1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Dacia Spring Extreme 65 KS
AR test: Dacia Spring Extreme 65 KS
52

AR test: Dacia Spring Extreme 65 KS

3.26K
52
Podelite sa prijateljima:

Zujalica

Nedavno restilizovana Dacia Spring obogatila je ponudu novim motorOM od 65 konjskih snaga, znatno performantnijim od prethodnog. Ujedno, izvršena su izvesna poboljšanja kako bi se što bolje oduprla sve brojnijoj kineskoj konkurenciji, a sve u iščekivanju potpuno nove verzije najavljene za narednu godinu.

Nakon dve i po godine postojanja, Dacia Spring može se pohvaliti veoma uspešnom karijerom, do sada prodala se u preko 110.000 jedinica. Odličan skor za ovaj mali i, zašto ne naglasiti, najjeftiniji električni automobil na evropskom tržištu. U Francuskoj, prošlu godinu Spring je završio na drugom mestu po prodaji u kategoriji električnih automobila, odmah iza Peugeota e-208, ali daleko ispred bratskog Renaulta Zoea.

Zapravo s 18.326 jedinica, Spring je prvi na top listi ukoliko se u obzir uzmu samo privatna, fizička lica, spomenuti e-208 nadmašio ga je zahvaljujući boljoj „flotnoj“ prodaji firmama (pravna lica). Komercijalni uspeh nije omelo ni značajno poskupljenje, od marta 2021. godine pa do danas cena je porasla za nekih 3.600 evra, što je oko 20 % od početne cene.

No zainteresovani za ovu Daciju u Francuskoj i šire mogu da se zabrinu, naime ministar ekonomije (privrede), izvesni Bruno le Maire najavio je „pravedniju“ raspodelu „bonusa“ (subvencije za električna vozila), tako da Spring može ostati bez 5.000 evra istog, samo zato jer je fabrikovan u Kini, i za njegovu proizvodnju koristi se energija dobijena iz „prljavih“ termoelektrana na ugalj!

Hmmm, pitam se od kada se to odgovorni u Francuskoj i Evropi interesuju za tako nešto, u toj nameri lično vidim samo prikrivenu želju da se ograniči uvoz i prodaja kineskih elektromobila! Jer kako drugačije tumačiti takvu odluku ukoliko se zna da je većina teslinih modela isto tako fabrikovana u Kini ali se na njih nova pravila neće odnositi…

Elem, iz svega napisanog nekog će iznenaditi činjenica da Spring  dolazi iz Azije, a ne Rumunije. E da, da bi se napravilo nešto još jeftinije moralo se otići daleko, jako daleko, gde su radna snaga i energija još jeftiniji. I tako, nakon što je pre bezmalo dve decenije napravila revoluciju na evropskom tržištu, Dacia ponovo izaziva interesovanje, ovoga puta s električnim modelom Springom.

Sigurno ne zbog vrhunskih tehnoloških rešenja i performansi, već pre svega zbog cene, za slabiju verziju od 45 KS početna u Francuskoj iznosi 20.800 evra, bez uračunitih 5.000 evra subvencija. Nažalost moram da navodim cene u Francuskoj jer u Srbiji Spring nije dostupan (u Hrvatskoj recimo jeste).

Drugim rečima, vlasnik jednog Springa može se postati za nepunih 16.000 evra, ako ništa drugo možda će vas ovo zaintrigirati da nastavite s čitanjem teksta? Dakle električni Spring košta manje-više kao Sandero Stepway 1.0 TCe, s tim da je Sandero veći (+36 cm) i igra u B segmentu, dok je Spring sa svojih 4,64 m u inferiornijem, A segmentu.

Sve je na kraju stvar vaših potreba, ukoliko imate omanju porodicu i ograničene finansijske mogućnosti, Sandero se prosto nameće, no za gradsku i prigradsku vožnju, kao drugi automobil u kući, Spring je šampion! Neko će reći da na tržištu postoje znatno jeftinije električne kotrljajuće naprave, kao što to recimo jedan Citroen Ami, da, ali ovaj se ne može nazvati automobilom (Ami je zapravo kvadricikl) i razvija maksimalnu brzinu od samo 45 km/h, uz autonomiju od jedva 60-70 km.

Spring je za njega i slične „avion“, relativno udoban i dobro opremljen, u koji staju četiri osobe i koji poseduje autonomiju od preko 200 km! Njegovi konkurenti su pre svega bratski Renault Twingo Electric i VW e-up, ali su oba skuplja za više hiljada evra!

