1. Home
  2. Vesti
  3. Obustavljena proizvodnja liftbeka Volkswagena Arteona
Obustavljena proizvodnja liftbeka Volkswagena Arteona
8

Obustavljena proizvodnja liftbeka Volkswagena Arteona

712
8
Podelite sa prijateljima:

Ovo se i očekivalo… Tokom poslednjeg juna koji smo preživeli, izvršni direktor Volkswagena, Tomas Šefer je najavio da će nekoliko sporoobrtnih modela biti povučeno iz ponude nemačke marke, pa je u tom kontekstu naznačen i Arteon. Doduše, nije se znalo kada će se to dogoditi, ali evo sada je i ta dilema otklonjena. Liftbek više neće biti predmet proizvodnje, dok je karavnaska verzija dostupna negde do 2026. godine.

VW je elektronskim putem potvrdio redakciji lista Motor1 da je poslednji liftbek Arteon proizveden još 2023. godine. Portparol kompanije, Martin Hube je kazao da je fabrika u Emdenu s programa skinula pomenuti model, dok će karavan nastaviti da silazi s traka fabrike u Osnabriku.

Neće biti nikakvih promena u životnom ciklusu Arteon Shooting Brake, za koji je glasnogovornik Hube rekao da će ostati u proizvodnji do 2026. VW nikada nije prodavao karavan u Americi, ali Evropljani čak mogu da izaberu verziju visokih performansi i ona nosi indeks R. Gašenje ponude standardnog Arteona je nesrećan događaj, posebno s obzirom na to da ni taze Passat više nije dostupan kao limuzina. Baterijski liftbek VW ID.7 će indirektno zameniti konvencionalne modele Arteon i Passat, dok je za ovu godinu najavljen i karavan ID.7 Tourer.

Marka sa sedištem u Volfzburgu se priprema da se odrekne automobila pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, pošto će nedavno restilizovani Golf biti poslednji te vrste s agregatom SUS. Isto važi i za nedavno lansirani potpuno novi Tiguan, kao i predstojeći omanji krosover s indeksom T-Roc. Plan kompanije podrazumeva da se do 2032. godine, u Evropi proizvode i prodaju samo električni automobili. Ova odluka će verovatno imati ogromne posledice s obzirom na to da su Volkswagenovi modeli snažno povezani sa mnogim modelima Škode, SEAT-a, Cupre i Audija.

VW pak ima drugačiji plan u Kini. Novi Magotan je u suštini Passat iz 2024. sa drugačijim izgledom i prodavaće se zajedno sa CC-om, što je lokalno ime nadenuto Arteonu. Konstruktor nastoji da skrati vreme razvoja novog automobila sa 50 na 36 meseci bez žrtve na polju kvaliteta. Ova odluka je deo šireg plana za snažno sniženje troškova. Zajedno sa Arteonom, nestaje i čudni kabriolet T-Roc, i to nakon samo jedne generacije.

AutoRepublika

(712)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Najlepši VW gase…koje ludilo

MRN

Bar je karavan preživeo.

M M

Njlepši auto u segmentu….
Baš šteta.
Boles vlada….

Matija

VW je poznat kao kombi-marka, tj. limuzine se vrlo slabo prodaju, na primer Pasat limuzina vise ne postoji. Kod Audija je situacija takoreci 50-50, njegovi kombiji su veoma trazeni, cak najjace varijante, RS, postoje samo kao kombiji. Problem VW limuzina lezi u imidzu VW marke – to je „narodni auto“ ciji je primarni zadatak transport a ne performanse i luksuz. To iskustvo svojevremeno je skupo platio Arteon. Da bi se oslobodio ovog imidza, VW mora mnogo vise paznje da posveti dizajnu. Problem se nastavlja – nove elektricne ID limuzine nigde nisu dobile ni rec pohvale za svoj dizajn, na protiv… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Matija

U nastavku ove teme: godine 2018 uputio sam VWu predlog za novi emblem – jednostavniji i markantniji. Odgovora nije bilo. Emblem sam „nalepio“ na jednu, tada aktuelnu, dizajn studiju.

comment image

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Bungi

Ovo ti je mnogo, mnogo bolje od starog „folcika“ znaka.Središnju izbočinu na haubi bih suzio prema vrhu tako da sa slovom „w“ čini jedinstvenu kosu liniju.

Matija

Bravo! odlicna primedba! Nisam obratio paznju.

Mustang

dan žalosti na balkhanistanu
hajd da naručujemo te kineske konzerve Magotane i cc-e
to će biti jedino rešenje za one koji došli do nekih para pa hoće malo da se izdvoje jer ako nemaš pasat nisi ni uspeo u životu
ili možda na novi-stari superb nekako lepiti vw ambleme
nešto kao npr renault logan