1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mercedes AMG Hammer Coupe
AR pijaca klasika: Mercedes AMG Hammer Coupe

AR pijaca klasika: Mercedes AMG Hammer Coupe

351
1
Podelite sa prijateljima:

Generacija W124 čuvene Mercedesove E Klase je ostala poznata po nekoliko veoma popularnih karakteristika. Proizvodila se od 1985. do 1997. godine i u tom periodu je pronašla približno 2,6 miliona kupaca, a nudila se kao limuzina, kupe, kabriolet i karavan.

Pamtimo je kao možda najpouzdaniji model u istoriji ovog nemačkog proizvođača vozila, što potvrđuju mnogobrojne priče od strane taksista, ali i po izdanjima visokih performansi kao što je čuveni E500. Postojalo je još veće „zabranjeno voće“ za sve one koji su bili spremni da izdvoje poveće sume novca.

Veliki AMG, koji je tokom osamdesetih godina još uvek bio samostalni tjuner, nam je pokazao model Hammer Coupe i s njim najavio da čak i jedan poveći automobil sa upotrebljivim zadnjim sedištima i prtljažnikom, ipak može da bude jednako brz kao što su to Ferrari Testarossa i Lamborghini Countach.

Predmet današnje priče je Hammer iz 1988. godine, onaj koji se nalazi u gradu Albukerki unutar američke savezne države Novi Meksiko. U oglasu se navodi da je jedan od samo trinaest primeraka prodatih preko bare i da je do sada prešao tek 19 hiljada milja (30.400 kilometara). Pre nego što je AMG postao deo Mercedesa, on je zapravo imao svoje divizije širom sveta, a ovaj Hammer je modifikovala njegovo ispostava Pre Merger AMG u gradu Vestmont u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Hammer je započeo život kao standardni 300CE Coupe pre nego što je usledila dugačka lista modifikacija. Već na prvi pogled možemo da primetimo posebne branike i 17-inčne felne, ali su najveće promene one koje ne možemo da vidimo golim okom.

Umesto originalnog 3,0-litarskog benzinca sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, AMG je izabrao onaj radne zapremine 5,5 litara iz modela 560SEC. Zatim je povećao njegovu zapreminu na 6,0 litara za ukupno 385 konjskih snaga i maksimalnih 565 Nm obrtnog momenta.

Možda brojka ne zvuči impresivno u današnjim vremenima kada su moćniji i porodični krosoveri, ali pre trideset i kusur godina nije postojalo mnogo civilizovanih vozila koja su mogla da dostignu brzinu kretanja od 300 km/h.

Svaki Hammer je specijalan, ali ovaj ima posebnu priču iza sebe i često se oslovljava kao „kokainski Hammer“ zbog svog prvog vlasnika. Nismo sigurni koje je njegovo ime, ali je navodno bio krijumičar kokaina koji je izdvojio čak 190 hiljada američkih dolara (oko 475.900 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) za svog ljubimca.

Jedne večeri je zaustavljen od strane policije u Las Vegasu zbog prebrze vožnje, a u vozilu je pronađena poveća količina, pogađate, kokaina. Zaplenjen je od strane američke policijske uprave za suzbijanje narkotika, nama poznate pod akronimom DEA.

Oni su ga zadržali nekoliko godina kao službeno vozilo i sa njim prešli 2.400 kilometara, pre nego što je prodat na aukciji. Kupio ga je profesionalni igrač bejzbola Robert Dir na licitaciji u organizaciji američkog ekvivalenta ministarstva unutrašnjih poslova, a automobil se u njegovom vlasništvu nije dugo zadržao. Proteklih 28 godina se nalazio u garaži privatnog kolekcionara i nije često vožen.


Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 320 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„6,0 litara za ukupno 385 konjskih snaga i maksimalnih 565 Nm obrtnog momenta.“

Ovo kao da je neki stari američki motor 😃