Kada smo i to rešili možemo nastaviti  s opisivanjem spoljašnjosti, rekao bih relativno privlačne. Opštim formama i dimenzijama na prvi pogled podsetio me na Suzuki Ignis, dakle mali SUV s klirensom od 15 cm i velikim plastičnim zaštitama karoserije. Idealno za gerilski rat s ostalim vozilima i za loše puteve, kao i penjanje po visokim trotoarima.

Spreda do izražaja dolazi restilizovana maska u stilu aktuelnih modela, s prozorčetom za punjenje baterije. Sada je dručijeg oblika, ranije se podizao naviše (pogledajte sliku), a sada je u cilju uštede izmenjen i otvara se na stranu. No i dalje je lepo integrisan i ne deluje jeftino, po ugledu na ostale elemente karoserije.

Pre restilizacije

Zaista me je Spring prijatno iznenadio na ovom polju, spomenuću još par detalja kao što su „žmigavci“ integrisani u retrovizore, jedan veliki brisač „šoferšajbne“ (očišćena površina je nažalost mala) i još jedan za zadnje staklo, električno dugmence za otvaranje petih vrata, kao i plastične ratkapne za koje sam se mogao opkladiti da su aluminijumske, sve dok ih nisam opipao.

Jedino što zaista deluje sirotinjski i jeftino su točkovi s gumama dimenzija 165/70 R14, za uzvrat doprinose manjoj potrošnji i jeftinijem održavanju. Naravno da ovde nema prefinjenih i orginalnih stilskih rešenja kao kod neodoljivog električnog Fiata 500, no recimo da ova dva mališna ni nemaju istu ciljnu grupu. Razlika u ceni je ogromna, bezmalo dva Springa se mogu kupiti za jednu „ušminkaniju“ verziju Fiata „Cinquecentoa“.

Solidno, moglo bi i bolje

Da bi se ušlo u Spring trebalo bi se poslužiti daljincem na kontak ključu, koji istovremeno služi i za startovanje motora. Pomalo prevaziđeno rešenje za jedan elektromobil, opet u želji da se uštedi, kao i kada se radi o sedištu i upravljaču. Ne gubite vreme tražeći ručice, ni jedan, ni drugi ne podešavaju se po visini.

Sedište sam odmah poželeo spustiti, no kao i u električnom Twingu i ovde se sedi (pre)visoko (baterije u podu), za uzvrat može se daleko odgurnuti, što uz dobru visinu plafona dozvoljava korpulentnim vozačima da se smeste. Ne očekujte od njih ni Bog zna kakvu udobnost, uska su i bez bočnih oslonaca. Paradoksalno, može se podešavati visina sigurnosnih pojaseva, ako ništa drugo neće vam rezati vrat ukoliko ste nižeg rasta.

Naprotiv, prijatno me iznenadila komandna tabla, relativno modernog dizajna, ništa lošija od bratskog Twinga. U voženom pronađoh isti centralni ekran od 7 inča, osetljiv na dodir (kompaktibilan s aplikacija Android Auto i Apple Car Play), ispod koga su komande za električne podizače prozora i klima uređaj. Da, da, Dacia kaže da je u serijskoj opremi, upravo kao i grejanje.

Poslednji se sastoji od običnog električnog grejača, reaguje brzo i efikasno i ne troši više od 2-3 KW, klima uređaj još i manje (oko 1 KW). U zimskom periodu preko besplatne aplikacije MyDacia može se na daljinu aktivirati grejanje ili klima, odnosno punjenje i eventualno iznajmljivanje vozila.

Pored centralnog ekrana Spring poseduje još jedan, u funkciji instrument table. Deluje neuobičajno bogato za jedno „low coast“ vozilo, zapravo preglednija je i bogatija od pojedinih znatno skupljih električnih automobila. Pored ekonometra s leve strane, koji pokazuje iskorišćenje baterije i njeno punjenje, tu je i centralni brzinomer i pokazivač kapaciteta baterije u procentima, odnosno procenu koliko je još kilometara moguće prevaliti.

Opšti utisak kvari površna završna obrada i upotreba jeftine plastike, na nivou prvih Dacia iz prošlog veka, kao i ekonomija u vidu prekidača za prozore na centralnoj konzoli i odsustvo ogledalca na štitnicima za sunce. Naprotiv, praktični aspekt je odličan, pored polica u vratima i velikog ogromnog pregratka za rukavice ispred suvozača, tu je i velika „kengurova torba“ pored menjača, pri dnu konzole.

