1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Lancia Delta Integrale Martini 5 Evoluzione sa 168 km na satu
AR pijaca klasika: Lancia Delta Integrale Martini 5 Evoluzione sa 168 km na satu

AR pijaca klasika: Lancia Delta Integrale Martini 5 Evoluzione sa 168 km na satu

941
5
Podelite sa prijateljima:

Italijanska automobilska industrija nam je podarila legende kao što su Ferrari 250 GTO i F40, Lamborghini Miura i Countach, Maserati 3500 GT i Ghibli, a tu su i mnoge druge ikone koje smo verovatno imali na posterima u sobi kada smo bili mlađi. Ali. Lancia Delta uvek predstavlja nešto posebno, iako je ovaj heč imao dvoje vrata više nego što je trebalo da ima uz snagu motora u rangu današnjih krosovera.

Zbog čega je onda toliko cenjen? Pa najviše zbog svojih rezultata u Svetskom reli šampionatu (WRC), gde je italijanska ekipa osvojila rekordnih jedanaest titula u kategoriji konstruktora, a Delta je statistički najuspešniji individualni model sa 46 pobeda pored svog imena (rekord deli sa Subaru Imprezom).

Ovaj heč se takođe može pohvaliti sa četiri titule za vozača (Juha Kankunen 1987. i 1991. godine, Miki Biasion 1988. i 1989. godine) i još šest uzastopnih konstruktorskih (od 1987. do 1992. sezone).

Iako se Delta proizvodila sve do nedavno, najviše pažnje nam svakako privlači ona prva generacija. Mogli smo je videti u izložbeno-prodajnim salonima od 1979. do 1992. godine, i s bogatim izborom motora od 63 pa sve do 212 konjskih snaga.

Za našu priču najbitnija konfiguracija nazvana Integrale koja je bila u ponudi nekoliko puta da bi homologovala Deltu za profesionalni auto-moto sport. Primerak iz današnje priče je proizveden 1992. godine i deo je takozvane serije Martini 5 Evoluzione, od samo 200 primeraka, kako bi se proslavila peta uzastopna titula konstruktora u spomenutom WRC-u.

Nosi broj šasije 69 i do sada je prešao neverovatnih 168 kilometara. Kako se spominje u opisu na sajtu „Bring a Trailer“, preko koga se ujedno i prodaje, automobil je pronađen u podrumu napuštenog italijanskog izložbeno-prodajnog salona 2018. godine, a zatim je uvezen u Sjedinjene Američke Države. Trenutno se nalazi u gradu Takoma unutar savezne države Vašington.


Martini 5 je bio zasnovan na standardnoj Delti Integrale Evo I, ali je doneo mnoštvo dizajnerskih dodataka. Spomenućemo posebne 15-inčne felne, zatim haubu, spojler, sportska sedišta Recaro, klimu, bučniji audio sistem i još mnogo toga.

Ispod haube se krije 2,0-litarski turbobenzinac koji razvija 207 „konja“ i maksimalnih 298 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosi na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača. Ubrzanje od nule do 100 km/h traje samo 5,7 sekundi prema fabričkim podacima, dok je maksimalna brzina 220 km/h.

U oglasu se navodi da su zamenjena sva ulja i potrošni materijali, čime je Delta spremna za vožnju. Međutim, na vozilu se još uvek nalaze originalni pneumatici koje će vlasnik sigurno želeti da zameni onim modernijim.

Aukcija je tek započela u vreme pisanja ove priče, i do kraja je ostalo još deset dana. Ponuđač je već dobio čak 29 ponuda, od čega je najveća u iznosu od 200 hiljada američkih dolara. Neće nas iznenaditi ako konačna brojka bude milionska, što još jednom potvrđuje u kolikom ugledu Lancia uživa širom sveta.

Zoran Tomasović

(941)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Ima li ko sitnog?

TheStig

Pornić automobilske industrije 😁

Iznogud Časni
Matija

Lancia Delta Integrale je fantastican auto sa jakim imidzom ali danasnje rukovodstvo firme (koje firme?) ne dolazi na ideju da kopira ovaj auto i napravi njegovu modernu verziju, vec nam prodaje onu malu karikaturu zvanu „Y“?!

Jana

Ima nova Lancia Delta ali nije ni nalik staroj.