1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang slavi šest decenija postojanja
Ford Mustang slavi šest decenija postojanja
1

Ford Mustang slavi šest decenija postojanja

93
1
Podelite sa prijateljima:

Sedamnaesti dan meseca februara je onaj koji svaki ljubitelj Forda dobro zna u srcu. Razlog leži da je tog dana javnosti predstavljen automobil koji će da definiše šezdesete godine u automobilskom svetu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Reč je naravno o velikom Mustangu i ove godine slavi čak 60 godina postojanja. Do sada smo videli sedam generacija, od čega je poslednja debitovala nedavno i pojaviće se u izložbeno-prodajnim salonima na proleće, a Ford tvrdi da je od davne 1964. godine isporučio preko deset miliona jedinica širom sveta.

Mustang je čedo briljantnog Fordovog eksperta za marketing po imenu Li Ajakoka. Ovaj Amerikanac sa korenima iz Italije je shvatio da će takozvani „baby boomers“, to jest generacija rođena nakon Drugog svetskog rata, dobiti vozačku dozvolu početkom šezdesetih godina, ali da je izbor četvorotočkaša za njih gotovo nepostojeći.

Sa izuzetkom nekoliko britanskih roudstera i skupocenih egzotika iz Nemačke i Italije koje mlađarija i tako nije mogla da priušti, na tržištu nije bilo vozila sa sportskim imidžom. Ajakoka je znao da „baby boomers“ ne žele vozila kao njihovi roditelji, već sportske modele sa minimalno četiri sedišta, dosta opcija, moćnim motorom i naravno pristupačnom cenom.

Njegove želje nije delio prvi čovek firme Henri Ford II, pa je Ajakoka morao da predstavlja ideju dosta puta, a na kraju je uspeo u svojoj nameri najviše zašto je zatražio gotovo nepostojeći budžet zahvaljujući deljenju platforme i mehanike sa jeftinim modelom Falcon.

Mustang i Falcon su na kraju bili blizanci sa mehaničke strane, ali je razlika u stilu bila toliko velika da niko na prvi pogled nije uspeo da poveže njihovu sličnost.

Ford se nadao godišnjoj prodaji od 100 hiljada jedinica, ali će prodati više od milion primeraka posle samo osamnaest meseci. Mustanga će voleti i mladi i stari kupci, kao i pripadnici oba pola. Takođe je imao veoma uspešnu karijeru u profesionalnom auto-moto sportu zahvaljujući konekciji sa čuvenim Kerolom Šelbijem.

Naravno, nisu sve godine bile uspešne. Primera radi, druga generacija iz sedamdesetih godina je stigla u vreme naftne krize, pa je Ford bio primoran da po prvi put ponudi i verziju sa četiri cilindra ispod haube. I treća generacija je imala svoje probleme, kao recimo promene u ukusu mladih kupaca tokom osamdesetih godina, a Ford je jedno vreme razmatrao da eliminiše svoj kultni model i zameni ga novom verzijom sa pogonom na sva četiri točka (na sreću, predomislio se posle negativne reakcije publike).

Mustang je ponovo postao jako popularan tokom devedesetih godina i ulaskom u novi vek, a mnogi će se složiti da je započeo novu revoluciju 2005. godine kada je debitovao sa retro stilom. Danas više nije popularan kao nekada, ali je opet jedna od najboljih kupovina za svoju cenu.

Šta da kažemo osim, srećan ti rođendan i nadamo se da ćeš biti u proizvodnji i narednih 60 godina…

AutoRepublika

(93)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Srećan rodjendan slavljeniče !!!