1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lamborghini Urus (2019.) (galerija)
Lamborghini Urus (2019.) (galerija)
1

Lamborghini Urus (2019.) (galerija)

52.86K
1
Podelite sa prijateljima:

Uskrsnuće „tura“

Lamborghini je nakon višegodišnjih najava prikazao SUV pod nazivom Urus, sa kojim su kako Italijani tvrde, stvorili jednu potpuno novu nišu na tržištu – supersportski SUV.

Jasno je da je u ovom trenutku SUV segment zlatna koka automobilske industrije. S godinama u oblasti SUV-ova, izdiferencirale su se različite klase, ali supersportski “terenac”? Da li je to zaista potrebno? Lamborghini očigledno smatra da jeste, odnosno nije ni važno šta italijanski brend misli o tome, već da li vidi finansijski interes.

lamborghini urus

Iako je odluka da Lamborghini pravi SUV dočekana “na nož” od strane većeg dela ljubitelja ove marke, čelnici “razjarenog bika” pravdaju ovaj potez jednim razlogom – potreban im je novac za ulazak u Formulu 1.

Ime Urus poslednji izdanak Lamborghinija dobio je po vrsti izumrlog divljeg govečeta. Naziv ovog prapretka današnjih domaćih goveda još je i aurochs, ili na našem jeziku – ur.

Dizajn

Konstruktori Urusa kažu da su inspiraciju za ovaj model potražili u legendama brenda kao što je Countach. I istinu govoreći, ima tu određenih sličnosti. Uprkos svojoj robusnosti, Urus je svakako zadržao proporcije kupea, i “preslikao” oštre linije Countacha. Zapravo, oštrih linija i preloma reklo bi se ima i previše, sve u cilju da se ovaj “bik” pokaže što razjarenijim.

lamborghini urus

Kratki prepusti, ogromni otvori za vazduh, kao i difuzor dolaze kao odlike supersportskih automobila. Na zadnjem delu Urusa, u okviru branika, integrisana su i dva završetka izduvnih cevi. Upečatljiv je i šestougaoni oblik lukova za točkove, redak prizor u svetu SUV modela.

Unutar Urusa može se (komotno) smestiti pet putnika, i to zahvaljujući pre svega velikom međuosovinskom rastojanju od 3 metra. U unutrašnjosti, Lamborghini je nastavio sa upotrebom šestougaonih oblika gde god je to bilo moguće, ali je poradio i na luksuzu same kabine.

Prednja, sportska sedišta, mogu se podešavati u 12 različitih smerova, a opciono je moguće uzeti i luksuzniju varijantu sa 18 varijanti podešavanja. Dodatno je ponuđen i četvorosed. U osnovnoj konfiguraciji zapremina prtljažnika iznosi 616 litara, ali se preklapanjem zadnjih sedišta stiže do cifre od 1.596 litara.

U unutrašnjosti dominiraju plemeniti materijali poput visokokvalitetne kože, alkantare, aluminijuma, drveta i ugljeničnih vlakana. Na centralnoj konzoli postavljena su dva ekrana osetljiva na dodir. Gornji displej služi za upravljanje info-zabavnim sistemom, dok se preko donjeg ekrana kontrolišu klima uređaj i grejanje sedišta. Urus ima Lamborghini Infotainment System III koji mu omogućava laku konekciju sa iOS i Android operativnim sistemima.

Performanse

Urus pokreće 4,0-litarski benzinski  twin-turbo V8 motor. Ovaj aluminijumski agregat osim što je prvi turbo motor u jednom Lamborghiniju, razvija i ogromnih 650 konjskih snaga uz 850 Nm maksimalnog obrtnog momenta.  Pomenuti agregat, doduše u različitim konfiguracijama, nalazi se i Bentley Bentaygi i Audiju RS6.

Sa “suvom” težinom od 2.200 kilograma, Urus ima najbolji odnos mase i snage u SUV klasi (3,38 kg po ks). Sve to mu omogućava sprint do “stotke” za samo 3,6 sekundi, do 200 km/h stiže se 12,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 305 km/h! Lamborghini je saopštio da će prosečna potrošnja benzina u kombinovaj vožnji na 100 km iznositi skromnih 12,7 litara.

Snaga se na sva četiri točka prenosi putem automatske osmostepene transmisije, omogućavajući vožnju na svim površinama u bilo kakvim vremenskim okolnostima.  Tome u prilog ide i centralno postavljen  samozaključavajući Torsen diferencijal.  U normalnim okolnostima, obrtni moment se deli 40:60 u korist zadnje osovine, a po potrebi prednja osovina će podneti do 70% obrtnog momenta, a zadnja 87%.

Urus je od Aventadora preuzeo upravljanje na sva četiri točka. Pri manjoj brzini, zadnji točkovi pomeraju se u pravcu suprotnom od prednjih kako bi omogućili manji krug zaokreta, i uopšteno lakšu upravljivost. Na većim brzinama pomeraju se u istom pravcu kao i prednji točkovi, omogućavajući na taj način veću stabilnosti vozilu. Amplituda pomeranja zadnjih točkova iznosi 3 stepena.

Lamborghini tvrdi da je Urus najperformantniji SUV u istoriji, u skladu sa tim osim istaknutih odličnih ubrzanja ide i podatak da je zaustavni put ovog automobila pri kočenju sa 100 km/h samo 33,7 metara!

Tehnologija

Vozaču je na raspolaganju 6 režima vožnje: Strada, Sport, Corsa, Neve, kao i dve postavke namenjena za terensku vožnju – Terra i Sabia. Pored već viđena prva tri moda, Neve je planiran za korišćenje pri snežnim padavinama, Terra za pravu terensku vožnju, dok je Sabia namenjen za eksploataciju na površinama kao što su šljunak i pesak.

Lamborghini je saopštio da će Urus imati i niz naprednih vozačkih kompjuterskih sistema, ali još uvek nije precizirano koji će tačno sistemi biti ponuđeni.

Cena

Prema računici Italijana, očekuje se da će do kraja 2018. godine Urus činiti najmanje polovinu prodatih automobila Lamborghinija. Uz početnu cenu za osnovnu varijantu od oko 170.000 evra za Evropu (bez poreza), očigledno je da se “razjareni bik” nada velikom prilivu novca, koji bi potencijalno zaista mogao da vrati Lamborghini u Formulu 1. Prvi primerci Urusa biće dostavljeni na proleće 2018. godine.

Đorđe Platiša

 

 

(52855)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
IgorSantovac

Kad porastem kupicu ga