Pozadi je druga priča, prostor je dovoljan tek za decu, osim toga pogled ka napred im zaklanjaju sedišta s integrisanim naslonima za glave (opet zbog uštede). Međuosovinsko rastojanje od samo 242 cm ograničava prostor za kolena, s mojih 1,72 m i prednjim sedištem podešenim kako mi odgovara, bio sam na muci da se smestim.

Šteta, jer prostor za glave je više nego dovoljan, čak i za znatno više osobe. Uzevši u obzir spoljašnje dimenzije prtljažnik je sasvim pristojne zapremine od 270 litara, i što je još važnije pravilnih je formi i praktičan u svakodnevnoj upotrebi. U mom Springu beše na dva nivoa, ispod police je prostor predviđen za kablove i pribor za opravku guma.

Mala težina i „snažan“ motor

Ukoliko vam kažem da je Spring do sada bio pokretan električnim motor od samo 44 KS, koliko je recimo imao jedan Yugo 0.9/45, verovatno ćete s prezirom odmahnuti rukom. Da, samo kod Yuga je razvijao 62 Nm pri 3.400 o/min, dok je kod Springa duplo veći i razvija ga odmah po polasku. OK, Yugo je imao jedva 725 kg, no i s 970 kg Spring spada u pero laku kategoriju vozila na struju.

Kao i svi električni automobili i on kreće odlučno, sve do nekih 60-70 km/h, da bi se nakon toga „izduvao“! Provozah i ovu verziju tek da se podsetim i uverim koliko je snažnija od 65 ks perfomantnija (slabija ostaje u ponudi), bogami razlika je ogromna. 20 ks snaga više omogućavaju ubrzanje od 0 do 50 km/h za 3,9 sec, dok slabijoj verziji treba 5,9 sekundi.

Još su ubedljivija ubrzanja do „stotke“, umesto 19,1 sec snažnija verzija ubrzava za 13,7 sec. Šlag na tortu su međubrzanja, umesto nekadašnjih 26,2 sekundi od 80 – 120 km/h, voženom Springu treba samo 13,5! Čak i ukoliko se kod snažnije izabere program „eko“, performanse su i dalje bolje nego li u standardnom modu kod slabije verzije.

Maksimalna brzina od 125 km/h je ostala neizmenjena (132 km/h po kilometar satu), kako bi se osigurala autonomija Dacia ju je elektronski ograničila. Dakle radi se o novom agregatu (drugi je i proizvođač), te iako su zvanični podaci po pitanju obrtnog momenata nešto slabiji, verujte mi na reč veći bi teško podneo naš Sping. Pre svega zbog malih točkova i nekvalitetnih kineskih guma, po klizavom putu mora se dozirati pritisak stopala na gas, u protivnom eto proklizavanja.

I to ne samo po polasku iz mesta, već i pri brzinama od 30-40 km/h! Nema dakle mesta skepticizmu, Spring je u urbanoj sredini kao riba u vodi, što nije slučaj na otvorenom putu, još manje na auto putu. Nije ovo njegov teren, iako nema opasnosti da će „poleti“ slaba izolacija kabine i velika potrošnja brzo odvraćaju vozača od ovakve upotrebe.

Naime, po polasku iz pres centra Renaulta na putnom računaru očitah autonomiju od 210 km, što je posve realno u gradskim uslovima, ukoliko ne i više. Naprotiv, na autoputu, s „gasom“ do daske u standardnom programu rada (maksimalna snaga), potrošnja iznosi blizu 20 KWh, što će reći da može prevaliti jedva oko 130 km. Litijum-jonska baterija od 27,4 KWh je ista kao i ranije, u Daciji kažu da nisu želeli podići cenu ugradnjom nove i performantnije.

Izuzmemo li dakle autoput, potrošnja i autonomija su posve prihvatljivi za jedan mali gradski elektromobil, tako da se usudih otići za vikend do jedne brvnare na jezeru kod prijatelja, udaljene 70 km od naše kuće. Jednim delom obavezna je upotreba gradskog autoputa (ograničenje brzine na 110 km), ostalo su lokalni putevi gde maksimalna autorizovana brzina iznosi 90 km/h.

Pre toga, tokom par dana vožnje po gradu utvrdio sam da se potrošnja kreće oko 12-13 KWh/100 km, pa i manje ukoliko se pažljivo vozi i rekuperira energija prilikom kočenja i usporenja. No predostrožnosti radi, pre polaska do spomenute brvnare ipak dopunih bateriju do maksimuma, znajući da je to tamo neizvodljivo (nema struje), na moje veliko iznenađenje strahovanja su se pokazala neopravdanim.

