1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi BMW Serije 5 Touring predstavljen
Novi BMW Serije 5 Touring predstavljen
3

Novi BMW Serije 5 Touring predstavljen

805
3
Podelite sa prijateljima:

Prošlog proleća BMW je predstavio novu „peticu“ generacije G60, a prva je na repertoaru je, razume se, bila limuzina. Poznato je da su u nekim evropskim zemljama karavani jako popularni, tako da je očekivano bilo od bavarske marke iz Minhena da predstavi i „peticu“ sa sufiksom Touring kodne oznake G61. Ponuda motora novog karavana je takođe prilagođena evropsk0m ukusu, u startu se sastoji samo od dizel i električnih verzija. Benzinski motori će se pojaviti kasnije, i to samo kao deo priključnih hibrida.

Sve do srednjeg stuba, novi karavan predvidljivo prati izgled limuzine. A zadnji deo modela sa petoro vrata zadržao je proporcije prepoznatljive iz prethodnih generacija, sa jako nagnutim zadnjim staklom i blago nagnutom linijom krova. Dimenzije Touringa su povećane u odnosu na prethodnika i iste su kao i kod osnovnog sedana G60: dužina – 5.060 mm (+97 mm), širina – 1.900 mm (+32 mm), visina – 1.515 mm (+17 mm). Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.995 mm (+20 mm).

Osnovne felne su 18 inča za dizel verzije i 19 inča za električne, ali su dostupne i sa prečnicima do 21 inča, podrazumevano uz dodatnu naknadu.

Unutrašnjost „lubeničarske petice“ identična je limuzini: ekrani instrumenata (12,3 inča) i iDrivea (14,9 inča) su ugrađeni u bazni model; hedap displej sa proširenom realnošću se takođe nudi uz dodatnu naknadu. Posebno se ističe da je standardni enterijer potpuno „veganski“, ali su za karavan mnogo važnije mogućnosti za prevoz tereta i putnika.

Bez obzira na tip agregata, zapremina prtljažnika je 570 litara (nasuprot 520 litara kod limuzine), a ako se zadnji red sedišta preklopi u ravni sa podom (podeljen je u proporciji 40:20:40), već se može računati na 1.700 litara. Postoji električni pogon za peta vrata, ali je porodična karakteristika BMW-ovih karavana u vidu podizanja zadnjeg stakla nestala.

Dve električne verzije BMW-a i5 Touring biće ponuđene na početku komercijalizacije. Slabija verzija eDrive40 sa pogonom na zadnje točkove je opremljena jednim motorom sa maksimalnom snagom od 340 KS i 430 Nm, što obezbeđuje ubrzanje do „stotke“ za 6,1 s. Verzija i5 M60 xDrive sa dva motora sa pogonom na sva četiri točka ima 601 KS i 820 Nm u režimu kontrole lansiranja. Šprint od 0 do 100 km/h traje 3,9 sekundi, a najveća brzina je ograničena na 230 km/h.

Obe verzije su opremljene trakcionom baterijom napona 400 volti kapaciteta 81,2 kWh sa naprednim sistemom termoregulacije. „Petica“ eDrive40 može da pređe 560 km sa jednim punjenjem u ciklusu WLTP, a M60 xDrive može da pređe 506 km. Snaga punjenja naizmeničnom strujom je 11 kW (22 kW uz doplatu), dok snaga punjenja jednosmernom strujom može da ide do 205 kW.

BMW 520d Touring i BMW 520d xDrive Touring se takođe razlikuju po vrsti pogona – pogon na zadnje točkove ili pogon na sva četiri točka. Oba imaju dvolitarski četvorocilindrični turbodizel (197 KS, 400 Nm), 48-voltni hibridni sistem i osmostepeni automatski menjač. Međutim, u leto ove godine obećava se pojava modifikacije 540d xDrive sa dizel turbo-šestocilindrašem i dva punjiva hibrida sa dvolitarskim benzinskim motorima – 530e i 530e xDrive.

Početak prodaje novih karavana G61 u Nemačkoj, većini zemalja EU i Japanu zakazan je za maj ove godine. Cene još nisu objavljene, ali će biti nešto veće od limuzine koja košta najmanje 57.550 evra.

AutoRepublika

(805)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ove felne mi se ni najmanje ne dopadaju.

Laki

Katastrofa junače!

Matija

U Nemackoj je luksuzni kombi omiljeni biznis-auto! Takodje i privatno. Porodica je najvaznija, svi bi smo rado da vozimo kupee i rodstere. 🙂 Evo ga Audi izbacio model 6 RS – kombi!