1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Geely istovremeno postavio dva svetska rekorda
Električni Geely istovremeno postavio dva svetska rekorda
1

Električni Geely istovremeno postavio dva svetska rekorda

831
1
Podelite sa prijateljima:

Discipline u kojima se svojim ostvarenjem krosover Zeekr 001 dokazao u toj meri da bi ušao u Ginisovu knjigu rekorda jesu brzina električnog automobila u driftu i u slalomu.

Događaj kom je prisustvovao sturčni tim Ginisove knjige rekorda, a na kom se proslavio proizvod rada inženjera Geelyija je održan u Kini. Tokom istog je Zeekr 001 uspeo da postigne najveću brzinu kretanja tokom drifta, kao i tokom slaloma.

U prvom slučaju, baterijski četvorotočkaš je ubrzao do tačke kada se kretao 207,9 kilometara na sat, dok je u drugoj eventualiji projurio u slalomu stazu koja je sadržala 50 pravilno raspoređenih čunjeva, i to za svega 49,05 sekundi. Zahvaljujući ovim postignućima, Zeekr 001 je zvanično prepoznat kao najbrži električni automobil u ove dve pomenute kategorije.

Inače, Zeekr 001 predstavlja sportski električni krosover proizvođača po imenu Geely. S oduševljenjem smo prošlog aprila doneli izveštaj o njemu, onda kada je i debitiovao. Nastao je na platformi SEA (Sustainable Experience Architecture), a pokreće ga duet električnih motora ukupne snage 544 „konja“. Iz mesta do „stotke“ stiže za 3,8 sekundi i može da prevali do 700 kilometara s jednom dopunom baterija kapaciteta 100 kilovat sati. Upravo ovakva verzija je i zaslužna za postizanje dva rekorda koja opisasmo maločas.

Ovaj model se već prodaje u Kini, noseći cenovnu etiketu od 386 hiljada juana, što u našem novcu iznosi negde oko 56,4 hiljade evra za najprostiju konfiguraciju koju u pokret gura jedan elektromotor s 272 konjske snage. Gorivo čuva baterija kapaciteta 86 kilovat časova. Za samo mesec dana koliko je proveo u prodaji, ovaj nejeftini SUV je privukao oko dve hiljade imućnijih Kineza.

Ovde je mesto i za sledeće reči. Naime, svetski rekord u brzom driftu među konvencionalnim automobilima pripada Nissanu GT-R iz 2016. godine, jer je uspeo da ubrza od 304,96 kilometara na sat. Najsvežiji slalomski rekord među tradicionalnim četvorotočkašima drži Porsche 718 Cayman Spyder iz 2020. godine, kada je dama za njegovim upravljačem uspela da prođe kroz stazu s čunjevima za svega 47,45 sekundi.

AutoRepublika

(831)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Iz nekih razloga kineski auto proizvođači još uvek ne napadaju van svoje teritorije. Možda nisu još uvek spremni. Sa povlačenjem EU proiizvođača sa ruskog tržišta, stvara se velik prostor za ekspanziju kineskih proizvođača. Znam da je to posao od nekoliko godina, ali…čini mi se da ova napeta situacija EU/Rusija, ima da potraje. Sukob dva titana, od kojih ni jedan ne želi da popusti. Naravno na obostranu štetu. Tek ako kinezi napadnu rusko tržište, EU auto industrija će imati gubitke, i oslabiti. Možda i krizno vreme koje je pred EU bitno smanji potražnju za automobilima. Tada će Kineski prozvođači naići na… Pročitaj više »