1. Home
  2. Vesti
  3. Potpuno novi kamion klase 8 Volvo VNL ima brojne novitete (VIDEO)
Potpuno novi kamion klase 8 Volvo VNL ima brojne novitete (VIDEO)
1

Potpuno novi kamion klase 8 Volvo VNL ima brojne novitete (VIDEO)

193
1
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko meseci potpisano je javno-privatno partnerstvo između američkog Ministarstva energetike i proizvođača kamiona klase 8 kako bi stvorili koncepte pod nazivom SuperTrucks. Četiri proizvođača koja su se uključila dizajnirali su lakše, aerodinamičnije i štedljivije kamione kako bi postigli rastuće ciljeve efikasnosti u svakoj fazi programa.

Daimler, Navistar, Peterbilt i Volvo proveli su proteklih 18 meseci pokazujući rezultate „SuperTruck“ faze 2 dok se radi na „SuperTruck 3“. Ovog meseca, Volvo postaje prvi u toj grupi koji je debitovao sa potpuno novim kamionom koji uključuje lekcije naučene u programu SuperTruck. Počevši od čistog lista papira, za novi Volvo VNL se kaže da je čak 10% efikasniji u potrošnji goriva nego ranije, što je statistika koja će navesti menadžere voznih parkova i vlasnike-operatere da obrate pažnju.

Čak i proizvođači automobila proglašavaju povećanje uštede goriva od 10%, a korist je mnogo veća kod kamiona. Potrebno je da kamion bude lakši i recimo da vozač pređe 100 hiljada milja (161 hiljada km) godišnje u kamionu koji u proseku prelazi 7 milja (oko 11,3 km) po galonu (3,78 litara). Tom vozaču je potrebno 14.286 galona iliti 54.078,39 litara dizela da pređe te kilometre; po 4 dolara po galonu, što daje ukupno 57.144 „zelembaća“. Ako VNL-ov vozač dobije 10% bolju potrošnju goriva i njegov kamion pređe 7,7 milja po galonu, ovom vozaču treba samo 12.987 galona (49.161,14 litara) dizela i plaća samo 51.948 dolara.

Ako biste nekom menadžeru rekli da mogu da uštede 5.000 dolara po kamionu, i pod pretpostavkom razumne nabavne cene i doslednih troškova pouzdanosti, taj menadžer voznog parka će želeti da zakaže sastanak.

Baš kao i kod redizajna automobila, i ovde je nastupilo mnogo malih promena, neke se prepoznaju iz sveta automobila. Kabina VNL-a ima jači klinasti oblik i oštrije uglove. Umesto uobičajenog velikog, ravnog vetrobranskog stakla zapečaćenog zaptivkom, novi VNL dobija zakrivljeno vetrobransko staklo pričvršćeno za karoseriju. Veći razmaci između spoljašnjih komponenti kao što su branik i hauba ostavljaju manje prostora za razvoj turbulentnog, teškog vazduha. Volvo je takođe preradio područje iza kabine kako bi smanjio jedan od najvećih aerodinamičkih vrtloga, razmak između kabine i prikolice.

Kaže se da je prednji motor D13 štedljiviji i izdržljiviji, nudeći raspon izlaznih snaga od 405 do 500 konjskih snaga i od 2.370 do 2.640 Nm obrtnog momenta. Uzimajući u obzir da je prva generacija VNL-a trajala 22 godine pre velikog redizajna, od 1996. do 2018. godine, Volvo je u ovu generaciju uključio fleksibilnost pogonskog sklopa. Kompanija kaže da je potpuno nova platforma spremna „za sve nadolazeće tehnologije, uključujući električne baterije, motore sa gorivnim ćelijama i motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade na obnovljiva goriva uključujući vodonik“.

Kao deo toga, unutrašnji sistemi su prešli sa 12-voltne arhitekture na 24-voltne. Dodatna energija pokreće pomoćne elemente koji isporučuju niz aktivnih i pasivnih bezbednosnih sistema, kao i funkcije udobnosti vozača. To uključuje detekciju pešaka i biciklista, automatsko kočenje u slučaju nužde i automatski „E-Call“ sistem za dovođenje hitnih službi na preciznu lokaciju kamiona bez potrebe da to vozač uradi.

Za vozača, postoji paket ADAS-a kao što je Active Driver Assist Plus sa Pilot Assistom, uključujući funkciju centriranja trake. Još bolje za sve, Volvo Parking Cooler koristi taj sistem baterija od 24 volta za pokretanje kontrole klime u kabini kada je parkiran, eliminišući potrebu za praznim hodom.

I da, nova arhitektura postavlja temelje da VNL „bude standard za buduću komercijalizaciju potpuno autonomnih kamiona“.

Ako volite kamione, postoji još mnogo toga u VNL-u kao što je pokretanje pritiskom na dugme, aplikacija MyTruck sa stranicama sa statistikom, ažuriranje za održavanje i daljinsko aktiviranje kontrole klime, vazdušni jastuk za vozača, prvi u industriji, bolja izolacija kabine, veći frižider, standardna postavka kreveta Murphy koji se pretvara u trpezarijski deo, „i dovoljno opcija napajanja da podrže bilo koji uređaj“.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
M M

KO prilagodi proizvode širokom spektru bolesnog amer uma, može uspašno da prodaje i posluje u USA.
Ko nema takav proizvod, bolje da tamo i ne proba.
Zdrav razum, tamo nije u funkciji…..