Naime u „Eko“ modu i s laganim stopalom na gasu, bez da sam prebacio 100 km/h, Spring se zadovoljio potrošnjom od samo 10,5 KWh, vratismo se tako kući s još 50 % baterije. Inače „Eko“ program povećava autonomiju za oko 10-15 %, za koliko i smanji performanse. Nažalost, Dacia nije predvidela mode „Break“, koji pojačava silu kočenja i samim tim punjenje, menjač u vidu točkića poseduje samo tri funkcije; napred, nazad i neutralna pozicija.

Nema čak ni pozicije P (parking), što po parkiranju nameće opotrebu mehaničke ručne kočnice. No pre ili kasnije baterija će se isprazniti, ukoliko je punite kod kuće to će potrajati i do 13 časova (priključak od 2,3 KW, 10A), ali je za uzvrat neuporedivo jeftinje nego li na javnim punjačima veće snage. Konkretno, kućno punjenje u Francuskoj košta tek 6-7 evra za „jedan pun“, no ukoliko ugradite snažniji Green Up (3,7 KW 16A) ili Wallbox punjač (7,4 KW, 32 A), za iste novce punjenje će biti znatno brže (8,5 h, odnosno 5 h).

Problem nastupa ukoliko se mora poslužiti javnim punjačima, jer Spring u serijskoj opremi ima ugrađen punjač sposoban da podnese maksimalno 6,6 kW, što odgovara kineskim normama. Ova snaga ne „pasuje“ evropskim punjačima, po gradovima su najčešće od 7,4, 11 i 22 KW, što za posledicu ima sporije punjenje! Problem je lako rešiti kupovinom jačeg DC punjača od 30 kW (opcija koja košta 600 evra), kao u našem slučaju, ali kada se priključi na neki od brzih punjača, kakve srećemo na autoputevima, nastupa „dranje“.

Cena električne energije je često veća od cene goriva (za isti pređeni put), što zavisi i od kompanije koja isporučuje električnu energiju, odnosno upotrebe pretplatne kartice (kWh je jeftiniji) ili se za plaćanje koristi klasična Visa kartica.

Po pitanju vozne dinamike ne treba očekivati čuda, sve dok se upotrebljava „penzionerski“ Spring je dovoljno siguran. Postavljen na platformi CMF-A, koju koristi kineski Renault City K-ZE, odnosno Renault Kwid za indijsko i brazilsko tržište, ne podnosi previše dinamičnu vožnju, kakvoj sam ga na momente izložio. Gume cvile dok je upravljanje neprecizno i preterano pojačano električnom asistencijom, ali kao takvo, zgodno je za gradsku upotrebu.

Opšta udobnost u ovakvim uslovima je za pohvalu, gume s visokim gazaćim slojem i mekani amortizeri solidno apsorbuju „ležeće policajce“ i ostale nepravilnosti na putu. Pohvaliću i mali prečnik okretanja i dobru vidljivost, što zaista olakšava život u svakodnevnim gužvama.

Odsustvo buke se podrazumeva, barem pri nižim brzinama, kao što rekoh pri većim slaba izolacija propušta u kabinu sve parazitne šumove. Za evropske kupce Dacia je morala poboljšati elektronske sisteme (ABS, ESP, regulator i limiter brzine i tako dalje), kao i pasivnu sigurnost, te je tako Spring opremljen sa šest vazdušnih jastuka. Kočnice su na visini zadatka (diskovi napred i doboši pozadi), ali kao što rekoh kineski pneumatici Green-Max brzo izgube kontakt s podlogom, posebno ukoliko je ova vlažna, tako da je i zaustavni put mnogo duži.

Stvar je dakle jasna, ukoliko imate „profil“ za jedan elektromobil, što će reči da prelazite dnevno stotinak kilometara po urbanoj sredini i imate mogućnost da ga napunite kod kuće ili na poslu, Spring može biti idelno svakodnevno prevozno sredstvo za vas.

Reći ću još da je voženi Spring bio u završnom nivou Extreme, što znači da poseduje sve što se očekuje od jednog „savremenog“ automobila. Pored putničke varijacije ponuđena je i „radna“ verzija sa samo dva sedišta, veoma popularna i tražena na razvijenim tržištima (oslobođena brojnih taksi).

Po velikim francuskim gradovima Spring se često može sresti u belo-zelenoj boji, u tom slučaju radi se o javnom vozilu koje bilo ko može iznajmiti preko za to predviđene aplikacije. Za neupućene Spring nema, niti će imati izvođenje s motorom SUS, kao u slučaju Fiata 500.

