1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors (donekle) podigao belu zastavu u oblasti električnih automobila
General Motors (donekle) podigao belu zastavu u oblasti električnih automobila
0

General Motors (donekle) podigao belu zastavu u oblasti električnih automobila

126
0
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 2018. i jedna od visokorangiranih osoba u General Motorsu Mark Rojs je najavio potpunu ofanzivu najvećeg američkog automobilskog proizvođača u oblasti električnih četvorotočkaša. Uspeh Tesle je zatekao General Motors na spavanju, a Rojs je još tada obećavao kako će njegova korporacija jednog dana nadmašiti velikog Ilona Maska.

I nije da nije ispunio obećanja, pošto je korporacija zaista predstavila veliki broj vozila na struju, kao što su Chevrolet Bolt, GMC Hummer i Cadillac Lyriq, a u narednih nekoliko godina ćemo videti i Chevrolet Equinox, Blazer i Silverado i silne Cadillace. Na pitanje da li će pažnja biti posvećena i hibridima i plug-in hibridima, Rojs je tada rekao da General Motors ne želi da gubi vreme sa njima, već hoće da gađa Teslu direktno u srce.


I njegova šefica i predsednica firme Meri Bara je delila to mišljenje. Izjavila je da cilj firme leži u vozilima sa nultnom emisijom izduvnih gasova i da samo električni modeli pružaju takvu tehnologiju, pa samim tim hibridi nisu u fokusu, a ni interesu kompanije.

Međutim, šest godina kasnije, američki gigant priznaje da takva odluka možda i nije bila najpametnija i da prelazak sa automobila sa unutrašnjim sagorevanjem goriva na one na struju, ipak nije nešto šta se može desiti preko noći.

Tokom nedavne konferencije za šampu, Bara je rekla kako firma sada ima u planu da pruži što više hibrida i plug-in hibrida. Oni već predstavljeni električni modeli naravno neće biti eliminisani pošto je u njih uloženo dosta novca, ali će hibridi popuniti „prazninu“.

Gospođa Bara nije ulazila u detalje koji konkretno modeli će dobiti takvo izdanje, ali je za očekivati da će to biti oni najpopularniji pod značkom Chevroleta. Na pitanje šta se tačno promenilo od njene prethodne izjave, Bara je priznala da tržište električnih automobila ipak ne raste onom brzinom kojom se General Motors nadao i da poraziti Teslu ipak neće biti lako, kako se inače originalno mislilo.


General Motors trenutno nudi samo jedan hibrid na američkom tržištu i to je, verovali ili ne, Chevrolet Corvette. Čini nam se da kompaniju čeka težak posao, posebno kada se uporedi koliko hibrida recimo Toyota trenutno nudi, a posebno u kakvoj popularnosti oni uživaju.

Upravo je japanski gigant bio taj koji je često pričao da ne treba žuriti sa električnim vozilima i da tržište još uvek nije spremno za njih… Šta da kažemo osim toga da postoji razlog zašto je Toyota najveći automobilski proizvođač na svetu, a General Motors samo posrnuli gigant…

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments