1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najmoćniji Rolls-Royce Black Badge Ghost zasijao
Najmoćniji Rolls-Royce Black Badge Ghost zasijao
1

Najmoćniji Rolls-Royce Black Badge Ghost zasijao

870
1
Podelite sa prijateljima:

Rolls-Royce je započeo s korišćenjem odrednice koja se poziva na crnu nijansu (Black Badge) još 2016. godine, što je upotrebljavano za verzije koje su na potpuniji način zadovoljavale potrebe vozača, iako se u osnovi ipak radi o duboko tradicionalnim vozilima. Kupcima se ponuđena alternativa očigledno dopala, pa je tako verzija s oznakom Black Badge postala dostupna na svim modelima britanske marke, uz izuzetak najskupocenijeg i najprestižnijeg Phantoma, koji u prodajnoj strukturi kompanije Rolls-Royce učestvuje s 27%.

Sada je uprava ostrvske kompanije pod kontrolom bavarske grupacije BMW odlučila da ojača tržišnu poziciju lepotana s oznakom Black Badge, predstavljajući odnosnu modifikaciju modela Ghost.

Od ovog trenutka, kovanica „Black Badge“ prestaje biti sufiks i postaje prefiks, dok je sam naziv automobila smešten tačno nakon imena brenda. Dodatno, za modele s „crnim amblemom“ je značajno proširena lista dekorativnih opcionala, što se odnosi i na nijanse koje su ranije važile za neprikladne za vozila s oznakama marke Rolls-Royces.

Šta da se radi, na ovaj način se izgleda proizvođači automobila bore protiv kolega koje nude usluge tjuninga, valjda samoživo želeći sav profit samo za sebe. Možda ih i treba razumeti, tačnije njihov poriv da zadovolje apsolutno svaki nagoveštaj tržišnog potencijala koji se ukaže, čak i ako se on ispostavi potpuno besmislenim. Ovde dolazi i do preklapanja poslovne filozofije proizvođača automobila i bordela.

Filozofija virtuelne i proširene realnosti „crnog amblema“ je u potpunosti demonstrirana na novitetu, novoj generaciji sedana Rolls-Royce Black Badge Ghost. Primerak prikazan na zvaničnim, kompanijskim fotografijama krasi enterijer u kom dominiraju crna i svetlo plava boja, što je sve dopunjeno umecima izrađenim od plastike ojačane ugljeničnim vlakinima. Ovo, ne računajući već tradicionalne verzije Black Badge s crnim dekorom i tamnim drvetom u enterijeru.

Kompanija naziva naslovni kolorit karoserije noviteta „najtamnijim u automobilskoj industriji“, a čak 45 kilograma farbe je iskorišćeno kako bi se obojio jedan primerak, što će reći da je farba nanošena u više slojeva. Svejedno, moguće je dobiti primerak ovog modela i s drugom nijansom namenjenoj karoseriji.

Još je jedna nesvakidašnja karakteristika verzije Black Badge. Naime, naplaci dijagonale 21 inča su izvedeni upotrebom različitih materijala. Glavčina i paoci su izrađeni od lake legure ali je sam obod izveden od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima s utkanih 44 sloja ugljeničnih vlakana.

Novitet donosi i izvesna unapređenja u tehničkom smislu. Benzinski biturbo motor u konfiguraciji V12 sa 6,75 litara radne zapremine, koji u osnovnom izvođenju nudi 571 konjsku snagu i 850 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, ovde je „navijen“ na 600 „konja“ i 900 njutn metara, što su cifre koje se „gađaju“ s onim objavljenim u priči o modelu s povišenim odstojanjem od tla, a koji se zove Black Badge Cullinan.

Instaliran je i novi sistem za odvod izduvnih gasova, ali je najzanimljivija stvar to što je ovaj Ghost, praktično prvi model marke Rolls-Royce koji nudi zaseban sportski režim vožnje za najmoćniju pogonsku jedinicu. Ranije je to smatrano ekspresijom kiča i pomodarstva, bolje reći neukusa, ali je sada ideja krunisana, dok se režim aktivira pritiskom na neupadljivo dugme s natpisom „Low“ (čime se insistira na analogiji s nižim stepenom prenosa menjačke kutije). U ovom režimu vožnje, automatski menjač za 50% brže vrši izmenu „brzina“, uz duže zadržavanje kolenastog vratila u zoni viših obrtaja.

Papučica gasa je tako postala nešto što brže i odlučnije reaguje na pritisak, dok su šasija i sistem prenosa snage do svih točkova podešeni na način da intenzivnije stimulišu vozača. Hod papučice kočnice je dodatno skraćen. Sveukupno, ishod je da je sedan postao malo više dinamičan, pa do „stotke“ iz mirovanja stiže za 4,7 sekundi, umesto za 4,8 sekundi koliko je potrebno standardnoj modifikaciji. Najviša brzina noviteta je svakako ograničena elektronskim putem na poznatoj cifri od 250 km/h.

Sedan s oznakom Rolls-Royce Black Badge Ghost je već dostupan za poručivanje od dilera, ali samo u verziji sa standardnim rastojanjem između prednje i zadnje osovine. Cena u Engleskoj počinje od 325 hiljada britanskih funti, pa ko voli i može, nek izvoli, što je opet još jedna od dodirnih tačaka s filozofijom gore pominjanih kuća za zabavu naroda.

AutoRepublika

(870)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Шта швабе направише од „BMW“ седмице.???