Po mom mišljenju, Spring i drugi mališani su jedini logični elektromobili, koja je svrha razvijati ogromne SUV-ove od 2 tone, s nekoliko stotina konjskih snaga i cenom od stotinak hiljada evra, da bi se vozikali po gradu?

Za kraj samo podsećanje da, kao i ostale Dacije i ova ima garanciju od 3 godine ili 100.000 km, odnosno 8 godina za baterije ili 120.000 pređenih kilometara.

Tekst i slike : Perica Rajković

Dacia Spring Extreme 65 KS

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3730/1580/1520 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.423 mm
Zapremina prtljažnika: 270-620 lit
Masa praznog vozila: 970  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Radna zapremina: nije primenjivo
Snaga: 65 ks (48 KW)
Maks. obrtni moment: 113 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Jednostepena redukcija

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 165/70 R14

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 13,7 s
Maks. brzina: 125 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna struja
Zapremina rezervoara: 27,4 KW
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 14,5 KWh
Emisija CO2:  nulta

Cena

Cena od 20.800 do 22.300 evra

Dobre strane:

Cena, autonomija u gradskim uslovima, pregledna i bogata instrument tabla,  nivo opreme, praktični aspek karoserije, mala težina, prtljažnik 

Loše strane:

Sedište i volan bez podešavana po visini, prostor na zadnjoj klupi i nedeljiv naslon, potrošnja na auto putu, snaga ugrađenog punjača, proizvodnja u Kini što komplikuje vreme isporuke
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7
Enterijer: 6,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 6,75
Kabina: 6,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,5
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 6,5 Ukupno 6,5
Performanse: 6,5
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: Ukupno NIJE PRIMENJIVO
Efikasnost:
Cena
Prihvatljivost: 8,5
Ocena: 7,219

 

 

(3260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

52 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da, mali EV ima smisla za grad i oko njega. Posebno ako je jeftin. I ovako potentan. I ekonomičan.

Čudi me ipak da nema podešavanje volana i sedišta po visini, mada to ni ranije nije bilo strano nekim ranijim modelima dačije.

Ne razumem kako to FR namerava da ukine subvencije za Spring zbog ukupnog CO2 otiska i transporta iz Kine, a da to ne uradi za Tesla modele koji bi eventualno dolazili u FR iz Kine.

Peki

Paaaa Tesla je Tesla i Elon Musk nije maciji kasalj… Osim toga teslini modeli nisu jeftini i ne ugrazavaju francuske proizvodace kao ova mala Dacija i ostala kineska „boranija“…

Guliver

Koliko (brojčano) Tesli prodatih u Evropi stižu iz Kine? Imao sam utisak da se Evropi prvenstveno prodaju vozila proizvedena u Nemačkoj i da ostatak dolazi iz Amerike.

Suki

Jutro Peki. Puno hvala za jos jedan vrhunski test. Da, treba imati odgovarajuci „profil“ za kupovinu el. automobila.

BB

Ali za ovakav električni automobil se lakše nađe profil… sa ovom cijenom će lakše biti drugi automobil u kući, za gradsko švrćkanje, odlazak na posao, djeca u školu itd, a za nevelike novce…
A to tržište i pokazuje… Fiat 500e je već napunio tržište ekoloških sponzoruša pa ima problema u plasmanu life style auta, Dacia Spring tih problema nema jer prodaje upotrebnu vrijednost koju svako treba…

MRN

Kakvo crno gradsko švrćkanje sa „ovim“, kada nema čak ni masažu prednjih sedišta … 😊

MRN

Možda je malo blesava lokacija na nosu kola za priključak za punjenje struje.

Aleksandar Zlatković

Auto nije neki luksuz, što i nije cilj ove Dačije. Mada, ako uporedim unutrašnjost Springa s mojim Sanderom iz 2010., mogu reći da je dizajn enterijera kao i sedišta mnogo bolji nego kod prvog Sandera. Peki, ispravite me ako grešim.🙂

vladimir

Nema posebne potrebe da komentarišem ovaj zanimljiv i jeftin električar. U principu Spring ima svoje mesto pod suncem što dokazuju prodajne brojke. Mene samo živo zanima zašto ga nema na tržišu Srbije i kakva je to politika ovdašnjeg uvoznika ! Kad smo već kod politike, ličnom mislim da razlog zašto se subvencije ukidaju za domaći model koji dolazi iz Kine a ne za američki koji takođe dolazi iz KIne je stvar geopolitike i neskrivene prenaglašene dominacije SAD – a, usled koje stradaju evropske zemlje a posebno je pogubna po ekonomiju Nemačke. Zaista suludo deluje informacija o subvencijama, ali ako se… Pročitaj više »

MRN

Dopada mi se ovo tvoje geopolitičko sagledavanje. Sve to i jeste tako. Na žalost.

