1. Home
  2. Vesti
  3. Gde je 300.000 VW vozila otkupljenih od vozača tokom dizelgejta?
Gde je 300.000 VW vozila otkupljenih od vozača tokom dizelgejta?
1

Gde je 300.000 VW vozila otkupljenih od vozača tokom dizelgejta?

10.92K
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je zakup placeva za parking doveo na jedan potpuno novi nivo u Americi. Zahvaljujući obavezi ponovnog otkupa, dizelgejtom pogođenih automobila, ozbiljne površine su okupirane parkiranim automobilima, i neće biti oslobođene u dogledno vreme, kako sada stvari stoje.

Volkswagen AG je za potrebe otkupa vozila u Americi do sada izdvojio iznos od 7,4 milijardi dolara. Ukupno je otkupljeno oko 350.000 dizel vozila na tržištu SAD. Ovaj podatak obuhvata period od izbijanja skandala do sredine februara.

Volkswagen ova vozila drži na ukupno 37 lokacija širom Amerike, a na njima je trenutno parkirano oko  300.000 vozila, navodi nezavisni administrator programa otkupa. Smeštajni kapaciteti obuhvataju zatvoreni ragbi stadion u predgrađu Detroita, bivšu fabriku papira u Minesoti i jednu pustinjsku lokaciju u blizini Viktorvila. Portparol Volkswagena, Žanin Džinivan, je pre par dana dala izjavu da su smeštajni kapaciteti u Kaliforniji jedni od mnogih „koji bi trebalo da obezbede razumne uslove za lagerovanje ovih vozila“.

„Vozila su tu smeštena samo privremeno i subjekt su rutinskog održavanja kako bi zadržala upotrebnu vrednost na dugi rok, i kako bi mogla da budu predmet izvoza iz SAD, onda kada neophodne korekcije na sistemu za prečišćavanje izduvnih gasova budu izvršene i onda kada to nacionalni regulator bude dozvolio“ navela je ona.

Do sada, VW je pristao da isplati odštete vlasnicima dizel vozila u SAD, regulatornim telima i ostalim pogođenim u aferi, u iznosu od 25 milijardi američkih dolara. Pored toga, nemački proizvođač se obavezao da otkupi od američkih kupaca, oko 500.000 predmetnih vozila. Obaveza otkupa vozila važi do kraja 2019. godine.

Prema sudskim spisima, na dan 31. decembar 2017. godine, VW je ponovno otkupio 335.000 dizel vozila od čega je 13.000 ponovno prodao, a oko 28.000 primeraka je reciklirano.

Ukoliko VW ne otkupi, ili ne popravi 85% od svih inkriminisanih vozla, do kraja juna naredne godine, obavezan je da plati dodatne iznose na ime kazni i odšteta. Iz kompanije je stiglo obaveštenje da je do februara rešeno oko 83% slučajeva.

VW je do sredine februara poslao 437.273 pisama vlasnicima, u kojima nudi ukupno, skoro 8 milijardi američkih dolara na ime kompenzacije i otkupa pogođenih vozila.

(10917)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Bila je nekakva priča na sastancima ministara spoljnih poslova Srbija-Makedonija-BiH-Crna Gora, baš na temu ovog problema. Priča mi jedan drugar blizak partiji na vlasti.