Pa neće valjda da dozvole da im propadnu fabrike. Razmislite malo da sta vi vlasnik nečega, da li bi ste se tek tako odrekli uloženog, jer vam je neko tako predložio zbog ne pravednih sankcija……