BB

Simpatičan automobil za nevelike novce, da je takvih više bilo bi bolje i prirodi i budžetoma. Svijet je po običaju, krenuo drugim putem…

Nego šta veliš, Peki, da bi ovja auto mogao da baci turu od Bg do Fruške gore i nazad sa jednim punjenjem? 😉

Peki

Ako se ide starim putem bez ikakvih problema, tamo i nazad to je maksimalno 150 km, plus ti ostaje dovoljno autonomije za obilazak par manastira. Na auto putu potrosnja je mnogo veca, osim ukoliko se „zalepis“ za neki kamion koji vozi maksimalno 90 km/h…

MRN

Od mene do Crvenog čota i nazad je (najmanje) 170 km i to da nigde „ne skrećeš sa puta“, a da prodješ samo pored Manastira Mala Remeta 😊 A postoji više podvarianti putem kojih je do Crvenog čota i 210-220 km ( gde su tek zapadni delovi FG i izletišta ). 😊
To i jste lepota u vozanju po FG, jer ima „milion podvarijanti“ kojim putem ćeš da je „pregaziš“.

Garbage

Ovaj auto svakako ima smisla za određen profil kupca, ali isti bi trebali znati da Spring ima samo 1* NCAP zvijezdicu za sigurnost. Očito ima razloga zašto je tako relativno jeftin i lagan. Umjesto 30 kW DC puno bolje bi bilo da su stavili 22kW AC – jeftinije i puno dostupnije punjenje.

MRN

Ako ga posmatraš kao čisto gradski automobil, i ta samo jedna NCAP zvezdica je nešto. Više svakako nego ništa/nula.
No, već kao vangradsko vozilo, to bi mi u dušu unosilo izvestan nemir.

Oko tih punjača, ne znam šta bih ti rek’o, zaista 😊 Čini mi se da i neka skuplja EV stvorenja kao da ipak nisu u stanju da se uvek pune deklarisanom snagom punjenja. Ili grešim. Pojma nemam.

garbage

Druže Moron, ono što je deklarirano kao max. snaga punjenja je često u vrlo uskom području npr. od 20 do 40%, nakon toga pada. Tako da je važno razumijeti i krivulju punjenja a ne samo max. brzinu. Obično ta brzina značajno pada i ako je baterija hladna. Punjači su (karikiram, ali tako nekako u HR) 90% ovi AC do 22kW – tih ima na svakom ćošku, 9% su DC do 50kW a ovi jači od npr. 150 kW ima ih jako malo (vjerojatno do 10 u cijeloj Hrvatskoj ne računajući Teslu). S time da je tamo i punjenje još skuplje,… Pročitaj više »

Branko

Pozdrav Garbage, u principu se slažem, ali broj hiper chargera u Hr ( >50 kW) je ipak veći; rekao bih oko 50. Krivulja punjenja je jako važna; evo podataka isobnog iskustva: Mitsubishi i-MiEV: DC 50 kW (max) do 60% SoC; preko 60% postepeno pada do 16 kW i zaustavi punjenje na 81% SoC. Ako želiš dalje puniti na DC, treba re-startati punjenje uz postepeni pad snage na 4kW kod 100% SoC (puna baterija). Kad je temp. ispod 0, DC max je 42 kW. Mitsubishi Eclipse Cross PHEV: DC 20 kW (max) do 60% SoC; preko 60% postepeno pada do 11… Pročitaj više »

MRN

Moje iskustvo sa tim AC punajčem (negde deklarisanim sa 22 kW, a na njemu sa 32A) je bilo da je snaga punjenja bila 6,9 kW i kada sam „prikačo kola“ sa baterijom napunjenom sa 85%, kao i kada sam „prikačio kola“ sa baterijom punom sa 43%.

Branko

Pozz MRN, a koja si “kola” prikačio? Malo koji prima do 22 kW na AC.

MRN

Ioniq 5.

Branko

E sad, koji Ioniq; očito “manja baterija koja prima 7,4 kW. Postoji i varijanta 11kW AC. Stvar je u OBC-u (On Board Charger), odnosno AC/DC pretvaraču. To je bitno kad biraš BEV. 🙂

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Branko
BB

Najjači 😀
Ja sam stava da su ogranilili snagu na punjaču da punjač „ne troši“ previše 😜

Branko

Sasvim moguće; punjači se nerijetko softverski ograniče na manju snagu, ili imaju “pametne” kontrolere koji dopuštaju veću ili manju snagu, ovisno o situaciji u mreži.

Branko

!

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Branko
Marko

Cekajte ljudi pa vi se ubiste od price kako je cena Dacie Spring (20800e) kao EV-a povoljna!!! Upravo sam pogledao cenu osnovnog MG4 u Italiji sa standardnom opremom i 54KWh baterijom i kosta 27590e!!! Pa kako je Dacia spring sa 20800e onda povoljna???

S mile

Neko je nekom prilokom ovde na AR postavio link ka kineskom pandanu, tj originalu Springa, upola cene.

Tako da su ga verovarno malo updatovali za EU propise, i duplirali cenu.

Sve se u svetu prodaje po ceni po kojoj moze, ide. Iako bi mogla da bude niza

BB

Baš sam danas pričao sa taksistom, na korak je da kupi MG4 (ja mu preporučio 😉). Matematika kaže da na njegovu kulometražu (5000 km mjesečno), ušteda iznosi oko 500 EUR u odnosu na Passata dizela koji sad vozi…

Po cijenama auta, goriva i struje u Banjaluci

MRN

Blago tom čoveku 😊 Njemu je baš bajka … Evo ti „moja matematika“ 😊 U centru ovoga grada u javnoj garaži na onom javnom punjaču (deklarisanom sa 32 A ) bi verovatno ostvario snagu punjenja od samo 6,5-7 kW ( na žalost ), a što znači da bi za 100 km gradske vožnje trebalo oko bar 2,5 sata punjenja (ja bih rekao i 3 ). Dakle, za 5.000 km treba barem 125 sati punjenja ( a nikada vreme punjenja nije jednako vremenu provedenom u garaži ), a što je oko 14-15.000 dinara za parking. Znači, to je dnevno barem 4-4,5… Pročitaj više »

BB

Pa tebi se više isplati da sam negdje napraviš brzi punjač pa da i drugima naplaćuješ 😜

Njegov slučaj. Dnevno prelazi 150-200km, u gradu, obično to podijeli u dva dijela, privatnik je pa se sam organizuje kada ima više posla a ne da radi osam sati u kontinuitetu…

Ima dvije grupe besplatnih punjača u gradu, i nekoliko u okviru marketa (uvijek može da se dopuni ako mu treba. Dođe kući i ubode ga u zid, kad se probudi a on pun, po jeftinoj tarifi…

MRN

Dodji u Beograd, pa idi u neki tržni centar. Recimo, u „Mercator“. Pa da vidim kako ćeš da se puniš noću … I kako će da te dočeka pun kada se probudiš 😊 Ne može van radnog vremena 😊 Pa ni noću 😊
A to nije samo u tom tržnom centru tako.

BB

Pa zu je da se ušteksš dok kupuješ i piješ kafu… Ja tako dogovorim sastanak u tržnom centru i ostavim auto u praoni, da operu auto dok ja radim nešto korisno… Inače ne podnosim one samouslužne praonice (ja plaćam i ja perem, gdje je logika? Ali ovo je svijet bez logike…)

Branko

MRN, kupi kuću – prodaj stan! 😁 Citirat ću Cinobera iz TV serije Gruntovčani: “Mam se druga slika kaže…”
Ako se uopće netko sjeća te serije…🙄

MRN

Naravno da se sećam Dudeka i „Gruntovčana“, mada sam ih poslednji put gledao pre par decenija, dok je još drug Tito bio živ 😊
p.s. živeo sam u kući oko dve decenije, sa par garaža ( u jednoj sam bukvalno i odrastrao) i … robija je to (meni bila).

BB

Ja odrastao u stanu na 5. spratu a pravili kuću (ovdje gdje sam sad). Uvijek sam kuću smatrao da tu pripadam. Taj stan prodali, i sad se nekad ponekad parkiram kad idem na tu stranu – ja nemam osjećaj da sam tu živio…

Kuća je kuća, ako je nesređena, nedovršena, to je kuća – dom, a stan je kutija za spavanje… 😜

MRN

Vidi ovako. Živeo sam u kući čije je dvorište imalo, slagaću te, jedno 140-150 metara metalne ograde. Mom ocu to nije bio problem (a ni mojoj braći), jer sam ja to redovno čistio i farbao. Dodje letnji raspust i onda ja mesec dana tog raspusta ustajem oko 4-5, da bih čistio koroziju sa ograde i farbao negde do 8-9 sati ujutro. Dok nije jako sunce. Imali smo 4 garažnih vrata. Nije ni to problem čistiti i farbati. Moj je to posao. Sve je oko te kuće bio moj posao. I da se skuplja lišće, i čisti sneg, i spremaju drva… Pročitaj više »

Branko

U potpunosti ih razumijem… mislim na tvog oca i braću…😂

Branko

😊

Neko sa strane

U nekim gradovima centralne Srbije se koriste elektricna vozila za taksiranje. Kia EV6, VW ID 3…

BB

Električni auto nije zamjenanza SUS 1:1, a ljudi poletjeki da ga kupuju da „budu u trendu“ pa kasnije kukaju, ali neke poslove obavlja bolje od SUS, pa zašto ga ne koristiti tamo gdje ima prednosti… Kod zapadnih modela dobar dio tih prednosti je poništeno većom cijenom, ali MG4 idealno paše…

Neko sa strane

‘Električni auto nije zamjenanza SUS 1:1,’
Naravno, ali ocito da kao taksi, cak i u Srbiji sve vise ima prednosti. Iako se mnogi trude da objasne kako nije tako.

BB

Što se tiče taksija, tu je 2:1, u nekoj drugoj upotrebije 1:2… sve zavisi kako se kockice poslože

s mile

Prokuplje / Niš, Taxi SUS, cena 2300din, Taxi EV – Tesla 1800din. LJudi iz PK zovu taxi iz Niša da dođe po njih, jeftinije. Sve više taxija viđam u međugradskom saobraćaju

Branko

Marko, u Njemačkoj možeš kupiti MG4 Standard range (51 kWh) i 175 KS 10/22 sa 50 km! za 20.126 EUR bez PDV-a. Dodaj vaša davanja i 1.000 EUR za put… Btw, WLTP doseg je 350 km…😁

MRN

Je li to „ovaj“ ?

https://ev-database.org/car/1540/MG-ZS-EV-Standard-Range

A pusti ti „WLTP range“ kada je EV u pitanju. To je (meni) neostvarivo.

garbage

Taj MG4 je baš pogođen auto. Šteta da kod standard verzije – AC punjenje je ograničeno na samo 6 kw, i kao drugo nema toplinsku pumpu.

Obje stvari za tek nekih 1- 2.000 E više trebao bi ispraviti Volvo EX30. Prognoziram da će biti apsolutni best seller u odnosu na Fiat 600e i sličnu konkurenciju.

Odličan design, osnovna verzija sa preko 270 konja i toplinska pumpa; a košta znatno manje od VW ID3.

Izmenjeno 6 meseci pre od strane garbage
Branko

Pozdrav Garbage, nije 6 kW nego 7,4 kW…🙂

Branko

Da, to je taj. Iz iskustva ti mogu reći da po umjerenom vremenu u gradu “prebacuje” WLTP za 10% – 20%, a na auto cesti kod 150 km/h za toliko podbacuje. Govorim o long range varijanti s 64 kWh, no mislim da je, relativno gledano, isto i za Standard range. Ovaj “moj” (zapravo od žene) je Luxury sa toplinskom pumpom, ali sam ga do sada koristio samo po blagom vremenu, pa ne bi trebalo imati utjecaja. Luxury sam idabrao samo zbog toplinske pumpe, grijanja volana i sjedala.

MRN

Izvini, koji je tačno tvoj, ako može link do onog sajta.
A neverovatno mi je to da EV može da dobaci do WLTP dometa. Za SUS nemam dileme (još ga nisam sreo, a da mu WLTP nisam pobedio ), ali, za EV sam ipak (još uvek) u neverici.
Koliko taj tvoj troši pri konstantnih 130 km/h u idealnim uslovima ?

S mile

Hvala Peki na jos jednom testu. Elektricari su dobar izbor za one kojima autonomija odgovara, a pune ga kuci uglavnom..i naravno svakodnevno voze.

Svakodnevno vidjam Kia EV6 na putu PK – NI… nije hteo covek da odgovori na moj upit za testiranje, inace bi pre godinu dana imali test EV6 na AR…

Sumnjam da mu nedostaje SUS….

Dezon

Ovo i jeste kineski automobil

'79 DeVille

Ko nadeva imena ovim modelima? Jasno je da nije sve u snazi, ali u trenutnom kontekstu automobilizma ‘Extreme’ i 65 KS ne idu zajedno ma kako god da ih okrenes.

Branko

Ukrao si mi riječi iz usta…😂😂😂